Records sneuvelen tijdens Zeemijlenloop

Ze hadden het vooraf al aangekondigd en het gebeurde dan ook. Het parcoursrecord van de Zeemijlenloop in Delfzijl werd tijdens de lustrum-editie aan barrels gelopen. Offert Molenhuis uit Assen wist bij de mannen de ruim elf kilometer in 35.46 minuten te voltooien. Jessica Oosterloo uit Appelscha verbaasde zichzelf door haar oude record (41.04) bijna twee minuten scherper te stellen met een tijd van 39.20 minuten.

De strijd bij de mannen spitste zich al snel toe op een kwartet lopers. Dat bestond uit Offert Molenhuis, Ben Stellingwerf, en Wilfred van Holst. Dankzij de ideale weersomstandigheden, praktisch geen wind en een aangename temperatuur om te lopen, was het niet al te moeilijk te voorspellen dat er scherpe tijden neergezet zouden worden.

Plaatselijk favoriet Maurice Smit probeerde de vliegende start van de koplopers te pareren, maar de naweeën van een verkoudheid maakten dat hij teveel moest inleveren. Smit werd wel uitgeroepen tot snelste Delfzijlster. Ook Stellingwerf, vorig jaar winnaar in 36.12 minuten, verdween van het front toen hij na een kilometer of zeven vanwege een blessure noodgedwongen moest uitstappen.

Uiteindelijk bleven Molenhuis en stad-Groninger Wilfred van Holst over. Damster Gerard Vos volgde op gepaste afstand. De winnaar van het Ommelander Loopcircuit kon zich niet met het gevecht om de plaatsen een en twee bemoeien. Die strijd werd door Molenhuis gewonnen. Een half minuutje later (36.12 minuten) kwam Van Holst over de streep. Vos finishte in 37.14 minuten ne was daarmee welgeteld vijf tellen sneller dan tijdens de vorige editie.

Bij de dames was Jessica Oosterloo veruit de sterkste. Ze noteerde een tijd van 39.21 minuten en bleef Stadjer An Bennema iets minder dan drie minuten (42.05 minuten) voor. Haar plaatsgenoot Martine Bruinsma kwam als derde over de streep in een tijd van 45.35 minuten.

De organisatie kon na afloop tevreden zijn. Er verschenen maar liefst 1550 lopers aan de start op het Sportpark Centrum wat ook al een verbetering was ten opzichte van vorig jaar. De groei zit er nog steeds in en de loop wint duidelijk aan populariteit bij atletiek minnend Nederland. Wat de AV Fivelstreek betreft gaat men de komende jaren naar de tweeduizend lopers. Het is juist het feit dat men bij de organisatie pleit voor een loop die voor iedereen toegankelijk is. Toch lag er voor de deelnemers die het parcoursrecord zouden laten sneuvelen een premie klaar van 500 euro en daarmee is duidelijk aangegeven dat men de atleten wil prikkelen.

Een prima toevoeging van de Zeemijlenloop was de wandeling over drie zeemijlen. Hoewel een dergelijke optocht wat vreemd oogt tussen al die hardlopers, bleek het initiatief een schot in de roos te zijn. Het onderdeel bracht 125 deelnemers aan de start. Ook de G-loop en de Piraten Kidsrun waren in trek, alsmede de Bedrijvenloop waaraan door maar liefst 87 teams werd deelgenomen. Dat betekende eveneens een record.

No Replies to "Records sneuvelen tijdens Zeemijlenloop"