Trainer Raymond Scholtens komt ‘thuis’

Raymond Scholtens is dit seizoen de nieuwe trainer van vierdeklasser vv Middelstum. De in Zuidbroek woonachtige Scholtens volgt de naar Winsum vertrokken Jan Jaap Zijlstra als hoofdtrainer op. Voor Scholtens is het zijn eerste klus als hoofdtrainer van een club. Hij is in het verleden vooral bekend geworden als spits van de huidige derdeklasser Noordwolde. Bij die vereniging stopte hij zes jaar geleden als actief voetballer. Scholtens: ‘Het klinkt misschien vreemd, maar ik zie weer veel bekende gezichten op de diverse velden. Eigenlijk is het een beetje thuiskomen wat ik doe.’

Raymond Scholtens was er eentje uit de categorie onverzettelijken. Een speler met het neusje voor de goal. In zijn voetballoopbaan scoorde hij 77 keer. Zijn topjaar was het seizoen 2003/2004 toen hij maar liefst achtentwintig keer doel wist te treffen. Dat was overigens wel in de zesde klasse. De laatste keer dat hij in de dubbele cijfers zat was de competitiejaargang 2008/2009. In dat jaar trof hij, oefen- en bekerwedstrijden meegerekend, twintig keer de roos.

Scholtens besloot in het seizoen 2009/2010 een punt achter zijn actieve carrière te zetten. Noodgedwongen, want een vervelende achillespeesblessure wilde maar niet herstellen. ‘Ik kon op een gegeven moment helemaal niks meer. Dan is er maar een keus en dat is stoppen.’ Helemaal genezen is de blessure echter nooit. Zelfs nu wil de oude kwaal hem nog wel eens parten spelen.

De zorgmanager, in het bezit van het diploma oefenmeester 2, zag het amateurvoetbal de afgelopen jaren vooral van afstand. ‘Natuurlijk bekijk je wel wedstrijden, maar het is toch anders als je er niet direct bij betrokken bent. Een paar maanden geleden begon het opeens behoorlijk te kriebelen. Ik had eigenlijk wel zin om als trainer aan de slag te gaan’, zegt Scholtens.

Hij besefte goed dat de meeste clubs al voorzien waren en dus zou het toeval een handje moeten helpen. Toen Jan Jaap Zijlstra Middelstum besloot te verlaten, zag Scholtens een mogelijkheid om aan de bak te kunnen. Er volgden twee gesprekken met de leiding van de vierdeklasser en toen was men er eigenlijk wel uit. Beide partijen bleken een duidelijke visie te hebben. De klik was er.

Het onbeschreven blad dat Scholtens op trainersgebied is, ziet hij niet als een nadeel. ‘Vanuit de club krijg ik alle ondersteuning en info die nodig is. Eigenlijk is het wel een voordeel dat ik er blanco in kan stappen. Het geeft me mooi de gelegenheid om zonder voorkennis de mogelijkheden van de spelersgroep te bekijken.’

Scholtens vindt Middelstum een ‘mooie uitdaging.’ Hij prijst de entourage van de club en de prachtige faciliteiten waarover men de beschikking heeft. Scholtens rept over een ‘prima uithangbord’ van de vierdeklasser. Over de wijze waarop hij zijn nieuwe club wil laten spelen, zegt hij: ‘Ik ben aanvaller geweest en heb altijd het doel van de tegenstander gezocht. Dat wil ik nu ook. Er is geen trainer die graag verliest en daar hoor ik zeker bij. Het is moeilijk in te schatten hoe de krachtsverhoudingen in onze klasse liggen, maar het is de bedoeling dat we goed meedraaien. We willen geen grijze muis zijn.’

De opening van de competitie, thuis tegen Amicitia VMC, en de uitwedstrijd tegen Poolster moest Scholtens missen. Hij genoot toen nog van een welverdiende vakantie. Zijn competitiedebuut bleef bewaard voor zaterdag 16 september toen SJS op bezoek kwam.

Heel bijzonder zal de dubbele confrontatie met het Garmerwolder GEO worden waar zijn oom Dick Scholtens de scepter zwaait. ‘Dat worden mooie gesprekken tijdens de verjaardagsfeestjes. We zullen wel zien wie dan de meeste praatjes heeft’, lacht de Zuidbroekster. Het eerste duel in Garmerwolde eindige overigens onbeslist.

No Replies to "Trainer Raymond Scholtens komt 'thuis'"