Extra gevecht SV Bedum om titel in 5D

Het was voor SV Bedum mooi geweest als ze de klus in eigen huis hadden geklaard, maar zo ver kwam het niet. De zondagvoetballers deden wat van hen werd verwacht. Ze klopten het bezoekende Farmsum met 6-0. Een eindje verderop wist Blauw Geel ’15 echter met 0-1 in en van Harkstede te winnen en daarmee eindigden de Stadjers en de Bedumers in puntenaantal gelijk bovenaan in de 5e Klasse D. Donderdagavond wordt er een beslissingswedstrijd om de titel gespeeld. Waar dat duel zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Het uitgangspunt was voor de aftrap duidelijk. SV Bedum moest winnen om een kans op het kampioenschap te behouden. Het was echter wel noodzakelijk dat Blauw Geel ’15 een veer zou laten in de uitwedstrijd tegen Harkstede.

De nervositeit spatte er in de eerste helft vanaf bij de gastheren. Men speelde ontzettend slordig, in een veel te laag tempo en met te weinig geestdrift en  overtuiging om het Farmsum echt lastig te maken. De bezoekers waren danig gehavend aan de start verschenen. Werk, blessures en een middagje Rotterdamse Kuip waren er de oorzaak van dat er flink gegoocheld moest worden om een representatief elftal op de been te krijgen.

De thuisclub kreeg overigens kansen genoeg om Farmsum op de knieën te dwingen, maar de paarshemden deden er van alles aan om doelman Daniël Venhuizen vooral niet te passeren.  Farmsum daarentegen verscheen slechts sporadisch voor de neus van doelwachter Lammert Lankman, die alleen alert moest zijn op een vrije trap van Alwin Nap. De goalie strekte zich wel, maar zag de bal via bovenkant lat achter zijn domein verdwijnen.

Aan de andere kant vestigde Jesse Fokkema de aandacht op zich. Hij liet een voorzet van zijn voet vertrekken die door Chris Smit verzilverd had moeten worden, maar ook Smit wist Venhuizen niet te passeren.

Breekpunt in de wedstrijd was de blessure van Robin de Vries. Hij raakte na een duel om de bal in onbalans en kwam verkeerd terecht. De Farmsumer klapte door zijn enkel en moest vervangen worden. In zijn plaats verscheen Jeroen Tuma binnen de lijnen, de enige wissel die Farmsum beschikbaar had. Overigens werd na een eerste onderzoek gedacht dat De Vries naar alle waarschijnlijkheid zijn enkelband zou hebben gescheurd.

Met zijn verdwijnen leek er ook iets bij de bezoekers te knappen, want ineens was het chaos alom in de Farmsumer defensie. In de slotminuten van het eerste bedrijf was het Thijs Rietvoort die als eerste profiteerde. Hij kopte keurig tegendraads raak na voorbereidend werk van Jesse Fokkema. De Bedumer zou uitgroeien tot man van de wedstrijd met drie assists en twee voltreffers.

Vlak voor de thee was het opnieuw raak. Nu was het Bas Groeneveld die een prima assist van Fokkema op de juiste waarde wist te taxeren en de ruststand daarmee op 2-0 bepaalde. Ondertussen werd duidelijk dat er in Harkstede nog niet was gescoord, dus leek alles op een Bedumer feestje te wijzen.

Na de doelwisseling was het snel gedaan met Farmsum. De naar lucht happende gasten kregen in de 54e minuut opnieuw een tegentreffer te verwerken. Fokkema nam op rechts een corner en zag zijn scherpe voorzet tegen het nylon kletsen. Er zaten nog wel wat Farmsumers aan de bal, maar ook zij konden het onheil niet afwenden: 3-0.

De ontmanteling van de roodgelen volgde daarna snel. Ze werden aan alle kanten voorbij gestoken door de Bedumers, die elkaar nu wel wisten te vinden. Het leek alsof er een loden last van hun schouders was gevallen. Uit een corner van Fokkema kopte Job Mol de bal binnen (4-0) en niet veel later waren het invaller Luuk Brands en Robbert Wal die ook tot succes probeerden te komen. Goalie Venhuizen voorkwam dat echter, zoals hij zich wel vaker een reddende engel toonde als de situatie penibel begon te worden. En toch zou SV Bedum verder uitlopen. Robbert Wal haalde doeltreffend uit nadat verdediger Steven Schipper de bal uit het oog was verloren (5-0) en uit een vrije trap van de doelpuntenmaker was het Fokkema, de man die met afstand de meeste kilometers had afgelegd, die de stand naar 6-0 tilde.

Een paar minuten later werd er een waar spervuur aan schoten op het doel van Farmsum losgelaten, maar Bas Groeneveld, Robbert Wal en invaller Stijn Stolwijk zagen hun inzetten gekraakt worden.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Spieard uit Oude Pekela, die weinig moeite met het duel had, was het wachten op het resultaat van de wedstrijd in Harkstede. Dat pakte ongunstig uit voor SV Bedum, want de thuisclub was met 0-1 het schip in gegaan. En dus volgt er een beslissingswedstrijd op neutraal terrein om uit te maken wie zich de kampioen in 5D mag noemen.

Ondanks het feit dat er even sprake was van teleurstelling, wisten de Bedumers zich snel te herpakken. En terecht, want de paarshemden hebben immers een prima seizoen achter de rug. Daarbij is er nog van alles mogelijk om promotie naar de vierde klasse af te dwingen. Is het niet door middel van een titel, dan kan het ook nog via de nacompetitie.

Oefenmeester Dick Visser wilde niet teveel op de zaken vooruit lopen, maar vond ook dat zijn elftal het prima had gedaan. ‘We begonnen niet goed, maar dat zal alles met de spanning te maken hebben gehad. Toen het eerste doelpunt een feit was, begon het eigenlijk pas te lopen. Hoe een en ander verder ook afloopt, we hebben meer bereikt dan waar we vooraf op gehoopt hadden. Het zou helemaal mooi zijn als we de kroon ok nog op het werk kunnen zetten.’

Bij het uitgebluste Farmsum was men alleen maar bezorgd over de blessure van Robin de Vries. Al het andere telde eenvoudigweg niet meer. Volgens de eerste berichten heeft de ongelukkige zijn enkelbanden niet gescheurd, maar hebben ze wel een forse klap gekregen.

* SV Bedum – Farmsum 6-0 (2-0). Thijs Rietvoort 1-0; Bas Groeneveld 2-0; Jesse Fokkema 3-0; Job Mol 4-0; Robbert Wal 5-0; Jesse Fokkema 6-0.

No Replies to "Extra gevecht SV Bedum om titel in 5D"