Bult van Usquert wacht op nieuwe winnaars

Usquert staat zondag weer in het teken van het wielrennen. Dan vindt namelijk de 49e editie plaats van Rondom de Bult. De ronde bestaat uit een criterium voor vrouwen om 12.30 uur, gevolgd door het criterium voor de mannen om 15.00 uur. De vrouwen leggen een afstand van 50 kilometer af, de mannen finishen na 80 kilometer. Het wielergekke dorp heeft, voorafgaand aan het jubileumjaar, een extraatje in huis want ook de finale van het gevecht om de Groninger Rabobank Criterium Cup voor eliterenners, amateurs en beloften krijgt in Usquert zijn beslag.

Usquert staat zondag weer in het teken van het wielrennen. Dan vindt namelijk de 49e editie plaats van Rondom de Bult. De ronde bestaat uit een criterium voor vrouwen om 12.30 uur, gevolgd door het criterium voor de mannen om 15.00 uur. De vrouwen leggen een afstand van 50 kilometer af, de mannen finishen na 80 kilometer. Het wielergekke dorp heeft, voorafgaand aan het jubileumjaar, een extraatje in huis want ook de finale van het gevecht om de Groninger Rabobank Criterium Cup voor eliterenners, amateurs en beloften krijgt in Usquert zijn beslag.

Weet u nog wie het afgelopen jaar als eerste over de meet kwam tijdens de toen verreden editie van Rondom de Bult van Usquert? Het zal u niet veel moeite kosten om Nick Kweldam uit Aalten uit de hoge hoed te toveren. Maar weet u ook wie ooit de eerste aflevering van deze wielerronde door het Noord-Groninger dorp op zijn naam wist te schrijven? Het is inmiddels bijna vijftig jaar geleden, maar Veendammer Trijnco Buurmeijer, ooit lid van de Melkploeg van de Asser Wielerclub AWC, was toen de man die zijn armen zegevierend in de lucht stak.

Na de grote wielerevenementen met de grote meneren is het tijd voor de kleinere koersen, zoals Rondom de Bult. Het plaatselijke wielercomité kan trots zijn op het initiatief dat al vele hoogtepunten heeft gekend en alleen in 1982 niet verreden kon worden omdat er destijds rioleringswerkzaamheden werden uitgevoerd.

Grote meneren staan er ook op de erelijst van de Usquerder ronde. Wat dacht u bijvoorbeeld van Kerkenvelder Piet Kleine en Frits Schur uit Didam. Natuurlijk is er volop aandacht voor de regionale favorieten. Meedhuizer Paul de Haan was vier jaar geleden de laatste die de kuitenbijter het beste wist te bedwingen. Hij kampt met gezondheidsproblemen en moet volgens de berichten eerdaags onder het mes.

Wel van de partij is Peter Merx, de kolibrie van Warfhuizen. Hij verkeert in een goede vorm en voegde onlangs de Gouden Pijl voor beloften in Emmen, de Ronde van Winsum, het Rondje Ziel in Delfzijl en de Omloop van Trynwalden aan zijn erelijst toe. Merx leidt ook de dans in de strijd om de Groninger Rabobank Criterium Cup 2017 voor eliterenners. Een man dus om serieus rekening mee te houden.

Bij de dames wacht de organisatie nog steeds op een regionale winnaar. Nynke Pellikaan uit Den Andel heeft zich al wel bij de organisatie gemeld, maar of de voormalige leerlinge van het HHC in Warffum haar vleugels voldoende krachtig weet uit te slaan om naar de overwinning te snellen? Erg realistisch is die kans niet voor de vrouw die tijdens Rondje Ziel als vierde over de streep kwam.

Dan zijn er nog wel andere gegadigden die een greep naar de macht willen doen, zoals bijvoorbeeld Daniëlle Bekkering uit Den Ham. Arenda Grimberg uit Almelo is nog altijd de meest succesvolle vrouw geweest in Usquert. Zij kwam in 2004, 2005, 2007 en 2009 als eerste over de finish.

De startlijst had volgens het Wielercomite wel wat langer mogen zijn. Het aantal aangemelde renners valt wat tegen. Volgens Klaas Smith is daar wel een oorzaak voor aan te wijzen. ‘Nu we de wedstrijden van Bedum, Winsum , Delfzijl en Usquert een extra klassement hebben gegeven, waardoor extra prijzen zijn te verdienen voor de eerste drie van de klassementen Elite, Beloften en Amateurs, hadden we op extra deelnemers gerekend. Wellicht is de datum wat te laat in het seizoen. Afgelopen weekend was in Ureterp de finale van de clubcompetitie en dat zien de sporters min of meer als afsluiting van hun seizoen. De helft van de wielrenners en -rensters heeft als tweede sport schaatsen en gaat zich daar nu weer mee bezig houden. Ook geeft men zich vaak laat op en komt men zich gewoon op de wedstrijddag pas inschrijven. Daar gaan wij in Usquert dan ook zeker van uit.’

En dan is er tenslotte nog het naderende jubileum. Dat men daar iets extra’s mee wil doen, is volgens Smith wel duidelijk. Wat dat precies gaat worden laat men nog even in het midden. Smith: ‘ Daar zullen we ons na de evaluatie van dit seizoen mee bezig gaan houden.
Omdat zowel wij als organisaties van de andere drie rondes en ook de RABO-bank tevreden zijn over de ingeslagen weg, gaan we zeker proberen de Groninger Criterium Cup na een seizoen een vervolg te geven.’

Voor Usquert zou dat kunnen betekenen dat er volgend jaar wellicht een extra koers wordt gehouden voor bijvoorbeeld Cyclo-sportieven. Smith: ‘Een mogelijkheid is ook om met scholen uit de omgeving een dikke Banden Race te organiseren. Dat hebben we in Usquert nog niet gehad. Wat betreft de datum voor de jubileumeditie zullen we binnenkort goed overleg plegen met de NWVG en de andere drie clubs. Wellicht gaan we wat dichter op elkaar zitten. Voor Usquert zal het zeker niet weer september worden.’

Hoe een en ander ook afloopt, de pedaleurs worden allemaal over de bult gestuurd. En hoe nietig dat puistje in Usquert ook lijkt, na een aantal ronden ga je die vervelende hobbel voelen. Misschien is het ook zondag wel de scherprechter (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Bult van Usquert wacht op nieuwe winnaars"