Peli en Poolster op gelijke hoogte

Poolster en De Pelikanen hebben donderdagavond laten zien dat de competitie nog wel even op zich mag laten wachten. Het niet bijster goede bekertreffen op sportpark Oldencate in Spijk eindigde, na een 0-2 voorsprong voor de bezoekers, in een 2-2 eindstand.

De bekercompetitie wordt door veel clubs slechts beschouwd als een serie nuttige wedstrijden op weg naar de competitie. Voor het overgrote deel van de amateurs zullen het ook nooit meer worden dan testen in de aanloop naar de duels waarin het echt om de knikkers gaat.  Derdeklasser De Pelikanen en het uit daaruit gedegradeerde Poolster hebben nog enkele weken de tijd om aan allerlei zaken te sleutelen die tot de formatie moet leiden waarmee de successen behaald moeten worden.

Het eerste bedrijf van de tweestrijd was matig. Er werd veel balverlies geleden en de acties oogden, vooral aan de zijde van Poolster, nogal onrustig. Ook wel verklaarbaar, want er ontbraken nogal wat mensen in het team van trainer Jeroen de Munck. Die had overigens een basisplek ingeruimd voor de toen nog 15-jarige David Bijlsma, de jongere broer van Kevin die al langere tijd een vaste waarde is binnen het team van de geelzwarten. Samen met Dennis van Dijk vormden zij de voorste linie van de thuisclub.

Ook De Pelikanen had nogal wat absenties, en dat waren eveneens niet de minsten, waarbij de redenen varieerden van werk tot geblesseerd of vakantie. Met een beetje goed knutselwerk bleken beide coaches echter in staat om elf man in de wei brengen die het voorprogramma van de competitie moesten afschieten.

Na wat schermutselingen over en weer leek een veelbelovende aanval over links Poolster iets op te leveren. De rappe Kevin Bijlsma werd op avontuur gestuurd, haalde de achterlijn en  zag vervolgens broer David over het hoofd. Hij besloot zelf een poging te wagen, maar zag de bal in het zijnet verdwijnen.

Aan de andere kant moest een inzet voor de doellijn weg worden gevist en had Poolster het soms behoorlijk benauwd omdat de Damsters iets meer voetbalbagage hadden meegenomen. Ze wisten er geen voordeel uit te halen en zo sloop de eerste helft bijna geruisloos naar het einde. Bijna, want doelman Rody Bos moest ingrijpen toen Dennis van Dijk zijn teamgenoot Johan de Groot een vrije doortocht had toebedacht. De Groot tilde de bal weliswaar langs de sluitpost, maar mikte daarna te hoog.

Een vrije trap van Jeffrey de Vries leverde een botsing op tussen Wouter Kok en Poolster-goalie Marcel Werkman. Kok stond vrij snel weer rechtop, bij Werkman duurde het wat langer. Sterker nog, hij zou de tweede helft in de kleedkamer achterblijven. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door Jeroen de Groot. Geen voor de hand liggende oplossing, maar nood breekt wet. De leemte in het veld werd opgevuld door Niels Swart.

Verdediger Dennis Smit had kennelijk besloten om de kwaliteiten van zijn doelman uit te testen. Zijn onbeholpen balbehandeling leverde een inzet met een vreemde curve op, die ternauwernood door De Groot over de lat getikt kon worden.

Het leek er daarna op dat Peli snel zaken wilde doen. Het gebrek aan een echte keeper brak Poolster al snel op. Een vrije trap vanaf de linkerkant had in de 49e minuut weggewerkt moeten worden, maar iedereen aarzelde, incluis De Groot. De bal plofte vervolgens voor de voeten van Daan de Groot. Die had niet veel tijd nodig om de trekker over te halen: 0-1.

Nog geen acht minuten later was het opnieuw raak aan Damster zijde. En weer was het een dood spelmoment dat Poolster de das om deed. Ook nu was het Ruben kuiper die de bal voor het doel van Poolster trok. Niels Dijkstra fungeerde als afstoffer en leek het duel daarmee te hebben beslist: 0-2. De gasten kregen mogelijkheden genoeg om de score uit te breiden, maar misten de scherpte.

Op zeker moment had het er de schijn van dat de roodwitten het wel best vonden. Uiterlijke schijn, want Poolster weigerde te capituleren en dwong De Pelikanen tot extra waakzaamheid. Tegen de aansluitingstreffer was echter geen kruid gewassen. Hoe hij het uiteindelijk voorelkaar kreeg zal niemand interesseren, maar Dennis van Dijk presteerde het om weer eens een memorabel doelpunt te laten noteren. Vanuit een schier onmogelijke hoek kon hij doelman Bos niet links of rechts passeren en dus besloot hij het met een bekeken stiftje te proberen. Die paste precies en plofte in de lange hoek: 1-2.

De tijd tikte wat Peli betrof veel te langzaam weg. Niet ten onrechte, want in plaats van zelf het duel te beslissen hielp men de gastheren weer in het zadel. Erik Jan Raangs besloot er nog een schepje bovenop te doen. Aan de linkerkant kwam hij in het strafschopgebied tegenover Van Dijk te staan, Raangs had de aanvaller alleen maar voor zich hoeven houden, maar besloot een overtreding te maken en dus kwam de bal op de stip te liggen. Van Dijk besloot de strafschop zelf te nemen en schoot deze via onderkant lat keihard binnen: 2-2.

En nog waren er mogelijkheden voor Peli om het duel naar zich toe te trekken, maar De Groot weigerde het speeltuig voor de derde keer uit het net te halen.

Beide coaches hadden na afloop niet veel reden tot juichen. ‘We speelden de eerste helft niet best. Na de pauze ging het wel iets beter en dacht ik echt dat we het karwei snel zouden beslissen. Dat hebben we niet gedaan en dus moeten we de fout bij ons zelf zoeken’, oordeelde Remy van der Wal.

Zijn collega Jeroen de Munck vond het eveneens geen beste wedstrijd, klaagde over de vele ontbrekende namen, maar was uiteraard in zijn nopjes over de manier waarop Poolster zichzelf in het duel had teruggeknokt. ‘Er is nog veel werk aan de winkel, maar ik heb vandaag toch weer dingen gezien die me hoopvol stemmen.We zijn vorige week met 7-0 door Siddeburen van het veld geveegd. Het ging nu in ieder geval stukken beter.’

Waar De Munck ook hoopvol over gestemd kon zijn was de terugkeer van Jeroen de Groot. Het was niet de bedoeling dat hij een hele wedstrijd zou spelen, maar de verdediger stond na een afwezigheid van dertien maanden toch maar mooi weer aan de aftrap voor zijn eerste officiële wedstrijd. Zijn voetballoopbaan leek voorbij toen hij in de laatste promotiewedstrijd van het seizoen 2014/2015 tegen Godlinze een zware blessure opliep. De voorste kruisband van zijn linkerknie bleek te zijn afgescheurd, zijn meniscus was beschadigd en hij liep een botkneuzing op. Voluit kon hij nog niet gaan in het duel met Peli, maar gelet op zijn voetbalbeleving zal dat slechts een kwestie van tijd zijn.

* Poolster – De Pelikanen 2-2 (0-0). Daan de Groot 0-1; Niels Dijkstra 0-2; Dennis van Dijk 1-2; Dennis van Dijk (strafschop) 2-2.

No Replies to "Peli en Poolster op gelijke hoogte"