Dam tot Damloop weer prooi voor Houtman


Gonny Houtman van Artemis uit Winsum heeft zondagiddag voor de vierde keer de Dam tot Damloop over 16,1 kilometer bij de vrouwen 60 gewonnen. De loop, met zaterdag en zondag 85.000 deelnemers op de onderdelen hardlopen, wandelen en fietsen. is het grootste sportevenement van Europa. Zondag stonden er 50.000 kinderen, wedstrijdlopers, businessrunners en recreanten aan de start op de diverse afstanden. De 16,1 kilometer lange loop is een wedstrijd van punt naar punt. De start is bij het Centraal Station in Amsterdam en de route voert de deelnemers vervolgens door de IJ-tunnel en de Zaanse Schans naar de finish in de brede Peperstraat in het centrum van Zaandam.

Het was op zich goed loopweer met een af en toe doorbrekende zon. De aantrekkende wind werkte een beetje nadelig. De sfeer langs het parcours was uitstekend met veel publiek en muzikaal vermaak. Artemis telde drie deelnemers. Arjen Kwint, uitkomend voor het team van de KPN bij de businessrunners recreanten, was hiervan de snelste in 1.13.04 uur. Gonny Houtman was bij de vrouwen 60 oppermachtig. Na een zeer constant gelopen race was haar winnende tijd 1.15.57 uur. Haar voorsprong op de nummers twee en drie Joke van Bruggen (Wieringermeer) en Joke Bijvoet (Zaandam) bedroeg respectievelijk 5.14 minuten en 11.30 minuten. Dit betekende haar vierde overwinning in de Dam tot Damloop bij de vrouwen 60. De Winsumse komt volgend jaar uit in de leeftijdscategorie vrouwen 65.

Plaatsgenote Hilda Broekhuizen had zich van haar eerste deelname aan dit grote evenement iets meer voorgesteld. Ze meldde een complete off day. Dit resulteerde in een tijd van 1.22.13 uur, toch nog altijd weer goed voor een zesde plaats bij de vrouwen 50. De wedstrijd bij de mannen werd evenals vorig jaar gewonnen door de Keniaan Edwin Kiptoo in 45.21 minuten. Bij de vrouwen zegevierde zijn landgenote Alice Aprot in 51.59 minuten.

Aleida Groothoff (Winsum) is zaterdagmiddagmiddag in Zuidhorn bij de vrouwen 50 derde geworden op de 10 kilometer. De organisatie telde totaal 230 deelnemers op de 5 en 10 kilometer. Gelet op het nog steeds toenemend aantal wedstrijden in de regio lijkt dit aantal een gemiddelde te worden. De tot vorig jaar gehouden wedstrijdloop over 15 kilometer heeft plaats gemaakt voor een 10 kilometer-wedstrijd. Hiervoor stonden negen Artemissers aan de start.

Ricardo Damminga (Baflo) blijft het goed doen. De Bafloër noteerde een 9e plaats bij de mannen senioren in een prima tijd van 38.54 minuten en bleef hiermee slechts 6 seconden verwijderd van zijn beste tijd op deze afstand. Plaatsgenoot Jaap Smith werd bij de mannen 40 13e in 43.41 minuten. Willem Hofman (Winsum) legde zijn eerste officiële 10 kilometer wedstrijd onder de vlag van Artemis af in 45.07 minuten. Marnix van den Brink (Groningen), herstellende van een mindere periode, finishte als 19e bij de mannen 40 in 48.01 minuten. Aleida Groothoff behaalde bij de vrouwen 50 een keurige 3e plaats in 48.30 minuten. Haar achterstand op de nummers een en twee bedroeg respectievelijk 4.18 minuten en 1.37 minuten.

Ultraloper Gerik Mik (Sint Annen) passeerde bij de mannen 50 als 14e de streep in een nette 49.08 minuten. Peter de Vries (Eenrum) is na een lange periode van afwezigheid op de weg terug en sloot als 9e bij de mannen 60 zijn wedstrijd af in 49.33 minuten. De altijd goed gemutste Winsumer loopmaatjes Ineke Wolters en Grietje Dijkmans kwamen bij de vrouwen 50 als 7e en 8e binnen na respectievelijk 1.00.08 uur en 1.00.33 uur. Simone Binnema (Eenrum), aanvankelijk oplopend met Jaap Smith, stapte uit. Op de 5 kilometer bracht Ilona Stoepker (Winsum) een tijd van 34.11 minuten op de klokken.

No Replies to "Dam tot Damloop weer prooi voor Houtman"