Roxanne Lantinga pakt goud voor GAV Unitas

In sporthal De Mencke in Uithuizen is zaterdag de eerste voorwedstrijd NTS A gehouden. De wedstrijd werd georganiseerd door KNGU Noord in samenwerking met VIOS Warffum en SVU Uithuizen. Van GAV Unitas deden twee turnsters mee. Dat waren Yvon van Alteren (Instap D1) en Roxanne Lantinga (Instap N3). Lantinga was de meest succesvolle van de twee, zij wist namelijk het goud te pakken.

Van Alteren moest in de eerste wedstrijd aan de bak. Ze ging de strijd aan met 23 andere turnsters uit Groningen en Drenthe. Zewas al een paar dagen nerveus en begon op brug. Daarna volgden balk, vloer en als laatste sprong. Ze turnde op brug één plusje, borstwaartsom met afzet van twee voeten, dit leverde haar 0,3 punt extra op qua moeilijkheidswaarde. Verder turnde ze een keurige oefening zonder grote fouten. Haar eindcijfer op brug werd 12,95 punten. Dit was het tiende cijfer van de groep.

Haar tweede toestel was de balk en dat onderdeel is altijd zenuwslopend. Met de koprol voorover viel ze van de balk. Dit kostte haar een vol punt. Verder turnde ze een zeer stabiele oefening zonder grote wankelingen. De verassing was ook erg groot toen op het scorebord twee punten neutrale aftrek stond vermeld. Volgens de juryleden had ze een element vergeten. Dit bleek niet te kloppen en was te bewijzen met een opname die gemaakt was. De beelden mochten echter niet als bewijs worden gebruikt en dus kon de score niet worden aangepast. Haar eindcijfer op balk was 10.80, waar het 13.10 punten had moeten zijn. Ze eindigde hiermee ook als tiende van de groep.

Haar derde toestel was vloer. Hier turnde ze de maximale vier pluselementen, gesloten overslag kaats, stutrol tot ligsteun, spagaat en split, waardoor haar moeilijkheidswaarde naar 5,7 ging. Ze turnde een keurige vloeroefening die werd gewaardeerd met 12,4 punten en dat was het vijfde cijfer van de groep. Haar laatste toestel was sprong. Hier moest ze twee verschillende sprongen laten zien, te weten een streksprong en een handstand platval. Hier liet ze twee supermooie sprongen zien. Dit werd dan ook gewaardeerd met het hoogste cijfer 14,15. Uiteindelijk eindigde Van Alteren op de zevende plaats. Was de cruciale fout op balk niet gemaakt dan was ze als derde geëindigd. Heel erg jammer, maar dit hoort bij een jurysport. Het neemt niet weg dat Van Alteren het goed had gedaan.

Roxanne Lantinga kwam daarna aan bod. Ze moest tegen twaalf andere turnsters uit Groningen en Drenthe. Lantinga begon op sprong en werkte vervolgens via brug en balk naar vloer. Ze mocht als eerste op sprong beginnen. Ze moest eerst een salto voorover turnen en daarna een handstandoverslag over de pegasus maken. Het werden twee keurige sprongen die veruit de beste waren van allemaal. Ze werd beloond met 13,70 punten. Haar tweede toestel was brug. Hier moet ze op het hoog rek.

Na een aantal krachtelementen kwamen de zwaaien, de driekwartreus en weer zwaaien. Ze turnde hier één plusje. Har moeilijkheidsgraad was 4.8 en haar eindscore werd 13,70 punten. Dit was opnieuw het beste cijfer van de groep. Op balk turnde Lantinga twee plusjes, namelijk een loopsprong en een radslag. Haar moeilijkheidswaarde kwam daardoor op 5.1. Verder turnde ze een zeer stabiele oefening zonder grote fouten. Ook hier was ze de beste van allemaal met 12.90 punten.

Na drie toestellen stond ze ruim twee punten voor op de nummer twee. Als laatste toestel moest ze een vloeroefening laten zien op muziek. Hier turnde Lantinga vier plusjes, namelijk de langzame overslag achterover, arabier-flikflak-kaats, gesloten overslag kaats en stutrol tot ligsteun. Dit leverde haar de maximale moeilijkheidswaarde op van 5,7. Op een paar slordigheidsfoutjes na maakte ze geen grote fouten op vloer en kreeg ze als eindcijfer 12,967 punten. Dit was het derde cijfer van de groep. Uiteindelijk eindigde ze met ruim 2,5 punten voorsprong op de eerste plaats.

Trainster Linda Uilhoorn kijkt terug op een geslaagde wedstrijd. ‘Beide meiden hebben heel goed gepresteerd. Het blijft een jurysport en daar moet je mee dealen’, aldus Uilhoorn Op 17 maart hebben doen beide turnsters mee aan de tweede voorwedstrijd in Uithuizen. De beste turnsters van beide wedstrijden plaatsen zich voor de provinciale kampioenschappen op 14 april in Hoogezand. Lantinga kan zich in het weekend van 27 en 28 januari in Hoogeveen ook nog plaatsen voor landelijke wedstrijden derde divisie. Na een aantal jaren hier geen turnsters te hebben gehad, zou dat weer een geweldige prestatie zijn voor GAV Unitas.

No Replies to "Roxanne Lantinga pakt goud voor GAV Unitas"