Bekerstunt Holwierde bij Peli

Derdeklasser De Pelikanen uit Appingedam heeft zijn favorietenrol tegen underdog Holwierde geen gestalte kunnen geven. Inzet was de eerste plaats in de bekerpoule. De twee klassen lager spelende Holwierders gingen terecht met de overwinning aan de haal (0-1) middels een frommelgoal van middenvelder Sven Beeftink.  Doelman Rody Bos van de gastheren kreeg de bal wat ongelukkig via de paal tegen de rug, waarna het speeltuig over de doellijn hobbelde. Die goal bleek genoeg te zijn voor de overwinning.

De Pelikanen opende het duel veelbelovend, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel van de Damsters steeds minder. De ploeg van trainer Eddy Tuik had het in de eerste tien minuten van de wedstrijd moeilijk, maar bleef achterin verrassend gemakkelijk overeind. Er waren wat afstandsschoten maar deze waren een gemakkelijke prooi voor de zeer betrouwbare sluitpost Rick Sterenberg. Holwierde probeerde de snelle spits Jurrely Torbed te bereiken maar echt gevaarlijk werd hij niet.

De bezoekers moesten halverwege de eerste helt noodgedwongen Sander ten Hove van het veld halen, Hij had een hamstringblessure opgelopen en werd vervangen door Marco de Vries. Ook doelman Sterenberg van Holwierde leek geblesseerd het veld te moeten verlaten door een val op zijn rug. Gelukkig deed de spons wonderen. Het spelbeeld werd aan de kant van de Peli’s steeds rommeliger. Passes over drie meter verdwenen zomaar over de zijlijn of in de voeten van een tegenstander.

Het was rechterspits Ruben Westenberg die het nog wel probeerde maar zijn inzetten waren steeds een prooi voor de doelman van Holwierde. Of de nacht ervoor te maken heeft gehad met het zeer povere spel van de Pelikanen zal altijd een raadsel blijven. Feit was wel dat Ruben Kuiper (bassispeler) te laat op het appèl verscheen waardoor hij naast Pelikanen-trainer Remy van de Wal op de bank plaats mocht nemen.

Na zo’n 38 minuten spelen had Holwierde geluk. Weer was Ruben Westenberg de verdedigers van Holwierde te snel af maar de inzet werd weg gebokst door keeper Sterenberg. Niemand van De Pelikanen was er als de kippen bij om de afvallende bal binnen te schieten. Er ontstond steeds meer ruimte tussen de linies van de gastheren en Holwierde kon daarom voetballend mee komen in deze wedstrijd. Zo’n vijf minuten voor rust ging Torbed alleen op avontuur. Zijn inzet verdween hoog over. Wellicht was een pass op de meegekomen Sven Beeftink beter geweest. Toch leek De Pelikanen met een 1-0 voorsprong te gaan rusten ware het niet dat Westenberg na een goede steekpass huizenhoog over schoot. Ook rechterverdediger Jermaine Bos probeerde het met een afstandsschot, maar zijn inzet verdween eveneens over het doel van Holwierde.

Coach Remy van der Wal probeerde tijdens de pauze middels een donderspeech zijn manschappen wakker te krijgen maar ook in de tweede helft was de thuisclub meer met zichzelf bezig dan met het in elkaar knutselen van een fatsoenlijke aanval. Ook na een aanpassing in de opstelling, laatste man Daan de Groot ging in de spits spelen, bleef het spel onsamenhangend.

Wel werd geprobeerd het doel van Holwierde onder vuur te nemen maar op een paar speldenprikjes na bleef men gemakkelijk overeind. Wat heet. De gasten namen zelfs brutaal de leiding. Het was Sven Beeftink die een houdbaar schot op het doel van Rody Bos losliet. Bos reageerde wat laat, de bal belandde op de paal en sprong vervolgens via de rug van de sluitpost tegen het nylon: 0-1.

Van der Wal bekeek vanaf de zijlijn met een soort van berusting naar de verrichtingen van zijn ploeg. De normaal fel meelevende trainer bleef de gehele tweede helft op zijn stoel zitten. Ook de wissels die hij toepaste brachten niet het gewenste rendement. Er slopen steeds meer irritaties in de ploeg. Vooral toen scheidsrechter Swarts uit Noordwolde terecht floot voor een duidelijke schwalbe van middenvelder Jeffrey de Vries in het zestienmetergebied.

Veel gebeurde er in het tweede bedrijf niet meer. De Pelikanen probeerde er nog wel een slotoffensief uit te persen en Holwierde snakte naar het einde van de wedstrijd.

In de extra tijd deed zich nog wel een curieus voorval voor. Aanvaller Torbed werd nog één keer aan het werk gezet, omspeelde zijn directe tegenstander en op het moment dat de Holwierder op het doel van Rody Bos af ging, werd de spits teruggefloten vanwege een blessure bij de fluitist. Na wat rek- en strekoefeningen van de man in het zwart werd de wedstrijd met een scheidsrechterbal hervat en niet veel later konden de armen in de lucht van de Holwierde-spelers.

De overwinning was meer dan verdiend en dankzij dit bekerstuntje is Holwierde de onverwachte winnaar geworden van de bekerpoule met daarin De Pelikanen, Farmsum en Poolster. Beide laatstgenoemde ploegen speelden eveneens. Dat duel eindigde in een 0-5 zege voor Poolster. Beide ploegen waren overigens al uitgeschakeld.

* De Pelikanen – Holwierde 0-1 (0-0). Sven Beeftink 0-1

No Replies to "Bekerstunt Holwierde bij Peli"