Niekerk verschalkt zoekend Appingedam

Een punt in de uitwedstrijd tegen Glimmen en een nipte nederlaag in het thuisduel met Niekerk. Na twee duels kan er nog geen zinnig woord worden gezegd over de werkelijke kracht van DVC Appingedam. De fusieclub kon geen echte vuist maken en zag Jasper Siepelinga de enige goal van de wedstrijd maken.

Het was allesbehalve geweldig wat de toeschouwers op het druilerige Wellemansportpark voorgeschoteld kregen. De Damsters wisten het surplus aan techniek op het spekgladde veld niet uit te buiten. Veel opschudding werd er in het eerste bedrijf niet veroorzaakt in het strafschopgebied van Niekerk, dat zelf overigens ook voor weinig spektakel wist te zorgen.

Vanuit het oogpunt van Niekerk bekeken was de ietwat behoudende speelwijze wel begrijpelijk. ‘De ploeg kreeg vorig seizoen veel goals tegen en dus hebben we besloten om wat minder hoog te spelen. Zorgen dat de fundering goed is en van daaruit proberen toe te slaan. Ik weet hoe een deel van de jongens van DVC speelt en hoe je die moet bestrijden. Ik ben van mening dat wij al een team hebben en dat men bij Appingedam nog zoekende is. Eigenlijk stonden we, figuurlijk gesproken dan, vooraf al op 1-0’, sprak oefenmeester Roy Kamps.

De eerste vijfenveertig minuten slopen bijna geruisloos voorbij. Het enige hoogtepunt, als je daar al van kon spreken, was een poging van Stef Zuidersma die niet het gewenste resultaat opleverde. Er zou na de pauze heel wat moeten veranderen, wilde een van beide ploegen aanspraak maken op een driepunter.

Terwijl het regenachtige weer het decor nog wat troostelozer maakte, kwamen de acteurs voor het tweede bedrijf uit de catacomben. En het was zowaar Niekerk dat de boodschap goed had begrepen. De elf van Kamps, afgelopen seizoen aan het roer bij Noordwolde, had kennelijk in de gaten dat er wat te halen viel bij de witzwarten en trok de gashendel wat verder open.

Jeroen Beerlings leek de openingstreffer voor zijn rekening te willen nemen, maar kreeg niet de beloning die hij in gedachten had. Het was teamgenoot Jasper Siepelinga die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Op het steeds gladder wordende veld, waar menig voetballer de benen maar amper recht onder het lichaam wist te houden, pikte hij in de 49e minuut een doorschietende bal op, passeerde goalie Olaf Kiewiet en mikte het leer tegen het nylon: 0-1.

Het was aan Appingedam om een antwoord te bedenken. Het had met name voor rust te statisch en te plichtmatig gespeeld en moest nu alle schroom van zich afgooien om alsnog met een goed gevoel van het veld te kunnen stappen. Het team van trainer Erwin Buurmeijer probeerde dat ook wel, maar wist keeper Marijn Ottens niet tot overgave te dwingen. Sterker nog, de bezoekers bleken messcherp te kunnen counteren en een tweede Niekerker goal leek dichterbij dan de gelijkmaker van de Damster voetbalcombinatie.

Ook het inbrengen van Doan Ibraimi, hij had de hele week niet getraind en begon derhalve op de bank, leverde niet het gewenste effect op. Aan de stand veranderde niets meer en uiteindelijk kon het duel na ruim 96 minuten de boeken in worden gefloten. Bij Niekerk was de vreugde groot en terecht, want de eerste competitiepunten konden op het conto worden bijgeschreven.

Voor DVC Appingedam is het uithuilen geblazen en opnieuw beginnen, maar dat men zich wat meer van het thuisduel tegen Niekerk had voorgesteld, moge duidelijk zijn. Buurmeijer zei daar het volgende over: ‘We hebben terecht verloren. Niekerk liet ons voetballen en wij leden teveel balverlies op het gladde veld. We zijn na de 0-1 pas beginnen te voetballen. Over het algemeen hebben we te weinig afgedwongen.’

Roy Kamps was uiteraard in de wolken met de overwinning, al vond de scheidsrechter van dienst dat hij met een gelijkspel ook wel tevreden had mogen zijn. ‘Ach ja, wat zal ik ervan zeggen. Het was voor de rust niet bijster goed. Aan beide kanten werden weinig mogelijkheden gecreëerd. Na de thee kwamen we veel sterker uit de startblokken dan Appingedam. Ze drongen na die goal van ons wel aan, maar we bleven compact spelen en hebben weinig weggegeven.’

Buurmeijer kan zich wel vinden in de opmerking van Kamps dat hij met zijn mannen nog midden in een groepsproces zit. ‘De onderlinge afstemming is er nog niet, dat kost tijd. We blijven er aan werken en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.’

* DVC Appingedam – Niekerk 0-1 (0-0). Jasper Siepelinga 0-1.

No Replies to "Niekerk verschalkt zoekend Appingedam"