ZNC knikkert NEC Delfzijl uit bekertoernooi

Een teleurstellend spelend NEC Delfzijl heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in het bekertoernooi onderuit te gaan in het duel met zondag-derdeklasser ZNC. Na een ronduit matige wedstrijd op een zwaar en zanderig veld hadden beide teams vier keer gescoord (4-4) en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die nam de Zuidbroek Noordbroek Combinatie beter (6-5).

NEC was vol goede voornemens richting het sportpark aan de Heiligelaan in Zuidbroek gereisd. Het bekertreffen moest de start worden van een goede serie in de aanloop naar de winterstop. De realiteit van de dag was echter weerbarstig. De Havenkanters speelden allesbehalve goed, leden veel balverlies op het middenveld en hadden de grootste moeite om elkaar de bal fatsoenlijk in de voet aan te spelen.

Het surplus aan techniek dat de ploeg van coach Kees Pranger in huis had, kon het niet winnen van de beleving en het enthousiasme van de tegenstander. ZNC had met Emiel Staal en Jeroen Huizinga twee echte handenbinders in de voorhoede lopen. Terwijl het er alle schijn van had dat de motivatie bij NEC Delfzijl ontbrak, wilden de gastheren er wel voor los gaan.

Na wat kleine speldenprikjes over en weer brak Jeroen Huizinga namens de thuisclub de score open. Hij wist een steekpass op de juiste waarde te schatten en mikte het leer heel bekeken achter doelman Bas Westerhuis: 1-0. De vreugde over de openingsgoal duurde welgeteld negen minuten. Toen wist Kris Klasens met een ferme kopstoot een corner van Erwin Noordhoff achter invaller-doelman Rick van Weerden te mikken: 1-1. De goalie werd op het laatste moment opgeroepen omdat vaste doelman Tom van Dijk met een heupblessure moest afzeggen.

Het leek er even op dat NEC Delfzijl wakker was geschud, maar schijn bedroog. De teveel kansen morsende gasten hadden de grootste moeite met de thuisclub die qua organisatie goed stond en het speelveld klein wist te houden. Daarmee ontnamen ze NEC de ruimte en de tijd om de bal rustig rond te laten gaan.

Vijf minuten voor de thee kwam ZNC andermaal op voorsprong. Via de flanken lukte het niet met de aanvallende intenties en dus zocht Harmen Hager het door het hart van de Delfzijlster defensie. Hij sneed naar binnen en joeg het leer, door een woud van benen, voor de tweede keer langs Westerhuis: 2-1.

Er zou de tweede helft heel wat moeten gebeuren, wilde NEC zijn Waterloo niet in Zuidbroek vinden. De bezoekers kwamen in de 52e minuut min of meer per ongeluk langszij. Erwin Noordhoff wilde de bal vanaf de linkerkant voor het doel van ZNC gooien, maar de voorzet mislukte min of meer. Hij stond zich al druk te verontschuldigen, maar kon even later juichen omdat het speeltuig in de verre hoek achter de kansloze Rick van Weerden plofte: 2-2. Toen het vijf minuten later ook nog eens 2-3 werd omdat Ruben Stam een pass binnendoor van Nino Tualena wist te verzilveren, leek het duel toch nog de verwachte winnaar te krijgen.

De Delfzijlsters lieten vervolgens weer na om het duel definitief te beslissen en omdat ZNC weigerde zich bij de feiten neer te leggen, was de uitkomst van het bekertreffen lang niet zeker. Terwijl de minuten, vanuit het oogpunt van het ploeterende NEC Delfzijl, veel te traag voorbij kropen veerden de Zuidbroeksters nog een keer op toen invaller Ali Mohammed de bal vanaf de linkerkant voor het doel van Westerhuis wist te krijgen en Emiel Staal trefzeker was: 3-3.

De gastheren kregen nog geen zestig seconden om van die treffer te genieten, want toen stond Westerhuis aan de basis van de 3-4 die door invaller Dennis Boerma tegen het nylon werd geschoten. Er leek een zucht van opluchting door de Delfzijlster gelederen te gaan. Het zou toch niet gebeuren dat ze zich nu nog een keer de kaas van het brood zouden laten eten. Dion Zimmerman, een andere invaller aan Delfzijlster kant, dacht het duel definitief in het slot te gooien. Zijn treffer werd terecht afgekeurd omdat de NEC-er buitenspel stond.
In de ultieme slotfase strandde ZNC-er Bert Bos op de voet van Westerhuis en prikte de bal even later alsnog achter de goalie, maar ook hij stond in buitenspelpositie. En toen sloeg het noodlot alsnog toe voor NEC Delfzijl. ZNC mocht in de 92e minuut een vrije trap nemen op een meter of twintig van het doel van Westerhuis. Patrick Johannes vuurde op het doel, zag de bal terugspringen en vond in Harmen Hager de afstoffer die voor 4-4 wist te zorgen.

Met die gelijkmaker had ZNC niet alleen NEC Delfzijl, maar ook zichzelf verrast. Omdat de tijd ontbrak voor nog meer, moesten er strafschoppen worden genomen. En daar wist ZNC beter raad mee. Daarmee was de bekerstunt een feit en die had NEC Delfzijl zichzelf kunnen besparen. De Delfzijlsters haalden echter geen moment het niveau dat je van een tweedeklasser mag verwachten en konden de hand dan ook in eigen boezem steken.

Dat vond naderhand ook trainer Kees Pranger. ‘We hebben kansen genoeg gekregen om het duel vroegtijdig te beslissen, maar waren veel te slordig. Speltechnisch ging er ook van alles mis. We hadden de grootste moeite met de balcontrole en zochten telkens de verkeerde oplossingen. Het was de bedoeling dat we dit bekerduel zouden aangrijpen voor een mooie spurt richting winterstop, maar hier had ik niet op gerekend. Er is werk aan de winkel’, aldus de oefenmeester.

Zijn collega Hemmo de Wal glunderde na het laatste fluitsignaal van oor tot oor. ‘Niemand gaf ook maar een cent voor onze kansen en natuurlijk heeft NEC Delfzijl een technisch betere ploeg. We hebben echter laten zien dat je met beleving en enthousiasme een heel eind kunt komen. Ik ben apetrots op mijn ploeg.’

* ZNC – NEC Delfzijl 4-4 (2-1) ZNC wns. Jeroen Huizinga 1-0; Kris Klasens 1-1; Harmen Hager 2-1; Erwin Noordhoff 2-2; Ruben Stam 2-3; Emiel Staal 3-3; Dennis Boerma 3-4; Harmen Hager 4-4.

No Replies to "ZNC knikkert NEC Delfzijl uit bekertoernooi"