Peter ‘de kolibrie’ Merx zegeviert in Winsum

In kanodorp Winsum stond woensdagavond de Wielerronde van Winsum op het programma. Over een lengte van tachtig kilometer werd er door de straten van het dorp gereden. De koers werd gewonnen door Peter Merx. De kolibrie uit Warfhuizen was goed hersteld van de ronde van Kosovo en bleek over het beste eindschot te beschikken van een drietal vluchters.

De Winsumer ronde leek in 1988 gedoemd te verdwijnen. Hij werd in dat jaar voor het laatst gereden. Althans, dat dachten velen. In 2009 werd de organisatie echter opgepakt door de Stichting Wielerronde Winsum en dus konden ook nu weer rondjes door Winsum worden getrokken.

De start- en finishlijn waren bij de Rabobank getrokken. Daarna ging het via de Geert Reindersstraat omhoog en rechtsaf de Bellingeweer op. Aan het einde daarvan werd er rechtsaf geslagen om via de C.F. van Sytzamastraat te keren om bij de Geert Reinderstraat weer rechtsaf naar start en finish te rijden.

Het werd al vroeg in de koers duidelijk dat Merx er prima op stond. De Warfhuizer, net terug van de Ronde van Kosovo waar hij drie keer op het podium belandde, wist zich in de negende ronde van het peloton los te maken. Hij kreeg Nils Schomber van het Duitse nationale team, Stan Wijkel uit Holsloot en nog een kwintet pedaleurs mee. De aarzeling in het peloton duurde lang genoeg om een voorsprong op te bouwen, die overigens nooit boven de minuut kwam.

Omdat er in het pak echter niemand daadkracht wilde tonen, wist de kopgroep vooruit te blijven. Na driekwart wedstrijd viel de beslissing. Schomber, Wijkel en Merx namen de benen en lieten hun medevluchters achter zich. Het trio wist uit de klauwen van de achtervolgers te blijven. Ze zouden het met z’n drieën moeten zien uit te knokken.

Merx had kennelijk geen zin in tactische spelletjes en besloot van veraf aan te gaan. De krachtsexplosie die hij uit zijn benen tevoorschijn wist te toveren, was Wijkel (2) en Schomber (3) te machtig. Ook zij moesten toezien hoe de fietsende kolibrie bij hen weg vloog. Het was de tweede keer dat Merx zich als winnaar liet huldigen, want drie jaar geleden stond hij ook al op de hoogste trede van het ereschavot. Paul de Haan uit Meedhuizen eindigde in Winsum als zesde.

Merx was in zijn nopjes met de zege. Toen hij in 2014 won, kwam hij juichend en schreeuwend over de streep en verklaarde later dat winnen in Usquert of Winsum zijn hele seizoen zou goedmaken. Ook nu kon hij zijn geluk niet op.

Voor de Warfhuizer is het zijn derde overwinning van dit seizoen. Na een etappewinst in Togo won hij eerder deze maand ook de Gouden Pijl voor Elites in Emmen. Toen was hij ex-prof Erik Dekker te snel af in de sprint.

De Winsumer koers telde mee voor de Groninger Rabobank Criterium Cup. Na twee wedstrijden is De Haan de nieuwe leider. De derde wedstrijd staat voor zondag gepland. Dan strijkt het peloton neer in havenplaats Delfzijl voor Rondje Ziel (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Peter 'de kolibrie' Merx zegeviert in Winsum"