Oefenmeester Eddy Tuik is een kind van de club

Eddy Tuik kun je met een gerust gevoel een kind van de club noemen. Van Holwierde om precies te zijn. De man die successen vierde toen de Katmisbewoners nog op hoog niveau speelden en gouden jaren bij Appingedam meemaakte, is trainer bij de club waar hij ooit het voetballen leerde. En ook langs de lijn is hij succesvol. Tuik loodste Holwierde uit de vijfde klasse en staat nu fier bovenaan in de vierde klasse. De kloof met de concurrentie is groot, de eerste periodetitel een feit.

De rasechte Holwierder heeft als voetballer veel meegemaakt, met als een van de absolute hoogtepunten een tweetal interlands met het Nederlands amateurelftal tegen Ierland en Engeland. Hij was de man die Holwierde, diep gevallen na veel strubbelingen, het vertrek van spelers, geldschieter en hoofdsponsor Ten Hove, weer uit het dal moest zien te trekken. Met een jonge selectie in de vijfde klasse starten. Geen gemakkelijke opgave, maar Tuik was er destijds niet de man naar om deze uitdaging links te laten liggen.

Voornaamste opgave was dat er in Holwierde weer met plezier gespeeld moest worden. De rijke jaren vergeten, de zaak opnieuw opbouwen. Het heeft wat jaren geduurd alvorens de vruchten van het vele oefenwerk geplukt konden worden.

Tuik volgde Dick van Streun op. Diens laatste jaar was het seizoen 2011/2012. Het jaar daarop was Holwierde niet in de standaardklasse vertegenwoordigd. De eerste klasse was verleden tijd, het eerste seizoen in de vijfde klasse leverde een elfde plaats op. Een jaar later was dat ook de plek waarop de ploeg bleef steken. De competitie van 2015/2016 verliep een stuk beter. Daarin werd Holwierde uiteindelijk vierde en mocht als periodekampioen de nacompetitie in.

Het gewenste doel werd niet bereikt en dus moest er een nieuwe poging worden ondernomen om uit de vijfde klasse te geraken. Afgelopen seizoen stonden de Holwierders na de reguliere competitie opnieuw op de vierde plaats en ook nu was er een periodetitel bemachtigd. Weer stond de achterdeur naar de vierde klasse open.

Nu lukte het wel om te promoveren. Na een spektakelstuk in en tegen Ternaard, waar het eerste duel tussen de plaatselijke trots en het Holwierde van coach Eddy Tuik tot een opmerkelijke 4-4 op het wedstrijdformulier leidde, waarna de return met 4-3 werd gewonnen.

De euforie was groot, maar Tuik waarschuwde meteen voor teveel optimisme. ‘We zitten in een leerfase en moeten maar kijken wat het wordt. Ik hoop in ieder geval op een mooie klasse met veel derby’s.’

Die kreeg Holwierde en ondanks het feit dat men zich allerminst tot de beste ploegen rekende, staan de Katmisbewoners na een derde van de competitie fier bovenaan. Veel meer dan waar men op had durven hopen.

Weken geleden zei Tuik dat er ooit een moment zal komen dat zijn ploeg het deksel op de neus zal krijgen en dat dan pas het echte Holwierde moet opstaan. Voorlopig loopt zijn team echter vol zelfvertrouwen op de regionale velden rond. Holwierde is momenteel de te kloppen ploeg, met voorin onder anderen de razendsnelle en bovenal slimme Jurelly Torbed.

Op de vraag wat de kracht is van het huidige Holwierde zegt Tuik: Verdedigend hebben we de zaak goed staan het is echter niet alleen de verdediging, Ook de rest van team schuwt het verdedigende werk niet en dat maakt het elftal vrij compleet. De leider in het elftal is laatste man Kevin Hommes, maar ook Yirsan Bouman manifesteert zich steeds meer.

De oefenmeester vindt dat Holwierde nog niet aan het plafond van de mogelijkheden zit. ‘De ploeg is heel jong en kan stappen maken. Qua spel zit er tussen de top van de vijfde en de vierde klasse niet veel verschil. De ploegen die gepromoveerd zijn doen het allemaal goed. Of we in een hogere klasse zouden kunnen meekomen? Het is nog te vroeg om daar over te praten.’

Dat iedereen nu naar Holwierde kijkt, legt volgens Tuik geen extra druk op het elftal. ‘Het zou op dit moment geen teleurstelling zijn als ze ons onttronen, maar we zullen er alles aan doen om deze voorsprong niet weg te geven. We zijn echter ook realistisch genoeg om te weten dat het seizoen nog lang is. Er zijn voorbeelden genoeg van teams die een ruime voorsprong nog verspeelden.’ Toch zou het volgens Tuik ook geen ramp zijn als er een kink in de kabel komt. ‘Het voornaamste is dat we goed mee blijven doen om in ieder geval klaar te zijn voor de nacompetitie.’

Vlak voor het sluiten van het jaar wacht de Katmisbewoners nog één wedstrijd en dat is de confrontatie op het eigen sportpark met De Heracliden. De titel ‘herbstmeister’ , zoals de Duitsers dat zo mooi plegen te zeggen, hebben de Holwierders al lang en breed verdiend. De complimenten voor het vertoonde spel krijgen ze week op week, met als bekroning de eerste periodetitel. Kan het seizoen van Holwierde eigenlijk nog wel stuk?

Tuik: ‘Voor aanvang van de competitie was de doelstelling om zo snel mogelijk van de onderste plaatsen weg te komen. Nu we een periodetitel op zak hebben is het seizoen eigenlijk al geslaagd. Er is een mooi gat geslagen met de volgende ploegen. Dat willen we zo lang mogelijk volhouden.’

No Replies to "Oefenmeester Eddy Tuik is een kind van de club"