Zwaarbevochten zege NEC Delfzijl op Omlandia

NEC Delfzijl heeft de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop met 1-0 van Omlandia gewonnen. De Ten Boersters waren zeker niet in goeden doen, maar bleven desondanks lange tijd in de wedstrijd. Een door Ruben Stam benutte strafschop bleek uiteindelijk voldoende om de ploeg uit de havenplaats de winst te bezorgen.

Aan het sfeertje kan het op Sportpark Centrum zaterdag niet hebben gelegen dat de toeschouwers maar een voltreffer te zien kregen. Brandende vuurkorven, chocolademelk en gluhwein zorgden voor een typisch winters tafereel. Alleen de sneeuw ontbrak nog, anders was het plaatje helemaal compleet geweest.

Het duurde even voordat het duel op het Delfzijlster kunstgras tot ontbranding kwam. De ietwat beweeglijker thuisclub liet Omlandia de eerste opbouw, maar de gasten wisten er geen voordeel uit te putten. De defensie van de witblauwen had daarentegen zijn handen vol aan spelers als Jari Slort, Nino Tualena en Elsin Yilmaz. Het trio kwam echter niet tot scoren. De grootste kans om dat wel te doen kwam op naam van Omlandia, na een vrije trap van aanvoerder Jeroen Haan. De daaropvolgende kopstoot verdween echter in de armen van doelman Robbin Kuipers.

Scheidsrechter Berends besloot halverwege de eerste helft dat het genoeg was geweest met de kleine pesterijtjes over en weer en deelde twee keer geel uit. Met name de kaart van Omlandiaan Jan Oosterbeek had vervelende consequenties voor de bezoekers kunnen hebben als de onpartijdige die consequente actie gedurende het verdere verloop van de confrontatie een vervolg had gegeven. In dat geval was Oosterbeek waarschijnlijk vroegtijdig naar de kleedkamers verdwenen. De Ten Boerster speelt graag tot op de grens en het waren de Delfzijlsters die zich te vaak door de op scherp staande voetballer lieten uitdagen.

Het duurde tot aan de 36e minuut alvorens er weer enige opwinding langs het veld ontstond. Een vrije trap van Nino Tualena kon met moeite worden weggebokst door doelman Devon Harmsma. De bal plofte vervolgens voor de voeten van Daniel Clarke Acaster. Zijn schot scheerde over de deklat.

Wapenfeiten die tot hoogtepunten moesten worden gebombardeerd, omdat beide teams voetballend niet in staat bleken tot in elkaars strafschopgebied door te dringen. NEC Delfzijl combineerde wat gemakkelijker, maar was slordig in de eindpass en in de afwerking.
Na de pauze kwam het eerste gevaar van de gastheren. Een schot van de excellerende Jari Slort daalde snel en spatte vervolgens op de lat uiteen. Niet veel later had Edwin Hodzic moeten profiteren van knullig balverlies, maar de NEC-er besloot recht op Harmsma af te schieten. Dat bleek niet de beste keus te zijn.

Het duurde tot de 69e minuut alvorens de wedstrijd werd opengebroken. Jari Slort had zich op knappe en schier onnavolgbare wijze op rechts van drie verdedigers ontdaan en wurmde zich het Ten Boerster strafschopgebied binnen. Daar werd hij opgevangen door René Hovenkamp. De arbiter vond de overtreding zwaar genoeg voor een strafschop en die werd door Ruben Stam onberispelijk tegen het nylon geschoten: 1-0.

Niet veel later stond Slort opnieuw aan de basis van een prima actie die tot een voorzet op Hodzic leidde. Ook nu was het de aanvaller niet gegund om te mogen juichen. Slort, een van de uitblinkers aan de zijde van de Havenkanters, verdween daarna met kramp van het strijdtoneel. Hij werd vervangen door Jan Douwe Rinsma.

De voorsprong was zeker niet onverdiend, want gaandeweg het tweede bedrijf kreeg NEC Delfzijl steeds meer grip op het gebeuren en verplaatste het spel zich meer naar de helft van Omlandia. Dat moest alle zeilen moest bijzetten om zich de thuisclub van het lijf te houden. Toch bleken de bezoekers levensgevaarlijk te kunnen reageren. Het was dan ook aan de attent keepende Robbin Kuipers te danken dat de gelijkmaker niet op het scorebord kwam te staan. Een scherpe kopbal en een vliegende vrije trap hadden zomaar tegen het nylon kunnen kletsen. De goalie liet zich echter niet verschalken.

Ondanks die mogelijkheden konden de bezoekers niet verbloemen dat ze allesbehalve een van hun betere wedstrijden van het seizoen hadden gespeeld en dus sloot de degradant van het afgelopen seizoen de eerste competitiehelft met een nederlaag af.

NEC Delfzijl begroette de zwaarbevochten, maar zeker niet onverdiende overwinning, met luid gejuich. Onder het toeziend oog van ex-trainer Erwin Heerlijn, volgend seizoen aan het roer bij eersteklasser Oranje Nassau, had de thuisclub zich van zijn beste zijde laten zien en kon het zichzelf alleen maar verwijten dat het niet veel eerder had gescoord.

* NEC Delfzijl – Omlandia 1-0 (0-0). Ruben Stam 1-0 (strafschop).

No Replies to "Zwaarbevochten zege NEC Delfzijl op Omlandia"