Zuidhorn snoept punten weg bij Omlandia

De Ten Boersters hadden zich heel wat anders voorgesteld van het thuisduel tegen Zuidhorn. De ontmoeting is echter op een deceptie uitgelopen voor de ploeg van trainer Freddy Strating. De gastheren gingen in de slotfase, na een 1-0 voorsprong, alsnog met 1-2 onderuit.

Omlandia zou op voorhand tot de ploegen gerekend moeten worden die een prominente rol in de tweede klasse willen spelen. De witblauwen zijn immers uit de eerste klasse gedegradeerd en zullen het verloren gegane terrein zo snel mogelijk terug willen winnen. De start van de competitie leverde de Ten Boersters een nipte zege op in en tegen Gramsbergen. Zuidhorn begon het seizoen met een nederlaag tegen SV Bedum.

Het allesbehalve complete Zuidhorn, waar Daan Kocken (geschorst), Jaap Jacobs en Thijs Zwarteveen ontbraken, maakte in de beginfase een betere indruk dan de gastheren en claimde tot twee keer toe een strafschop toen Jos Schultinga werd getoucheerd. Scheidsrechter Benjamins weigerde de bal op de stip te leggen, zoals hij ook een treffer van Zuidhorn wegblies omdat zijn assistent buitenspel had geconstateerd.

Zuidhorn bleef, ondanks een prima kopbal van Jeroen Haan die over de deklat vloog, de betere van de twee ploegen. Op slag van rust liet Omlandia heel even de tanden zien, maar uit de voorzet van Jeroen Haan wist teammaatje Robbert Veldman niet tot scoren te komen.

De verkleumde en deels natte supporters van de thuisclub moesten maar zien hoe hun favorieten er het de tweede helft vanaf zouden brengen. Aanknopingspunten daarvoor waren er de eerste drie kwartier niet te vinden. De gasten waren overal net iets eerder bij de bal en wilden er wel voor gaan. Daar kon Omlandia, zeker in het eerste bedrijf, een voorbeeld aan nemen.

Coach Freddy Strating besloot in de tweede helft Dennis Loer speelminuten te gunnen. Ruben Doornkamp werd naar de kant gehaald. De bedoeling zal ongetwijfeld zijn geweest om voor wat meer dreiging te zorgen, maar ook nu kon er geen vuist worden gemaakt. De thuisclub bleef met zichzelf en de beter spelende tegenstander worstelen.

Nadat Schultinga een nieuwe kans voor Zuidhorn had vergeven en later in het duel, na een overigens prima actie, het leer over de deklat tilde, viel er toch nog een goal. Enigszins verrassend viel die aan Ten Boerster zijde. Een voorzet van Jeroen Haan leek door goalie Marcel Groothof weg te worden getikt, maar caramboleerde via het been van Loer in het lege doel: 1-0. Er werd nog wel gevlagd omdat Loer buitenspel zou hebben gestaan, maar arbiter Benjamins besloot zijn andere assistent te negeren.

Omlandia in niet al te beste doen, had de wedstrijd op dat moment moeten zien uit te spelen, maar kreeg het deksel al snel op de neus. Amper een handvol minuten na de eerste goal kon Devon Harmsma het leer uit het doel halen nadat Freddy Kooi als laatste met zijn hoofd aan de bal had gezeten op een inzet van Robin van der Steege: 1-1.

En het zou voor Omlandia nog erger worden. Een kopbal op de paal betekende de opmaat voor de volgende treffer van Zuidhorn. Jordi Schuiling kopte prima binnen na een vrije trap van Wouter de Boer: 1-2. Omlandia probeerde te redden wat er te redden viel, kreeg ook wel kansen, maar moest daarnaast blijven uitkijken voor het goed omschakelende Zuidhorn van voormalig Omlandia-coach Kees Bouma.

Uiteindelijk wisten de gasten de overwinning over de streep te trekken en dat was zeker niet onverdiend. Omlandia had te weinig laten zien om aan te tonen dat men bovenin wil meedoen. Dat vond ook trainer Freddy Strating. ‘We begonnen pas te voetballen toen we op achterstand waren gekomen. Ik kan hier heel erg lang van balen, maar dat heeft geen zin. Het komt er in het kort op neer dat bij ons de wil ontbrak om er iets van te maken. Als je bovenin wilt meedoen, zul je ook van dit soort ploegen moeten winnen.’

‘Het was mooi om weer terug in Ten Boer te zijn. Ik heb er een prachtige tijd gehad en aardige mensen ontmoet. Als je dan ook nog met een overwinning huiswaarts kunt keren, is je dag natuurlijk helemaal goed’, aldus Kees Bouma.

Hij was goed te spreken over het spel van zijn ploeg. ‘We hebben heel gedegen en verzorgd gespeeld. Dat lukte ons tegen SV Bedum niet omdat ze er bovenop zaten, maar nu kwam het er wel uit. Omlandia speelde erg mak en die 1-0 was eigenlijk tegen de verhouding in. Toen we op achterstand kwamen zag ik de bui hangen, maar we hebben veerkracht getoond en uiteindelijk verdiend gewonnen.’

* Omlandia – Zuidhorn 1-2 (0-0). Dennis Loer 1-0; Freddy Kooi 1-1; Jordi Schuiling 1-2.

No Replies to "Zuidhorn snoept punten weg bij Omlandia"