Medailles voor turnsters VIOS

Zeven turnsters van VIOS Warffum hebben zaterdag hun eerste competitiewedstrijd van NTS A geturnd. In wedstrijd één turnden de vier derde divisieturnsters van VIOS, te weten Denise Raat, Lian Rijzebol, Madelief Hendriks en Marilynn Raat. Voor hen was het niet de eerste wedstrijd van het seizoen. Het doel van deze wedstrijd was om hogere punten te halen dan eind januari tijdens de plaatsingswedstrijd, waar her viertal behoorlijk wat punten had laten liggen.

De viertienjarige Denise Raat, uitkomend in de categorie junior supplement D, turnde in baan 1 en mocht op sprong beginnen. Raat heeft hier de afgelopen weken heel hard op getraind en was voor de sprong ook lichtelijk nerveus, gezien het feit dat de voorgaande wedstrijd helemaal verkeerd ging en zij toen het laatste cijfer scoorde. Raat sprong nu twee keer een half in – half uit en dit deed zij uitstekend. Nu wist Raat met een score van 12.000 punten het tweede cijfer op sprong te scoren.

Vol goede moed ging Raat naar de brug. Een toestel dat in dit niveau enorm veel kracht en uithoudingsvermogen kost. Raat wist wat zij moest verbeteren en turnde op de brug een keurige oefening. De oefening werd voor het eerst afgesloten met een salto halve draai af tot stand en ook deze werd perfect uitgevoerd. Raat scoorde 10.967 punten, wat goed was voor het derde cijfer op brug.

Raat zat lekker in de wedstrijd en ging door naar balk. Het inturnen op balk verliep niet bepaald goed, maar volgens Raat hoefde trainster Sandra Bosman zich niet druk te maken, want een slechte generale is een goede repetitie. Raat begon met arabier, echter kwam zij hiermee ten val. De andere elementen werden keurig uitgevoerd. Zij scoorde 10.100 punten, wat goed was voor het zesde cijfer op balk. Het laatste toestel was de vloer. De acrobatische series zijn in Warffum moeilijk te trainen, omdat het trainingsmateriaal hier niet geschikt voor is. Raat probeerde er het beste van te maken met een mooie uitstraling in haar oefening. Zij scoorde 10.133 punten en dat leverde haar het tiende cijfer op vloer op. Met een puntentotaal van 43.334 wist Raat het zilver voor VIOS binnen de halen.

Op de andere baan turnde Lian Rijzebol in de categorie jeugd N4. De elfjarige turnster die dit seizoen twee niveaus omhoog is gegaan begon op vloer. Zij turnde hier een mooie oefening wat goed was voor 12.067 het vierde cijfer op vloer. De sprong was het tweede cijfer waar Rijzebol een half in–half uit sprong. De sprongen voerde zij keurig uit en ze scoorde 11.325 punten, goed voor het derde cijfer. Het derde toestel was de brug, waar Rijzebol een prima oefening op turnde. Ze sloot de oefening echter af met een val. Die kostte haar een heel punt aftrek en hierdoor kreeg zij 12.000 punten voor brug, wat goed was voor het derde cijfer.

Het laatste toestel was de balk. Hiervoor was Rijzebol wel wat gespannen, want de voorgaande wedstrijd ging het hier totaal mis. Rijzebol had haar zenuwen nu echter redelijk onder controle en turnde een oefening zonder val. Radslag en boogje achterover wist zij keurig uit te voeren. Zij scoorde 11.967 punten, wat goed was voor het derde cijfer. Met een puntentotaal van 47.359 eindigde Rijzebol net naast het podium op de vierde plek. Zij kon tevreden terug kijken, want haar score was bijna tien punten hoger dan eind januari.

Op deze baan turnden ook Madelief Hendriks en Marilynn Raat in de categorie pupil 1 N3. De twee negenjarige turnsters begonnen op rek. Hendriks mocht beginnen en turnde deze keer een oefening zonder grote fouten. Met een score van 12.833 punten kon zij zeer tevreden zijn. Het rek is het favoriete toestel van Raat. Zij turnde hier echter een oefening die voor haar doen iets tegenviel. Ze maakte twee stopjes in de oefening. Toch wist zij met 13.200 punten het eerste cijfer op rek te scoren.

Het tweede toestel was de balk. Raat mocht hier beginnen en liet een geweldige oefening zien zonder val en grote wiebels. Ze scoorde dan ook met 13.267 punten het eerste cijfer op balk. Hendriks had iets meer last van zenuwen op de balk en moest een aantal grote wiebels corrigeren. Toch wist ze een oefening zonder val te turnen. Met 12.800 punten scoorde zij het tweede cijfer op balk.

De turnsters hadden enorm veel plezier in de wedstrijd en gingen door naar vloer. Hendriks turnde hier een prachtige oefening met een mooie dubbel flikflak, haar neus omhoog en glimlach op haar gezicht liet zij de jury zien hoe je een oefening extra uitstraling geeft. Zij scoorde 12.900 wat goed was voor het tweede cijfer. Ook Raat turnde een prachtige oefening en liet de jury zien hoe je een oefening extra uitstraling geeft. Op het einde moest ze wel vaart maken, omdat de muziek bijna was afgelopen. Met een totaal van 13.067 punten wist zij ook hier de eerste score te pakken.

Het laatste toestel was voor de twee turnsters de sprong. Hendriks vindt het springen over de pegasus altijd een beetje spannend, toch sprong zij voor haar doen een mooie handstandoverslag, goed voor 12.650 punten. Als tweede sprong ze een arabier kaats. Met een hele kleine balansverstoring liet zij een mooie sprong zien en dat leverde 13.350 punten op. Gemiddeld scoorde zij 13.000 punten voor sprong en dat betekende het zesde cijfer. Raat is een goede springster. De sprongen die zij liet zien kan ze beter. Voor haar handstandoverslag scoorde ze 13.550 punten en voor haar streksalto 13.700 punten. Zij scoorde gemiddeld 13.625 punten en dat was voldoende voor het tweede cijfer.
Met een puntentotaal van 51.533 mocht Hendriks het zilver in ontvangst nemen. Raat mocht met een puntentotaal van 53.159 het goud in ontvangst nemen.

In wedstrijd twee turnde Sophie van Genuchten. De dertienjarige turnster komt uit in de categorie Junior E. Van Genuchten heeft de laatste weken enorm veel pech gehad. Zij kampte eerst met blessures en kreeg daarna met een flinke griep te maken. Een week voor de wedstrijd stond zij weer voor het eerst in de zaal om te trainen. Van Genuchten begon op balk. Zij turnde een mooie oefening, al kreeg ze bij radslag wel met een val te maken. Ze turnde voor het eerst achteruit salto van de balk. Ze scoorde 9.8000 punten. Op vloer turnde Van Genuchten voor het eerst arabier flikflak salto, wat een hele prestatie was na een lange afwezigheid. De oefening was door het missen van de trainingen nog niet af en de score stokte bij 9.833 punten. Op sprong scoorde zij met twee keer een handstandoverslag 10.500 punten. Het laatste toestel was de brug. Ze deed haar best, maar door het missen van vele eisen was de score niet hoger dan 5.300 punten. Met een puntentotaal van 35.433 eindigde ze verrassend op een twintigste plek.

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Mare Kraaijenzank en Vera Bijsterveld. Beide turnsters komen dit jaar voor het eerst uit in de keuzeoefenstof. In de categorie Jeugd 2 supllement F moesten zij het opnemen tegen achttien andere turnsters. De twee VIOS-turnsters begonnen op vloer. Voor beiden was dit spannend, want ze gingen voor het eerst arabier flikflak salto springen. Kraaijenzank mocht beginnen. Helaas kwam zij met de salto die volgde na de flikflak met haar handen aan de grond. Verder turnde ze een keurige oefening met mooie sprongen. De score was door de val wat teleurstellend met 9.533 punten.

Bij Bijsterveld ging de acrobatische serie wel goed en turnde ze verder een keurige oefening, goed voor 11.033 punten. Vervolgens ging het naar sprong, waar beide turnsters een handstandoverslag turnen tot stand lieten zien. Voor Kraaijenzank was dit het moeilijkste toestel. Sinds een paar weken springt zij alleen over de pegasus en ze heeft dan ook flink haar best gedaan om twee goede sprongen te turnen. Gemiddeld scoorde ze 10.450 punten.

Bijsterveld haar sprongen vielen daarin juist iets tegen, kromme armen en geen afduw fase. Zij scoorde met haar twee sprongen een 10.775. Op naar de brug, het toestel waar beide turnsters erg goed in zijn. Er werden door Kraaijenzank mooie hoge opzwaaien geturnd en de kip werd goed uitgevoerd. Ze wist hiermee het eerste cijfer (11.933) op brug te scoren. Bijsterveld turnde een iets minder strakke oefening, maar deze was goed voor het derde cijfer (11.600) op de brug.

Het laatste toestel was de balk. Van het tweetal mocht Kraaijenzank als eerste haar oefening turnen voor de jury. Dit deed ze uitstekend. De radslag werd keurig uitgevoerd en verder waren er geen grote balansverstoringen in de oefening. De gymnastische sprongen hadden iets beter uitgevoerd kunnen worden, maar de jury gaf haar het voordeel van de twijfel en de verbindingseis werd geteld. Met 11.400 punten pakte Kraaijenzank de tweede score op balk.

Voordat Bijsterveld aan haar oefening begon, fluisterde Kraaijenzank nog even een tip in haar oor. Bijsterveld begon met een prachtige radslag tot stand op de balk, daarop volgde de gymnastische sprongen die iets strakker uitgevoerd konden worden. De oefening werd afgesloten met salto af. Met een score van 11.233 punten pakte zij het derde cijfer op de balk.
Kraaijenzank eindige met een totaalscore van 43.316 punten net naast het podium op de vierde plek. Bijsterveld mocht met een totaalscore van 44.641 punten het goud in ontvangst nemen.

Trainster Sandra Bosman keek terug op een zeer verrassende wedstrijddag. De verbeterpunten worden volgens haar meegenomen naar de volgende wedstrijd. Die vindt plaats op 8 april in Sporthal De Mencke in Uithuizen.

No Replies to "Medailles voor turnsters VIOS"