Benauwde winst SC Loppersum op Niekerk

SC Loppersum is na vijf competitieronden de enige ploeg in deze regio die nog zonder puntverlies is. Gemakkelijk ging het allemaal niet in de thuiswedstrijd tegen het Niekerk van trainer Roy Kamps, maar de Lopsters wisten op eigen veld uiteindelijk met 2-1 te winnen en zijn dus nog steeds de trotse lijstaanvoerder in de 3e Klasse C.

De gastheren begonnen opmerkelijk fris aan de ontmoeting op het zeker niet egale veld aan de Bosweg. Er werd goed gecombineerd, regelmatig van vleugel gewisseld, de felheid was er en ook de handelingssnelheid lag hoog. Niekerk moest alles op alles zetten om zich het team van coach Henk Buikema van het lijf te houden. Doelman Marijn Ottens was de eerste die alle tijd dacht te hebben. Hij was van plan de bal naar voren te rossen, maar verkeek zich op de snelheid van spits Cees Bij de Leij. Gelukkig voor de goalie verdween de bal via het uitgestoken been van de Lopster over zijn kooi.

Niekerk liet zich in het eerste kwart van de wedstrijd herhaaldelijk aftroeven door een fel spelend SC Loppersum, dat de gasten bovenop de huis zat en de duels niet schuwde. Nadat de eerste waarschuwingsschoten waren afgevuurd, was het binnen een kwartier raak. De manier waarop de bal ongehinderd van rechts naar links gespeeld kon worden gaf al te denken, de manier waarop Joris Jurna zich van Patrick de Pender ontdeed en vervolgens ook goalie Ottens het nakijken gaf, waren eveneens een teken: 1-0.

En SC Loppersum kreeg meer mogelijkheden. Cees Bij de Leij strandde al struikelend op de Niekerker sluitpost, liet zich even later te gemakkelijk van de bal lopen en had pech met een schot dat gekraakt werd na een voorzet van Joris Jurna. De thuisclub liet na het duel in een vroeg stadium in het slot te gooien en moest in het laatste deel van de wedstrijd toezien hoe Niekerk terug in de wedstrijd wist te komen. Hidde Kijf leek te profiteren van een verdedigende misser van Bart Klasens, maar het bekeken schot verdween rakelings naast de kruising.

Na een dik half uur was het wel raak. Het leer leek voorlangs te zullen gaan, maar werd opnieuw voor het doel van Peter Paul Datema gepompt. Niekerker Edwin Zwier kwam er niet aan, maar in zijn rug kreeg aanvoerder Jeroen Beerlings de knikker voor zijn voeten en liet Datema kansloos: 1-1. En toch had de thuisclub alles recht kunnen trekken toen er in het strafschopgebied van Niekerk hands werd gemaakt en Cees Bij de Leij vanaf elf meter mocht uithalen. De inzet was hard genoeg, maar de bal raakte bovenkant lat en dus ging die mogelijkheid in rook op.

Meteen na de pauze gaf SC Loppersum weer gas. Niekerk had zichtbaar moeite met de iets gewijzigde speelwijze van de gastheren. De Lopsters probeerden de druk weer op te voeren en namen het middenveld in handen. De tweede helft was amper goed op gang gekomen of het was al weer raak. Op de as van het veld ontving Peter Heeres het speeltuig en besloot af te leggen op teammaatje Tristan van der Beek. Die sneed vanaf rechts schuin naar binnen en joeg het leer in de lange hoek: 2-1.

Aan de zijde van Niekerk had Jasper Siepelinga toen zijn opwachting al gemaakt. Hij moest voor meer dreiging zorgen, maar vooralsnog liepen hij en zijn medespelers vooral achter de Lopsters aan. Het duurde even voordat de gasten de grip op het duel weer wat terug wisten te krijgen. Die werd hen in wezen in de schoot geworpen, omdat SC Loppersum teveel in de kleine ruimte wilde voetballen en te vaak, met de bal aan de voet, het duel opzocht.

Het leidde nogal eens tot balverlies en dan liet Niekerk zien dat het razendsnel kon schakelen. De thuisclub mocht na driekwart wedstrijd van geluk spreken dat een knappe aanval eindigde met een schot van Edwin Zwier dat naast verdween, want het was wel de fase dat de bezoekers wat nadrukkelijker op de deur begonnen te kloppen. Lopster Peter Groenewege leek zelfs van plan de Niekerkers een handje te helpen. Hij roste een voorzet van Jeroen Beerlings bijna in eigen doel.

Nadat ook Siepelinga een kans had zien verdampen, beide trainers hun arsenaal aan wisselspelers hadden aangesproken en er steeds meer irritatie was ontstaan, was er nog een keer een situatie waar de gasten ongetwijfeld meer uit hadden willen halen. Een onvervalst staaltje flipperkast-voetbal voor de neus van Datema eindigde met een zucht van verlichting aan Lopster zijde toen het gevaar eenmaal was geweken en maakte plaats voor een enorme ontlading op het moment dat scheidsrechter Tepper uit Bedum voor de laatste keer had gefloten.

Een wedstrijd die zo gemakkelijk gewonnen had kunnen worden, eindigde uiteindelijk in een zwaarbevochten zege voor de thuisclub. ‘We hadden het nooit zo ver mogen laten komen. We kregen in het eerste kwart zoveel mogelijkheden om onszelf in een zetel te plaatsen en helpen Niekerk in de wedstrijd omdat we de kansen niet benutten. Dat moet echt anders’, aldus Henk Buikema.

Roy Kamps was trots op de manier waarop zijn ploeg zich tegen de kampioenskandidaat had geweerd. ‘We mochten in het begin inderdaad niet klagen, maar na de gelijkmaker hebben we SC Loppersum toch een periode onder druk weten te zetten. Eigenlijk ben ik van mening dat we hier minimaal een punt hadden verdiend.’

* SC Loppersum – Niekerk 2-1. Joris Jurna 1-0; Jeroen Beerlings 1-1; Tristan van der Beek 2-1

No Replies to "Benauwde winst SC Loppersum op Niekerk"