Kesete Hagos en Berends zorgen voor vuurwerk

Zestien hardlopers van Eemsmond Runners zijn het afgelopen weekeinde in actie gekomen tijdens de traditionele oudejaarslopen van Blijham en Uithuizen. Wegahta Kesete Hagos en Roelof Berends, allebei aan de start in Blijham, maakten de meeste tongen los. Kesete Hagos debuteerde in zijn eerste wedstrijd over een halve marathon met een verbluffende 1.20.42 uur, goed voor de zesde plaats. Oude rot Berends bevestigde met 1.33.32 uur weer eens dat hij de bij de top hoort van de hardlopende zestigplussers in deze provincie.

De Oudejaarsloop in Blijham was de elfde wedstrijd van het Schutrups Loopcircuit, dat zich verspreid over het jaar in Oost-Groningen en rond Exloo afspeelt. Berends werd derde in het overall-klassement voor zijn leeftijdscategorie.

Doordat het circuit ophoudt te bestaan, was de loop ook een soort afscheid. Burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Bellingwedde greep dat aan om Harm Noor te huldigen. De sympathieke speaker en organisator van atletiek-evenementen, waaronder de Run van Winschoten, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zelf nam de burgemeester overigens ook afscheid, omdat Bellingwedde en Vlagtwedde per 1 januari samen de nieuwe gemeente Westerwolde zijn.

In de schaduw van de cracks legden andere lopers van Eemsmond Runners in Blijham hun kilometers af. Jan Hendrik Polhuijs had als een berg opgezien tegen de eenentwintig kilometer die trainer René La Crois hem had opgedragen te lopen, maar noemde zichzelf na afloop ‘een tevreden mens’. Anneke Krijger en Ellen La Crois namen vanaf enkele kilometers voor de finish een jonge vrouw uit Vlagtwedde op sleeptouw, die op eigen kracht niet meer verder kon. Het resulteerde in een trainer die schreeuwde dat het harder moest, maar ook in een warme knuffel aan de finish, want sport verbroedert.

Was Blijham al winderig en nat, Uithuizen deed er een dag later niet voor onder. De oudejaarsloop daar was geen wedstrijd maar een mooie ronde Uithuizen-Uithuizermeeden-Eppenhuizen in een snelheidsgroep van eigen keuze. Tien lopers van Eemsmond Runners, onder wie ook weer debutanten op de halve marathon, waren van de partij.

Uitslagen Blijham (halve marathon): Wegahta Kesete Hagos (Uithuizen) 1.20.42 uur; Roelof Berends (Oudeschip) 1.33.32; Jan Hendrik Polhuijs (Spijk) 1.47.37. 14 kilometer: René La Crois (Uithuizermeeden) 1.17.13 uur; Anneke Krijger (Uithuizermeeden) 1.32.29; Ellen La Crois (Uithuizermeeden) 1.32.29.

Oudejaarsloop Uithuizen (deelnemers halve marathon): Siegrit Bisschop (Uithuizen), Dianne Boerema (Uithuizermeeden), Harma Knol-Wieringa (Usquert), Trijn Tromp (Uithuizermeeden), Jessica Tuinstra (Uithuizermeeden), Jenny van der Veen (Uithuizen) en Richard van der Werff (Usquert). Deelnemers 14 kilometer: Gerben Feenstra (Zandeweer) , Maria Oosten (Roodeschool) en Diana Schuiling (Uithuizermeeden).

No Replies to "Kesete Hagos en Berends zorgen voor vuurwerk"