Sarèl de Jong jaagt op wereldgoud

Als we u vragen in welke tak van sport Sarèl de Jong actief is, haalt u waarschijnlijk onwetend de schouders op. En toch is deze 20-jarige jongedame uit Meedhuizen er zeer bedreven in. Sterker nog, de geboren Delfzijster kickbokser heeft zich inmiddels gekwalificeerd voor de World Games 2017, de Olympische Spelen voor sporten die niet op de Olympische kalender staan.

Meer dan drie jaar geleden stapte de Noord-Groningse k voor het eerst de dojo binnen van sportschool Performance in Wagenborgen om een les te gaan kickboksen bij Denis van der Giessen. Aaltjo Koster, een dorpsgenoot van De Jong, vroeg haar destijds een keer mee. ‘Hij vond dat het wel iets voor mij was. Na de eerste les was ik meteen verkocht. Ik voetbalde destijds nog en was dus alleen voetbaltrainingen gewend, maar dit was toch even anders. De training vond ik supergaaf. Lekker stoten en trappen op de trapkussens gaf me een heerlijk gevoel. Na die eerste kennismaking ben ik naar Groningen gegaan om meteen alle benodigde spullen te halen’, kijkt de verpleegkundige in opleiding terug.

In het begin liet ze het nog bij één keer trainen in de week. De frequentie werd echter al snel opgevoerd. ‘Ik voetbalde naast het kickboksen ook nog, maar twee jaar geleden stond ik voor de keuze. Toen stelde ik mezelf de vraag waar ik graag echt mee verder zou willen.’ Het werd de kickbokssport.

Ze had weer een uitdaging in de sport en vond dat heerlijk. De voetbalschoenen werden weggestopt en De Jong ging nog meer kickboks-trainingen volgen. ‘Een paar jaar geleden werd ze gevraagd of ze een partij wilde vechten. ‘Dat was een hele stap en er was wel wat twijfel, maar ik ben er uiteindelijk voor gegaan en mijn eerste partij werd winnend afgesloten. Vanaf dat moment was het voor mij wel duidelijk. Dit was je van het. Hier wilde ik wil goed in worden.’

Beginnende kickboksers starten in de nieuwelingenklasse. In deze klasse moet men drie partijen winnen om vervolgens naar de C-klasse over te kunnen gaan. Wanneer er in die klasse zes partijen worden gewonnen, stroomt men door naar de B-klasse en mag je je eigenlijk semi-prof noemen. De Jong zit in die klasse, maar wil nog hogerop. Voor de A-klasse moet ze negen partijen in de B-klasse zien te winnen. Of dat gaat lukken moet nog even worden afgewacht, omdat de inwoonster van Meedhuizen nog maar twee partijen in haar klasse heeft afgewerkt. Die wist ze overigens wel allebei te winnen.

Het afgelopen jaar heeft ze veel partijen gevochten. De Jong: ‘Vooral op K1 en muay thai-regels. Dit is de Thaise vorm, waarbij onder andere clinchen is toegestaan. Dit is het vastpakken van je tegenstander om vervolgens knieën te maken en punten te krijgen.’

Het is snel gegaan met de 20-jarige. Logisch, want ze had in wezen een achterstand die ze hoe dan ook wilde inlopen. ‘Er zijn meiden die het al van kleins af doen, dus was het voor mij extra hard werken om op hun niveau te komen. Samen met Denis van der Giessen ben ik deze uitdaging aangegaan. Ik draaide veel wedstrijden om ervaring op te doen. Ook hebben we de keus gemaakt om aan toernooien mee te doen. Denis heeft daar een mooie filosofie over. Hij zegt altijd dat je met dit soort toernooien je rugzak vult’, lacht De Jong.

In februari van dit jaar heeft ze in Duitsland de eerste plek behaald op het Nordreihn Westfalen Meisterstaft K1-toernooi. Daarna volgde in mei een WAKO-toernooi in Boedapest. Een evenement met meerdere disciplines in de vechtsport, waarbij De Jong de enige Nederlandse in de K1 was. ‘Het was een Worldcup en daarin vertegenwoordigde ieder zijn eigen land. Op dit toernooi ben ik als tweede geëindigd.’

Er leek meer in het verschiet, omdat ze de huidg wereldkampioen van de WAKO in de halve finale had geklopt. In de finale moest ze echter het onderspit delven in het gevecht met haar Slowaakse opponent. Desalniettemin viel ze op bij de organisatie en kreeg ze de vraag voorgelegd of ze afgelopen maand mee wilde doen aan een kwalificatietoernooi in Slovenië. Via die weg kon ze zich verzekeren van een ticket voor de World Games 2017, waar K1 en Muay Thai voor het eerst een onderdeel van uit maken.

De Jong glimt van trots als ze vertelt dat het kwalificatietoernooi haar het felbegeerde ticket heeft opgeleverd. Ze eindigde als derde na een zege op een Turkse vechtster. In de halve finale strandde ze op een Italiaanse, die uiteindelijk ook het toernooi op haar naam zou schrijven.

Van de zeventien partijen die ze heeft gevochten, werden er veertien winnend afgesloten en dus heeft De Jong alle reden om tevreden te zijn. Ze kan echter heel goed relativeren: ‘In principe begin ik pas en heb nog niet zo veel titels behaald. Wel ben ik trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Het is mijn droom om professioneel kickbokser te worden.’

Sinds een dik half jaar traint Sarèl de Jong zes keer per week en twee keer per dag met Denis van der Giessen om deze droom uit te laten komen. Eens per maand traint ze in Emmen bij Garuda Gym om te sparren met Kim Hobers, een vechtster uit de B-klasse, en gaat ze voor trainingsstages naar Thailand, het land waar de sport vandaan komt.

‘Ik probeer deze sport zo goed mogelijk te combineren met mijn studie verpleegkunde, maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig is Denis erg flexibel en kunnen mijn trainingstijden op de studie worden aangepast. Daarnaast is er weinig ruimte voor leuke dingen doen zoals met vrienden of op stap gaan. Dit moet ik altijd goed plannen. Fastfood en alcohol zit er ook niet altijd in voor mij. Ik let goed op mijn eten en een drankje drink ik vaak alleen wanneerhet echt kan. Je moet er veel voor laten maar krijgt er zo veel moois voor terug. De kick, de ervaring, de wereld zien en de waardering. Ja, daar doe je het voor.’

Het moge duidelijk zijn, als Sarèl de Jong ergens voor gaat, dan doet ze dat voor tweehonderd procent. Ze wil iets bereiken en heeft daar nu de kans voor. ‘Mijn doel is natuurlijk om uiteindelijk prof-wedstrijden te kickboksen en titels binnen te slepen. Een partij in Thailand draaien is eveneens een grote droom, maar dat zijn doelen voor de lange termijn.’

Haar hoofd staat nu bij de komende wedstrijden. Het eerstvolgende gala is dat van Anton, welke voor 20 november in Martini Plaza in Groningen op het programma staat. Het is een groot evenement waar grote namen zullen vechten. Daarnaast vecht De Jong volgend jaar in Dublin en in Boedapest nog een toernooi voor de WAKO.

‘En natuurlijk zal ik komend jaar keihard trainen om op de World Games te kunnen knallen. Dit zal een van mijn mooiste hoogtepunten van de kickbokssport worden’, weet De Jong nu al.

No Replies to "Sarèl de Jong jaagt op wereldgoud"