Pupillenvoetbal gaat op de schop

Er staan grote veranderingen op stapel in de opzet van het pupillenvoetbal. De wedstrijdvormen die sinds de jaren zeventig worden gebruikt, ondergaan een rigoreuze verandering. De KNVB heeft op basis van breed wetenschappelijk onderzoek, onder andere uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen, in binnen- en buitenland en in het betaalde en amateurvoetbal, geconstateerd dat de huidige spelvormen niet goed aansluiten bij de mogelijkheden en de beleving van jonge voetballers.

De eerste wijziging is dit seizoen reeds ingevoerd en dat is dat men de competities indeelt per geboortejaar in plaats van per leeftijdscategorie. Tijdens het onderzoek is vanaf het seizoen 2014-2015 geëxperimenteerd met andere spelvormen en data, verzameld bij de doelgroepen JO6 tot en met JO12. Mede op basis hiervan is besloten met ingang van het seizoen 2017-2018 het pupillenvoetbal anders vorm te geven. Dit alles is onderdeel van het KNVB-rapport ‘Winnaars van morgen.’

Vanzelfsprekend vereist dit aanpassingen in de organisatie van het jeugdvoetbal. Bij de KNVB, maar ook voor de organisatie van een vereniging. Daarom zijn er tot en met 14 oktober door heel Nederland 80 bijeenkomsten gehouden waarin is toegelicht welke veranderingen er op stapel staan. Namens NEC Delfzijl is een aantal leden van het jeugd- en hoofdbestuur naar de bijeenkomst van 5 oktober geweest. Veel is nog niet duidelijk, zoals spelregels, ondersteuning van de bond en financiering extra materialen. Uiterlijk in januari worden de definitieve keuzes omtrent de invoering bekend gemaakt. Eén ding is wel duidelijk. Over veel zaken kan en mag worden gediscussieerd, maar de nieuwe wedstrijdvormen staan vast.

Het voorstel van de KNVB is om pilots binnen de club of samen met andere clubs te starten en te ervaren wat deze veranderingen inhouden. De eerste pilot zal plaatsvinden op zondag 30 oktober tijdens een toernooi voor de JO8 (huidige JO9-3).Daar zal de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 (5 veldspelers + keeper) gespeeld worden. Er zullen nieuwe spelregels gehanteerd worden en de rol van de coach/ouders wordt ook aangepast. In de maand november zullen er nog meer pilots plaatsvinden voor diverse leeftijdsgroepen (JO8 t/m JO12).

No Replies to "Pupillenvoetbal gaat op de schop"