Janneke Cazemier loopt 81e marathon

Janneke Cazemier uit Warffum heeft afgelopen weekeinde haar 81 marathon gelopen. Na zich een jaar of vijf uit de hardloopsport te hebben teruggetrokken, heeft de Noord-Groningse vorig jaar de draad weer opgepakt. De ambities zijn er nog. Cazemier wil nog dit jaar haar honderdste marathon voltooien.

Tien jaar geleden was de Warffumse een bekende en gewaardeerde verschijning op wedstrijden in de ultrawereld. We hebben het hier dan niet over haar gelopen marathons maar over wedstrijden met een lengte van minimaal 50 tot ruim 196 kilometer met als absolute hoogtepunt 203,625 kilometer. Goed voor een uitstekende 9e plaats tijdens het WK 24 uur in Taiwan in 2006. Tussendoor had ze inmiddels tachtig marathons op haar naam staan.

De loopschoenen verdwenen op zeker moment in de kast, maar dat bleek niet voor altijd te zijn. Cazemier zit wweer aan het venster. De Warffumse heeft zich voorgenomen om nog dit jaar haar 100e marathon te voltooien. Dit betekent concreet dat er dus nog twintig marathons moeten worden gelopen.

Zondag stond ze voor haar 81e marathon aan de start van de kleinschalige Aviodome Marathon in Eelde-Paterswolde, georganiseerd door de Drents-Friese Wold Runners Deze organisatie staat jaarlijks garant voor tientallen marathons in een natuurlijke omgeving in voornamelijk de provincie Drenthe. Per marathon is er plaats voor maximaal twintig deelnemers, vaak alleen op uitnodiging en bij voorinschrijving.

De marathon vanuit Eelde-Paterswolde telde achttien deelnemers, waaronder drie vrouwen, die totaal zes ronden van ruim zeven kilometer moesten afleggen. Het parcours van de ronde ging over de landgoederen De Vosbergen en de Oosterbroek, met de wind in de rug langs het Noord-Willemskanaal, via De Punt en rondom de bloemenveilinghallen van Flowerdome, terug naar Groningen Airport Eelde en weer door landgoed De Vosbergen naar de verzorging en/of finish. Van de drie gestartte vrouwen haalde alleen Janneke Cazemier de finish na 4.46.16 uur. En dan ben je gewoon eerste bij de vrouwen. ‘Een mooie marathon. Ik heb lekker gelopen. Het weer was ideaal, zonnig en droog. Er stond wel een straffe koude wind’, meldde de tevreden Warffumse die nu dus nog negentien van dergelijke lopen voor de boeg heeft om haar doel te bereiken.

Willem Hofman uit Winsum was zaterdag in De Wilp de enige afgevaardigde van Artemis tijdens de Nieuwsjaarsloop met afstanden naar keuze uit 5, 10 en 21,1 kilometer. De Winsumer was een van de 41 deelnemers op de halve marathon bij de mannen, waarvoor de plaatselijke organisatie een prachtig parcours in het Gronings-Friese grensgebied had uitgezet.

Hofman liep onder goede weersomstandigheden een prima tijd van 1.38.14 uur, waarmee hij zich als 17e klasseerde. De winst op deze afstand ging naar de Friese topper Riekele Kobes uit Leeuwarden in 1.13.43 uur. Het parcoursrecord op deze afstand is echter met 1.12.16 uur gevestigd in 2006 nog steeds in handen van oud-Artemisser Merwin Dollison. De loop telde op alle afstanden totaal 300 deelnemers.

In Nieuwleusen wordt jaarlijks op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar de Snertloop over diverse korte afstanden georganiseerd. De plaatselijke organisatie, de ‘wilde’ niet bij de KNAU aangesloten loopgroep AG 85, kon ongeveer 100 deelnemers begroeten. Onder hen bevond zich Arjen Kwint uit Loppersum. De Lopster startte in zijn eerste wedstrijd in het nieuwe jaar op de 10 kilometer. Hij noteerde een tijd van 46.49 minuten en werd hiermee 21e bij de mannen.

No Replies to "Janneke Cazemier loopt 81e marathon"