Marco Pesiwarissa nieuwe trainer Corenos

Marco Pesiwarissa (44) wordt volgend seizoen de nieuwe trainer van vierdeklasser Corenos. Hij volgt in Roodeschool Peter Ernst op die er aan het einde van de lopende competitie drie seizoenen op heeft zitten bij de withemden. De benoeming werd afgelopen weekeinde tijdens de nieuwjaarsvisite van de Roodschoulsters wereldkundig gemaakt.

Pesiwarissa begon pas op zijn twaalfde levensjaar met voetballen. Dat deed hij bij RCS uit Oost-Souburg¸ De club waar Danny Blind, Gerard en Dennis de Nooijer zijn begonnen. Via GRC Groningen stapte hij in 1991 over naar Helpman, waar hij negen seizoenen in het eerste elftal speelde. Een absoluut hoogtepunt in zijn loopbaan als voetballer was de uitverkiezing voor het Moluks team, waarin hij met onder anderen Giovanni van Bronckhorst, Simon Tahamata, Danny Landzaat en Bart Latuheru mocht spelen.

Zijn staat van dienst als eindverantwoordelijke van een eerste selectie is nog niet zo lang. In de afgelopen vijftien jaar bracht hij de meeste tijd door bij ‘zijn’ Helpman, waar hij al eens assistent was, in het seizoen 2011/2012 tot Hoofd Jeugdopleidingen werd gebombardeerd en in de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 hoofdtrainer van de zondagtak was. In zijn tweede jaar werd Hans van der Ploeg gevraagd om Pesiwarissa bij te staan. Ondanks zijn voetbaltips degradeerden de zondagvoetballers naar de derde klasse. Pesiwarissa werd opgevolgd door René Wollerich, maar bleef Helpman trouw en is momenteel trainer van het tweede elftal en hoofdtrainer van de vrouwen.

Over de keus voor Pesiwarissa zegt voorzitter Henno Tamsma van Corenos het volgende: ‘Het zal voor velen als een verrassing komen, want het is een fris gezicht in deze regio. Hij heeft zijn sporen echter ruimschoots verdiend en wij vinden dat hij goed bij de club past. We hebben tijdens de sollicitatieprocedure veel kandidaten gesproken, maar zijn tactisch en technisch verhaal sprak ons nog het meest aan.’

Tamsma is van mening dat de club met Peter Ernst drie mooie jaren heeft gehad en dat zijn opvolger qua voetbalinzicht op ‘het zelfde level’ zit. ‘Ernst verricht hier prima werk en we zijn er van overtuigd dat Corenos onder zijn leiding en met de hulp van de overige stafleden tot een goeie eindklassering zal komen. Daarna moeten we vooruit kijken. Het wordt tijd voor een nieuwe uitdaging. We zijn van mening dat we met Pesiwarissa een prima kerel in huis hebben gehaald.’

Pesiwarissa heeft er zin in. ‘Het is niet zo dat ik het bij Helpman wel heb gezien, maar ik wil weer op eigen benen staan. Toen ik de vacature van Corenos voorbij zag komen ben ik het gesprek aangegaan en ik moet zeggen, het voelde meteen goed. Er loopt een jonge groep rond die mij wel ligt. Ik ben een opleidingstrainer en geef de voorkeur aan een selectie waar nog genoeg uitdagingen in zitten. Ik werk het liefst met voetballers die iets willen bereiken en beter gemaakt willen worden.’ Een en ander houdt overigens niet in dat Pesiwarissa helemaal verloren gaaat voor Helpman. Als voetballer blijft hij namelijk in Zondag 4 spelen.

De Stadjer houdt er van om goed voorbereid aan de slag te gaan. Het is iemand die niet alleen oog heeft voor de eerste selectie, maar zijn vak veel breder wil invullen. Op de vraag hoe hij zijn relatie met de spelers ziet, zegt de coach: ‘Ik wil weten wat er in hun koppies omgaat. Dat houdt dus in dat er niet alleen tijdens trainingen en wedstrijden contact met zijn. Het gaat om veel meer dan alleen de jongens die je elke zaterdag om je heen hebt. Een vereniging houdt niet op bij de eerste selectie. Daarnaast is het enorm belangrijk dat je ook buiten het voetbal om blijk geeft van je belangstelling. Dat maakt je pas een clubmens.’

De vader van drie kinderen wil het liefst met drie spitsen spelen en verzorgd voetbal laten zien. ‘Je moet in ieder geval laten zien dat je attractief wilt voetballen. Dat zal niet altijd super-aanvallend zijn, want de ene wedstrijd is de andere niet. Een ding is in ieder geval zeker, ik verfoei de lange bal. Daar had ik als middenvelder al een gloeiende hekel aan. Daarnaast ben ik van mening dat je jouw team in verschillende systemen moet kunnen laten spelen als de wedstrijd daar om vraagt.’

Over zijn doelstellingen zegt Pesiwarissa: ‘Ik ga er van uit dat Corenos voor de vierde klasse blijft behouden. Dat moet lukken. Het is daarna aan mij om verder te bouwen. In ieder geval te zorgen dat we het jaar daarna ook in de vierde klasse spelen, met misschien wel een uitschieter naar boven zoals een periodetitel. De tijd zal het leren.’

No Replies to "Marco Pesiwarissa nieuwe trainer Corenos"