Remy van der Wal voelt zich thuis bij SV Bedum

Oefenmeester Remy van der Wal van SV Bedum is weer thuis. De geboren en getogen Bedumer woont bijna met zijn rug tegen het sportpark aan van de club waar hij zijn eerste triomfen vierde. Het sportpark waar hij nu successen boekt met het vlaggenschip van de zaterdagtak. Bijna was zijn elftal als koploper de winterstop in gegaan. Die coup mislukte echter, maar desondanks ziet de altijd goedlachse Noord-Groninger volop mogelijkheden om mooie dingen bij zijn club te realiseren.

Van der Wal heeft ook zelf heel wat voetbalmeters achter de rug. Hij doorliep alle jeugdelftallen van CVVB. Zijn eerste seizoen in de senioren speelde hij in het tweede team. ‘Na dat seizoen stond ik een jaar in het derde elftal. Het seizoen erop een half jaar weer in het tweede elftal om daarna aan te sluiten bij het eerste elftal.’

Hij speelde twaalf seizoenen in de hoofdmacht en speelde dus alleen bij CVVB. Van der Wal kreeg een keer de kans om een overstap te maken, maar toonde zich een echte clubvoetballer. Zijn beste moment betekende ook meteen zijn laatste wedstrijd. Dat was de finale van de nacompetitie tegen degradatie in Norg tegen Heerenveense Boys, een meeslepende finale die CVVB na strafschoppen wist te winnen en waarmee het verblijf in de eerste klasse werd verlengd.

Van der Wal: ‘We werden de eerste helft helemaal weggespeeld en kwamen met 2-0 achter. Vlak voor rust werd onze enige kans meteen benut door Bart Apotheker. Pas in de laatste minuten van de tweede helft werd het 2-2 door Elte Hofman. Na de loodzware verlenging volgden de strafschoppen die wij beter namen, mede door mijn broer Martijn van der Wal die ons doel destijds verdedigde.’

Van der Wal is nog niet eens zo lang hoofdtrainer en toch loopt hij al sinds het seizoen 2010/2011 voornamelijk langs de lijn. Dat was destijds bij het toenmalige CVVB, waar hij de assistent was van Rolf de Boer. De Bedumers reikten toen tot de tiende plaats in de eerste klasse E. Een seizoen later vond er halverwege de competitie een wisseling van de wacht plaats. In het najaar van 2011 werd bekend dat De Boer aan het einde van dat seizoen bij de Bedumers zou vertrekken.

Verschillen van inzicht en ambitie zorgden er voor dat de coach eerder weg ging dan de bedoeling was en voor Van der Wal betekende het dat hij ineens zelf tot dirigent werd uitgeroepen. De vierde plaats in de eindrangschikking viel hem en zijn mannen ten deel. Aan het einde van de rit deed hij een stapje terug en was hij weer de tweede man, nu achter de van het Winsumer Viboa overgekomen Hans van der Ploeg.

De aanloop naar het seizoen 2013/2014 stond bij het Bedumer voetbal vooral in het teken van de fusie tussen CVVB en Bedum. Vanaf dat moment zou men verder gaan als SV Bedum en na nog twee jaar als assistent van achtereenvolgens Marius Hendriks en René Wollerich te hebben gefungeerd, begon Remy van der Wal aan zijn eerste echte klus als eindverantwoordelijke. Zaterdagclub De Pelikanen, ook al aan de vooravond van een fusie met voordeurdeler Appingedam, haalde de Bedumer binnen de poorten van het Wellemansportpark. De Peli’s speelden twee relatief anonieme seizoenen onder zijn leiding waarin men respectievelijk tiende en negende werd.

En toch zegt Van der Wal er een mooie tijd te hebben meegemaakt. ‘Mijn rechterhand Robert Boiten en ik hadden een prima groep spelers. De trainingsopkomst was hoog, maar toch had niet iedereen de drive om alles uit hun voetballoopbaan te halen. Dat waren jammer genoeg niet de minste spelers. Het tweede jaar wisten we ons pas op de laatste speeldag, en ook nog eens op doelsaldo, veilig te spelen. Veel bellen en appen met tegenstanders. Pas een half uur na de wedstrijd was duidelijk dat we veilig waren. Het mooiste waren de wedstrijden tegen Appingedam. In de twee jaar bij De Pelikanen hebben wij geen wedstrijd verloren van de buurman. Het waren heerlijke wedstrijden en achteraf is het natuurlijk wel mooi dat het Damster voetbal voor de derde klasse behouden is gebleven. En ik heb nog steeds contact met een aantal spelers, dat toont ook dat we een goede tijd hebben gehad.’

Toen duidelijk werd dat De Pelikanen en Appingedam zouden samensmelten, lag de weg naar een nieuw avontuur open voor Van der Wal. Dat diende zich al snel aan toen er door ‘thuisclub’ SV Bedum op de deur werd geklopt. De vereniging en de coach zagen het wel zitten met elkaar. ‘Ik ben enorm trots om trainer te zijn van SV Bedum. Dit is wel je ‘eigen’ club. Dus dit voelt zeker als thuiskomen. Voor de reiskosten hoefde ik deze stap in ieder geval niet te maken. Mijn ambitie en die van de club komen goed overeen. We gaan proberen de komende jaren de stap te maken naar de eerste klasse.’

Volgens Van der Wal moet dit met zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers gebeuren. ‘Dit seizoen spelen wij met 99 procent zelf opgeleide spelers en een goede mix van ervaren en talentvolle spelers. Vooral het voetballende vermogen van dit team is onze kracht. Er zit ook een enorme drive in deze groep spelers, die elkaar goed aanvullen. Ik denk dat, als wij deze groep een nog een aantal jaren bij elkaar kunnen houden, we als club/team enorme stappen kunnen maken. En gelet op het feit dat het allemaal jongens van de club zijn en ze zelf ook inzien wat er in Bedum kan groeien, zullen deze jongens hopelijk niet snel de overstap naar een andere club maken.’

Vaak zeggen trainers dat spelers er niet meer alles voor over hebben. Van der Wal merkt daar bij SV Bedum in ieder geval niets van. ‘Er is hier een gigantische drive om succes te halen. Wel merk je dat er veel meer afleiding is en dat andere dingen spelen, maar dat is een verschijnsel van de tijd waarin we leven. Je moet als trainer ook mee gaan in de tijd, zeker om ook je spelers mee te krijgen. Wel moet ik zeggen dat spelers over het algemeen meer moeite hebben met tegenslag of kritiek. De eigen ik staat soms te vaak centraal in plaats van het teambelang.’

De oefenmeester verlangt van een speler de volledige overgave op trainen en in de wedstrijden. ‘Verder trainen wij veel op het cognitieve vermogen van spelers. Dus veel in andere situaties brengen om ze veel te laten nadenken. Ik wil dat ze risico’s nemen en fouten durven te maken. Spelers krijgen redelijk wat vrijheid, maar als ze niet in het teambelang ( spelprincipes ) denken, kunnen ze een probleem krijgen.’

Over de huidige prestatie van zijn team zegt de coach: ‘Wij draaien goed mee in de tweede klasse. Ik denk dat we een redelijk stabiel team hebben, dat lastig te verslaan is. Dit elftal heeft zeker de capaciteiten om het hele seizoen bovenin mee te blijven draaien. Wel is deze klasse erg sterk en veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Toch gaan we er alles aan doen om iets tastbaars aan dit seizoen over te houden.’

Mocht dat het hoogst haalbare worden, dan is uiteraard de vraag of SV Bedum iets in de eerste klasse te zoeken heeft. Van der Wal: ‘Wij hebben een mooie selectie van ervaren jongens en aanstormde talenten. Ook als je ziet wat er in de JO19 en JO 17 speelt is er genoeg potentie om op dat niveau te acteren. Maar bovenin de tweede klasse spelen is geen straf en heel goed voor de ontwikkeling van die jonge gasten.’

Over zijn eigen doelen zegt de Bedumer: ‘Ik wilde als speler altijd het hoogst haalbare bereiken en dat is mij gelukt. Waar het schip als trainer strandt zal de tijd leren. Eerst ga ik deze mooie klus bij SV Bedum af maken. Dit is toch wel uniek en dat besef ik mij terdege. Dus de ambitie is om met SV Bedum stappen te gaan maken.’

No Replies to "Remy van der Wal voelt zich thuis bij SV Bedum"