Poolster-spits Kevin Bijlsma is leergierig en ambitieus

Kevin Bijlsma is een van de meest opvallende spelers in de vierde klasse van het regionale amateurvoetbal. Het voorbeeld voor veel voetbaltalenten. Niet zeuren, gewoon dat doen waar je goed in bent en voortdurend proberen jezelf te verbeteren. De 20-jarige heeft alle hoeken van het veld gezien, letterlijk en figuurlijk, maar lijkt nu zijn draai als aanvaller te hebben gevonden. De behendige, snelle en met veel tactisch inzicht gezegende Spijkster mag met recht een van de pareltjes van voetbalvereniging Poolster worden genoemd.

Bijlsma voetbalt al vanaf de prille jeugd bij de geelzwarten op het sportpark Oldencate. Toen voetbal nog gewoon een leuk spelletje op de zaterdagmorgen was, kon je hem zelfs nog wel eens in het doel vinden om het daarna weer als veldspeler te proberen. Veelzijdigheid kan hem allerminst ontzegd worden. Via een plek ergens op het middenveld tot verdediger en zelfs laatste man uiteindelijk tot spits uitgroeien is niet niks.

De student Bedrijfskunde MER aan de Hanzehogeschool in Groningen maakt het allemaal niets uit. Hij is er eentje die je gemakkelijk in de categorie liefhebbers zou kunnen scharen zoals Poolster ze de afgelopen decennia wel vaker heeft gehad. Denk daarbij maar eens aan de gebroeders Uilhoorn. Het type dat voetbal ademt. Bijlsma is zo’n speler. Zijn flitsende, soms onnavolgbare bewegingen, de fraaie balbehandelingen, het leer een keer raken, een fraaie combinatie opzetten, de jongeling heeft het in huis en etaleert dat regelmatig.

Het is niet voor niks dat de oehhhh’s en aaahhh’s langs de lijn klinken als hij de fans weer eens in vervoering weet te brengen. Iedereen zijn hielen laat zien om vervolgens een loepzuivere voorzet af te leveren. Of voor eigen succes te gaan, want scoren kan hij ook.Tot aan de winterstop wist Bijlsma er negen in te schieten. Vorig seizoen was hij goed voor totaal twaalf treffers. Zijn motto: ‘Doelpunten zijn belangrijk, maar een goede assist ook. Als ik iemand kan laten scoren geeft dat ook een goed gevoel.’

De kracht van Poolster zit volgens Bijlsma dan ook in het scorend vermogen. ‘Het komt er helaas niet elke wedstrijd uit, maar dit seizoen zijn wij toch wel de ploeg met de meeste goals voor in de competitie. Wat verbeterd kan worden is vooral het omschakelmoment na balverlies en een wedstrijd met een kleine voorsprong simpel uitspelen.’

Ondanks dat hij als groot talent wordt beschouwd, is het nooit zo ver gekomen dat Bijlsma door een scout werd opgemerkt. De Spijkster hoeft er niet om te treuren. Hij weet wat hij kan en dat is genoeg om op een behoorlijk niveau mee te kunnen. Dat vindt ook zijn voormalige coach Jeroen de Munck: ‘Het is een hele rustige jongen die de laatste jaren erg sterk en volwassen is geworden. In zijn spel, maar ook buiten het veld. Kevin presteert volgens mij het beste in een vrije rol voorin in een systeem met twee spitsen. Hij wilde zelf wel graag op 10 spelen, maar ondanks dat hij dit prima kon invullen vind ik hem in de vrije rol sterker. In de ruimtes komen en dan de actie maken. Het is niet iemand die snel op de voorgrond treed maar wel een speler waar iedere trainer blij mee is om in z’n selectie te hebben. Hij hoort op dit moment zeker op een hoger niveau thuis dan waar hij nu speelt. Maar het is wel een echte Poolster-man, dus of hij ook hogerop wil is nog maar de vraag.

En dus leggen we de Spiekster de vraag voor of hij tevreden is met Poolster of dat zijn ambities verder reiken. Dat hij heel misschien wel aan de overstap naar een andere, hoger spelende club denkt. ‘Zoiets kun je nooit uitsluiten. Ik speel nu vier seizoenen in de hoofdmacht van Poolster, maar als er een club komt die bij me past? Dan zal ik er zeker over nadenken. Ik zit voor mijn gevoel nog lang niet aan de top van mijn kunnen. Er zijn nog voldoende verbeterpunten en ik wil aan het einde van mijn voetbalcarrière wel kunnen zeggen dat ik het maximale uit mezelf heb gehaald om daarna bij Poolster af te sluiten.’

Geconfronteerd met die woorden zegt zijn huidige coach Jaap Danhof: ‘Hij is slim en wijs genoeg om zijn eigen weg te kiezen. Ik ken hem nu een half jaar. Het is een goed voetballer die op veel posities inzetbaar is. Buiten dat is het een mooi, verstandig en buitengewoon leergierig mens. Het is niet voor niks dat ik hem aanvoerder heb gemaakt. Hij kan die verantwoordelijkheid wel dragen. Er zit een goede kop op die jongen. En vergeet niet, zijn broer David moet nog doorgroeien, maar die komt er ook wel. Samen met spelers als Thom Dijkman, Jesse Smit en Robbert Kok vormen zij de toekomst van Poolster.’

Bijlsma zegt op zijn beurt over de Lopster: ‘Jaap is naar mijn mening een trainer die goed bij Poolster past. Hij is erg direct en zegt waar het op staat. Een goede eigenschap als je het mij vraagt. Verder is hij op technisch gebied en op sociaal gebied een trainer die Poolster goed kan gebruiken en er graag bij heeft.’

De oefenmeester heeft volgens kenners het materiaal in huis om van de geelzwarten een kampioen te maken. Kevin Bijlsma: ‘Voor aanvang van het seizoen dacht ik ook dat we zeker tot de kandidaten voor de titel gerekend konden worden. Nu de kaarten wat geschud zijn, ben ik van mening dat we daar nog steeds van mogen dromen, maar het zal het een hele toer worden om dat te realiseren.’

No Replies to "Poolster-spits Kevin Bijlsma is leergierig en ambitieus"