Turnsters VIOS in actie tijdens voorwedstrijd

Acht turnsters van turnclub VIOS uit Warffum zijn zaterdag in actie gekomen tijdens de eerste voorwedstrijd van NTS A. De organisatie was in handen van Sportvereniging Uithuizen en VIOS Warffum. Turnsters uit de gehele provincie Drenthe en Groningen reisden af naar Uithuizen, om het in sportcentrum De Mencke tegen elkaar op te nemen.

In de eerste wedstrijd kwamen Madelief Hendriks en Marilynn Raat uit in de categorie Pupil 1 N3. Het eerste toestel was voor de turnster de balk. Hendriks mocht van het tweetal het splits afbijten. Hendriks had helaas was last van zenuwen en hierdoor kwam zij met haar opsprong ten val. Ze pakte het goed op en ging verder met haar oefening. De radslag voerde Hendriks keurig uit tot tenenstand, alleen was Hendriks niet geheel in balans, waardoor zij de balk nogmaals moest verlaten. De oefening was verder keurig en ondanks twee vallen scoorde zij 9.400. Raat turnde een oefening op de balk zonder vallen, echter werden alle elementen nog niet geheel naar kunnen uitgevoerd. Voor deze oefening was het prima en scoorde zij 11.000.

De zenuwen waren inmiddels bij Hendriks verdwenen en ze was helemaal klaar voor de vloer. Ze turnde een oefening naar haar kunnen en sloot dit af met een score van 11.850. Raat deed het eveneens goed op vloer. Haar gymnastischesprongen en stutrol werden net even iets beter uitgevoerd, waardoor het cijfer van Raat wat hoger lag met een score van 12.350.

Op naar de sprong, waar beide turnsters als eerste een streksalto mochten lieten zien tot op een verhoging. Hendriks scoorde hiermee 13.000 punten en Raat 13.650. Als tweede sprong werd er een handstandoverslag over de pegasus gesprongen tot stand op een verhoging. Hendriks scoorde 12.600 en Raat 13.600. Gemiddeld was dit voor Hendriks een 12.800 en voor Raat 13.625.

Als laatste turnde beide turnsters een prachtige oefening op de brug. Hendriks haar oefening is iets makkelijker, omdat zij nog geen kip turnt waardoor haar D-score iets lager ligt. Zij scoorde met een prachtige streksalto af 12.950. Raat scoorde met een prachtige streksalto af 13.950. Hendriks eindigde met een totaal score van 47.000 op een mooie zesde plaatst. Raat scoorde in totaal 50.925 en mocht hiermee de zilveren medaille in ontvangst nemen.

In een andere groep kwam Annieka Reker uit in de categorie Jeugd 1 N4. Reker mocht beginnen op de sprong, waar zij twee keer een half in – half uit over de pegasus sprong. Zij scoorde hiermee goed met een score van 12.075.

Het tweede toestel was de brug. Een toestel was Reker prima op kan scoren, alleen heeft Reker wat angst voor de salto af. De oefening kwam echter niet goed uit de verf, de opzwaaien waren te laag en met de salto liet Reker te laat los, waardoor zij met haar voeten de legger aan raakte en te val kwam, doordat Reker bij de val werd opgevangen door trainster Bosman koste haar dit 2 volledige punten en bleef een score over van slechts 8.600.

Reker bleef niet bij de pakken neerzitten en turnde vervolgens een oefening op de balk zonder val en pakte zij een mooie score van 11.300.
Als laatste toestel de vloer, wat Reker best lastig vindt. Niet om de elementen, maar om de choreografie van de oefening. De oefening pakte helaas ook niet goed uit, waardoor veel elementen niet goed en netjes werden geturnd. Ze scoorde hiervoor toch nog 10.500. Met een totaal score van 42.475 eindigde Reker op de vierde plek.

Op de andere baan turnde Tessa Kool in de categorie Jeugd 2 supplement E. Kool moest dit seizoen promoveren door haar goede prestaties van vorig seizoen en dit betekende twee niveaus omhoog. Kool begon op balk met een prima oefening. Hier en daar nog veel wiebels, maar geen val. Zij scoorde 10.500. Het tweede toestel was de vloer, waar Kool kostbare punten heeft laten liggen. Doordat zij niet alle eisen turnde had zij een lage D-score. Het cijfer kwam dan ook niet hoger dan 9.550.

Op sprong moest Kool één sprong laten zien. Kool sprong hier een half in-half uit, maar deze was in vergelijking met de tegenstanders nog niet goed genoeg. Ze scoorde 10.450. Als laatste turnde Kool op brug. Ze kon hier gemakkelijk al haar eisen halen, alleen stopte ze na veel elementen en kreeg daardoor veel aftrek. Het cijfer kwam gezien de stopjes en een te lage opzwaai niet hoger dan 7.650. Met een totaalscore van 38.150 eindigde Kool als achtste.

In wedstrijd twee turnde Eline Lanting in de categorie Instap N3. Lanting die dit seizoen twee niveaus omhoog is gegaan turnde een prima wedstrijd. Ze mocht beginnen op de sprong. Niet haar beste onderdeel, maar met een matige salto en een prima overslag scoorde Lanting 12.900. Op rek turnde Lanting een oefening, waar zij toch wat punten heeft laten liggen. Het cijfer kwam op 12.050. Op het toestel balk is bij Lanting toch duidelijk nog wat spanning zichtbaar.

De handstand en de sprongen werden nog niet hoog genoeg uitgevoerd. De radslag lukt nog niet altijd, daarom werd besloten om een koprol tot rijzit te maken. Een goede keuze, want met de rol wist Lanting zich nog net op de balk te houden. Ze pakte dan ook een prima score van 11.433. Lanting had plezier en heel veel zin in vloer. Ze Liet hier dan ook een prima oefening zien, voor het eerst op de grote vloer op muziek en dat is toch best een beetje spannend. Ze scoorde goed met 12.867. Met een totaal van 49.250 eindigde Lanting op een mooie vierde plaats.

Lisa de Winter kwam op dat moment uit in de categorie Pupil 1 N3. Zij mocht beginnen op de balk. Een toestel waar De Winter goed in is, maar helaas heeft ze hier veel punten laten liggen. Met twee vallen en heel veel wiebels scoorde zij niet hoger dan 9.567. Het tweede toestel was de vloer, ook hier is De Winter sterk in, echter bleven ook nu punten liggen. Toch maakte ze de oefening netjes af en scoorde 12.567.

Op sprong liet De Winter een mooie streksalto streksalto zien. De handstandoverslag over de pegasus tot stand was helaas iets minder dan wat wij gewend zijn van de turnster. Voor de sprongen kreeg zij 13.250. Het laatste toestel was het rek. De Winter liet de trainsters verbazen en turnde een prachtige oefening op het rek. De onderzwaai die normaal niet lukt, werd bijna perfect uitgevoerd door de Winter. 12.600 was dan ook een prachtige score. Met een score van 47.984 eindigde De winter op een mooie zevende plaats.

In de laatste wedstrijd kwamen Denise Raat en Vera Bijsterveld uit namens Vios. Raat, net weer herstellende van een flinke enkelblessure, ging alleen balk en brug turnen. Zij kwam uit in de categorie Senior supplement C. De balk oefening ging niet al gewenst en er werd slechts één eis gehaald. Dit zorgde er dan ook voor dat het cijfer niet hoger kwam dan 2.533. Gelukkig kon er om gelachen worden, want een paar weken terug had niemand verwacht dat Raat alweer zo goed ter been zou zijn. Op brug turnde Raat een best prima oefening. Ze turnde voor het eerst een wipper op de brug, waar Raat enorm trots op was. Het cijfer was 8.600.

Bijsterveld kwam uit in de categorie Junior supplement D. Bijsterveld moest gezien haar goede prestaties van vorig jaar promoveren en twee niveaus omhoog. Ook voor Bijsterveld waren er geen verwachtingen. Een wedstrijd turnen met eigen doelen voor ogen en dat deed Bijsterveld dan ook. Op vloer miste zij nog eisen, waardoor het cijfer niet hoger kwam dan 8.900. Op sprong turnde zij een half in-half uit wat goed was voor 11.100. Op de brug mist Bijsterveld nog een eis, maar echter verliep de oefening totaal anders. Het cijfer kwam niet hoger dan 4.300. Op de balk ging zij voor het eerst een boogje achterover turnen en dat pakte goed uit. Helaas wel een val en de sprongen hadden geen beenspreiding genoeg. Zij scoorde hiervoor 9.700.

No Replies to "Turnsters VIOS in actie tijdens voorwedstrijd"