Frank Thomson wint 49e editie Rondom de Bult

De eigen Zielrietzangers, showband Marum, dreigende luchten, een ijzersterke winnaar van de 49e editie van de wielerkoers Rondom de Bult in de persoon van Frank Thomson en winst in het regionale klassement voor Warfhuizer Peter Merx. Het Wielercomite van Usquert kon aan het einde van een enerverende dag tevreden achterover leunen. Men was er weer in geslaagd om iets moois in het wielergekke dorp neer te zetten.

De koers stak iets anders in elkaar dan te doen gebruikelijk, want de renners reden de bult niet op, maar af. Ook waren start en finish verderop gelegd, waardoor het parcours technisch wat moelijker was geworden. De koers in Usquert was onderdeel een regionaal klassement waarin Peter Merx voor de start de leiding had. De kolibrie zou op zijn hoede moeten zijn, wilde hij dat klassement ook daadwerkelijk pakken.

Het rennersveld bedroeg slechts 27 deelnemers. Jammer, maar namens de organisatie had Klaas Smith eerder al laten weten dat een hoop pedaleurs het seizoen na de finale van de clubcompetitie voor gezien houden. Hij zal er samen met zijn comité dan ook alles aan doen om de wedstrijd in Usquert eerder op de kalender te krijgen.

Even na de middag was het zo ver. Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond mocht het startschot voor de vrouwenkoers lossen. Van echte strijd was geen sprake. AnneMarijn van der Graaf van de NWVGuplus-ploeg kwam na 32 ronden solo over de finish. Ze reed tweederde van de wedstrijd alleen aan de leiding. Achter haar rug eindigde Daniek Braam als tweede en wist Mareille Meijer haar wiel als derde over de eindstreep te drukken.

Peter Merx, de laatste tijd grossierend in zeges, had ook in Usquert graag willen winnen. Hij waagde na een kwart koers wel een poging om er tussenuit te knijpen, maar kreeg geen ruimte om een definitief gat met de rest van het veld te slaan. Zijn leiderstrui bleek een ongelofelijke aantrekkingskracht te hebben op de rest van de pedaleurs. De Warfhuizer werd nauwlettend in de gaten gehouden.

De wedstrijd, die met acht ronden werd ingekort vanwege de dreigende regen, kreeg gestalte toen Frank Thomson de tijd rijp achtte zijn geluk te beproeven. Het gat was niet groot, maar bleek voldoende om de jagende meute op afstand te houden. Thomson kon de armen zegevierend in de lucht steken en werd op de voet gevolgd door Harry Sweering en Frank Lanting.

Merx kwam als zesde over de meet, maar wist wel de gele leiderstrui te behouden in de strijd om de Rabobank Noord-Groningen Criterium Cup. En hoewel hij liever ook in Usquert had gewonnen, was die prijs allesbehalve een schrale troost. Het winnen van het klassement leverde hem een bedrag van 250 euro op (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Frank Thomson wint 49e editie Rondom de Bult"