Eerste namen op lijst Noord-Groninger Sportgala

Het duurt nog een paar maanden, maar de Stichting EemsmondSport is volop bezig met de voorbereidingen op het volgende Noord-Groninger Sportgala. De lustrumeditie van dit sportieve spektakel wordt op vrijdag 9 februari 2018 in theater De Molenberg in Delfzijl gehouden. De eerste voordrachten zijn inmiddels binnen.

Er moet nog veel gebeuren om ook de vijfde uitvoering van het Sportgala tot een succes te maken, maar het stichtingsbestuur gelooft er heilig in dat het sportfeestje ook nu weer zal aanslaan. ‘In de afgelopen jaren hebben we wel aangetoond dat deze regio veel talenten herbergt, maar ook heel wat kampioenen telt die vaak in de schaduw blijven staan. We hebben vijf jaar geleden gemeend deze mensen in de spotlights te moeten zetten. Hen te belonen voor hun prestaties. En we horen van alle kanten dat we hier goed aan hebben gedaan’, zegt voorzitter Nanko Kiel.

De eerste aflevering van het Sportgala vond plaats in De Bolder in Delfzijl. Daarna werden de gemeentes Loppersum, Appingedam en Eemsmond aan gedaan. Nu is de stichting dus weer terug op de basis. ‘Het voelt een beetje als thuis komen, want uiteindelijk zijn we ook in Delfzijl begonnen’, zegt Kiel.

De keuze voor De Molenberg was eigenlijk niet zo moeilijk en gelukkig voor de stichting was men ook daar blij met de mededeling dat het gala binnen de poorten van het theater gehouden zou worden. Anders dan in andere jaren vindt het gala niet op zaterdag plaats, maar wordt naar de vrijdag uitgeweken. Op 9 februari 2018 wordt het podium van de Groningen Seaports-zaal gevuld met amateursporters die in de prijzen zijn gevallen. Daarnaast hoopt de Stichting EemsmondSport ook wat showelementen in te bouwen en is het de bedoeling om alle winnaars van de afgelopen jaren uit te nodigen.

Kiel: ‘Het is onze bedoeling om er samen weer een mooi feestje van te maken. Te laten zien dat de amateursporters in onze regio hard werken om topprestaties te kunnen leveren. Prestaties waarvoor wij ze dankbaar mogen zijn. Zij zijn namelijk de ambassadeurs van de regionale sport. Die moeten we koesteren. Met het Sportgala hopen we daar een steentje aan bij te dragen.’

De aanmelding van kandidaten voor de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Sporttalent van het jaar 2017 is geopend. Iedereen die dit jaar op sportief gebied iets bjjzonders heeft gepresteerd kan voorgedragen worden. De enige voorwaarde is dat de sporters wel in de gemeente Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Eemsmond, Bedum, De Marne, Winsum, Slochteren of Ten Boer sportief actief moet zijn.

De definitieve verkiezingsronde start op 1 januari. Op de voorlopige lijst prijken in ieder geval kickbokster Sarél de Jong (Meedhuizen), hardloper Maurice Smit (Delfzijl), de heren volleyballers van GAV Unitas Usquert, tafeltennister Shuo Han Men van Klimaatgroep Stars uit Middelstum, turner Hendrik Krijgsheld van LSV uit Loppersum, hardloper Merwin Dollisson van Artemis uit Winsum, atleet Thomas Kwint uit Loppersum, grasbaanbakkeniste Sandra Mollema uit Stedum, hardloopster Gonny Houtman van Artemis uit Winsum, het eerste elftal plus technische staf van vierdeklasser Holwierde, Nederlands kampioen V-buggy Kevin Lantinga uit Uithuizen, turnclub VIOS uit Warffum, paardensportvereniging ZEO uit ‘t Zandt en het eerste elftal plus technische staf van derdeklasser vv Siddeburen.

De weg is nog lang en er kunnen nog flink wat namen bij, dus staat uw favoriet er nog niet tussen en vindt u dat dit wel zo zou moeten zijn? Stuur een mailtje naar info@eemsmondsport.nl en geef aan wie u op 9 februari graag op het podium ziet staan en waarom hij/zij in de prijzen zou moeten vallen. Dat kan tot 31 december, dus blijf insturen. Na de jaarwisseling wordt de definitieve lijst met genomineerden samengesteld en kunt u tot kort voor de dag van de verkiezing uw stem uitbrengen. Voor meer nieuws over de stemronde en bijvoorbeeld de invulling van de avond, is het handig dat u EemsmondSport op de voet blijft volgen.

De stichting heeft bekeken of de stemronde bij het oude gelaten moest worden of dat er een nieuw element bij moest. Het bestuur denkt dat het geen gek idee is om een vakjury in het leven te roepen die ook naar de genomineerden en hun prestaties kijkt. ‘We hechten veel waarde aan de publieksstemmen, maar beseffen heel goed dat sporters met een grote achterban meer stemmen trekken dan hun collega’s van kleinere clubs. Aan ons om daar een soort van balans in te vinden’, aldus Kiel.

Inmiddels is de knoop doorgehakt en wordt er eveneens door een vakjury van vijf sportjournalisten met een kritisch oog naar de lijst met kandidaten gekeken. Zij hebben allen een stevige binding met de regio en weten wat er in de Noord-Groninger sportwereld leeft. Hun stem zal zwaarder wegen dan die van de publieksjury. Met deze stap hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een nog beter verloop van de stemronde.

No Replies to "Eerste namen op lijst Noord-Groninger Sportgala"