Oppewal schrijft historie in Bedum

Hij leek er zelf nog het meest verbaasd over en kon het eigenlijk niet geloven. Toch was het echt waar. Taeke Oppewal uit Heerenveen was de oudste deelnemer (46) aan de 33e editie van de Omloop van Bedum en schreef de koers meteen op zijn naam.

De sensationele zege van de Fries kreeg pas in de slotfase gestalte. Hij was er met Coen Rijpma uit Wolvega en de Johannes Heider (Dresden) tussenuit geknepen en bleek uiteindelijk de sterkste benen te hebben.

Meteen vanaf de start liet het peloton zien er zin in te hebben. Het gaspedaal werd vol ingetrapt en er ontstond al snel een kopgroep van acht renners. De latere winnaar zat er niet bij, maar wel Paul de Haan uit Meedhuizen. Hij drukte zijn neus nadrukkelijk aan het venster, maar kreeg zijn medevluchters niet zo ver dat ze wilden samenwerken om uit de klauwen van het jagende peloton te blijven.

Meer dan een halve minuut kregen de vluchters, waaronder zich drie renners van de Noordelijke Wielervereniging Groningen bevonden, niet van de meute.

Nadat er 80 kilometer was afgelegd, smolt alles weer samen en kon het spel opnieuw beginnen. Oppewal was een van de pedaleurs die het aandurfde om er in de slotfase nog een ultieme poging uit te gooien. De man die al meerdere keren is gestopt, besloot zijn geluk nog een keer te beproeven en kreeg Rijpma en Heider aan zijn wiel.

Wat het achttal niet lukte, presteerde het trio wel. Binnen de kortste keren bouwden de mannen een voorsprong van 45 seconden op en lieten er geen twijfel over bestaan dat er vanuit het peloton niemand meer zou aansluiten.

Toen het eenmaal op de eindsprint aankwam, bleek al snel dat de ‘oude meester’ het sprinten nog niet was verleerd. Rijpma kwm er niet aan te pas en Heider leek zich al vrij snel met de derde plaats te hebben verzoend. Paul de Haan, die in 2012 over de rapste benen beschikte, won de sprint van het peloton. Meer dan een zevende plek leverde hem dat niet op.

Zo kreeg het podium in Bedum een even mooie als opmerkelijke winnaar. Het is in de historie van de Bedumer wielerkoers namelijk nog nooit eerder voorgekomen dat een renner op die leeftijd nog als winnaar uit de bus kwam.

No Replies to "Oppewal schrijft historie in Bedum"