Verrassende winnaar grasbaanrace Eenrum

Duitser Erik Riss was maandag absoluut de beste renner tijdens het WK Langbaan in Eenrum, maar het was de jonge Fransman Dimitri Berge (20) die het dagklassement won, door in de finale als eerste over de streep te komen. Een verrassende ontknoping dus van een motorsportspektakel dat letterlijk en figuurlijk in het water dreigde te vallen. 

De schermutselingen waren maandag te zien, omdat de wedstrijd zondag vanwege het slechte weer was afgelast. Ondanks dat het maandagochtend elf uur was, kwamen er toch nog een kleine vijfhonderd toeschouwers naar Eenrum. Zij zullen zeker geen spijt van hun komst hebben gehad.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd sprak speaker Jacob Alkema nog enkele opbeurende woorden: ‘Het is een wat troosteloze bedoening, maar laten we er met z’n allen wat van maken en er van genieten’, hield hij de aanwezigen voor. En dat gebeurde.

Deejay Anne van der Helm, in het verleden zelf ook vaak als renner aan de start gestaan, toonde zijn goede muzieksmaak en zorgde ervoor dat het een groot feest werd. Het publiek had er dan ook zin in, evenals de renners.

De toplaag van het oval was ’s ochtends afgeschraapt, waarna de baan werd bezand. Hierdoor lag de piste er uitstekend bij en konden de renners veilig hun rondjes draaien op de 625 meter lange ‘droombaan’ van Eenrum, waarbij snelheden van rond de 160 kilometer per uur werden gehaald.

Jannick de Jong reed in z’n tweede heat tegen het achterwiel van z’n voorganger en belandde in de boarding. Met een ontzette machine verliet de regerend wereldkampioen de piste, daarmee dure punten achterlatend. Het vervolg van de wedstrijd moest hij op zijn reservemotor rijden, waarbij de versnellingsbak hem ook nog in de steek liet. Dat heeft hem zeker nog meer punten gekost. Toch wist hij zich met 16 punten voor de finale te plaatsen.

Riss had geen problemen en was in al zijn ritten superieur. De Duitser won allevijf zijn heats met speels gemak en was ook in de halve finale veruit de beste, waardoor hij met de meeste punten (24) aan de finale begon. Ook daarin bleek hij oppermachtig. Helaas liet z’n machine hem op het eind in de steek. Bij het ingaan van de laatste bocht had de Duitser een ruime voorsprong opgebouwd op de om de tweede plaats duellerende Dimitri Berge (23) en Jannick de Jong (16). Riss viel echter stil met een verbrande koppeling, waardoor Berge en De Jong nog net eerder door de finish gingen.

Dimitri Berge kwam met een punt minder in de finale. De jonge Fransman vocht met Jannick de Jong, ver achter Eric Riss, om plaats twee, maar zag tot zijn verbazing Riss stil vallen en pakte alsnog de zege in Eenrum. De twintigjarige coureur is daarmee de jongste winnaar ooit van een Grand Prix Langbaan.

Na afloop werd De Jong geinterviewd door speaker Patrick Roth. De nummer twee in Eenrum bedankte de organisatie voor de fantastische baan en het publiek voor hun aanwezigheid. Aansluitend was het tijd voor de prijsuitreiking. Na het uitreiken van de bekers en bloemen gingen de caps af voor La Marseillaise, waarna de champagneflessen werden ontkurkt.

Anjo Bakker, voorzitter van MC Eenrum & Omstreken, kon na afloop tevreden terugkijken. Uiteraard had hij liever op zondag gereden. ‘We hebben er alles aan gedaan, maar het zat er gewoonweg niet in. Ook omdat een aantal rijders het niet verantwoord vond.’

Om de wedstrijd op maandag te verrijden is nog niet zo eenvoudig. Je zit met vergunningen, maar ook de mensen die nodig zijn om de wedstrijd in goede banen te leiden. Bakker: ‘Baancomissarissen, EHBO-ers, een arts, een ambulance, een starter, juryleden, een deejay, het moet allemaal beschikbaar zijn. Het grootste deel is vrijwilliger, waarvan sommigen vandaag eigenlijk gewoon weer aan het werk hadden gemoeten. Ik ben dan ook zeer trots dat we de wedstrijd vandaag hebben kunnen laten doorgaan.’
(verslag: WinsumNieuws)

No Replies to "Verrassende winnaar grasbaanrace Eenrum"