Bo Dopma opent seizoen VIOS succesvol

Turnster Bo Dopma van turnclub VIOS uit Warffum reisde afgelopen weekend samen met trainster Sandra Bosman naar Assen. Hier vond de eerste competitiewedstrijd plaats voor de eerste en tweede divisie. Dopma kwam uit in de categorie jeugd1 N3 in de tweede divisie en moest het opnemen tegen twaalf andere turnsters uit Drenthe, Friesland en Groningen.

Het eerste toestel was voor Dopma de balk. Gezien het feit dat de jeugdige Eemsmonder eerstejaars jeugd is, turnt zij vanaf nu een balkoefening op een hoogte van 1,25 meter. Dopma begon haar oefening met een mooie split opsprong, waarna een mooie serie van gymnastische sprongen volgde. Daarna steeg de spanning. Dopma ging een loopflikflak turnen. Ze slaagde erin om hiermee te blijven staan op de tien centimeter smalle balk en er verscheen een brede glimlach op haar gezicht. Wel kwam ze met de tik-tak dwars met haar voet op de balk, waardoor afzetten niet meer lukte en dit in een val resulteerde.

Ze ging verder met de pirouette. Hiermee raakte Dopma uit balans, waardoor zij een tweede val had. Dopma zat niet bij de pakken neer en turnde vervolgens een mooie arabier op balk en salto af. Ondanks de twee vallen scoorde zij 10.750 punten en dat was het vijfde cijfer op balk.

Het tweede toestel de was de vloer. Voor Dopma is dit toestel best een opgave. Niet om de moeilijkheid van de elementen, maar om de lastige choreografie van de oefening. Het inturnen verliep niet geheel vlekkeloos, daarentegen ging de wedstrijdoefening op vloer fantastisch. Dopma opende de oefening met een mooie acrobatische serie, daarop volgde een prachtige vloeroefening en vervolgens sloot ze haar oefening af met boogje voorover in verbinding met een vrije radslag. Dopma scoorde hiermee 13.233 punten. Dit was het eerste cijfer op vloer en hiermee was haar eerste toestelfinale binnen.

Voor het derde toestel, de sprong, was Dopma totaal niet zenuwachtig. Zij turnde twee keer een half in -heel uit. Haar eerste sprong was prachtig en ook de landing klopte. Ze scoorde hiermee 13.450 punten. De tweede sprong was ook mooi, alleen bij de landing had Dopma een grote pas na en dit bracht haar cijfer omlaag naar 12.950 punten. Gemiddeld leverde dit haar 13.200 punten op, dit was wederom het eerste cijfer. Hiermee had Dopma haar tweede toestelfinale binnen weten te halen.

Het laatste toestel was de brug. Dopma traint al weken op een moeilijke oefening op brug. Omdat ze deze oefening nog niet onder controle heeft en de concurrentie ook allemaal de gemakkelijke oefening turnde, ging Dopma eveneens de gemakkelijke versie turnen. Hiermee waren de zenuwen voor brug direct afgenomen. Dopma turnde een prima oefening die goed was voor 12.500 punten, het vierde cijfer. Hiermee pakte Dopma haar derde toestelfinale.

Met een totaal van 49.683 punten eindigde Dopma op een keurige derde plaats. Op 13 januari zal de tweede competitiewedstrijd plaatsvinden in Heerenveen. Trainster Bosman en Dopma kijken samen terug op een geweldige wedstrijd die de verwachtingen had overtroffen.

No Replies to "Bo Dopma opent seizoen VIOS succesvol"