Chelsea verrassende winnaar Eurocup 2018

Eurocup 2018 is gewonnen door de talentvolle voetballers van Chelsea FC. In de finale versloegen de Engelsen hun leeftijdsgenoten van Bayern Munchen met 5-4, dankzij een treffer in de allerlaatste seconden van het duel. Ze haalden daarmee hun revanche voor de verloren finale van afgelopen jaar toen Ajax met 5-3 wist te winnen. Het Regioteam en FC Groningen sneeuwden volledig onder in het voetbalgeweld. Beide teams verloren alle wedstrijden op het tweedaagse toernooi. 

De regio liep het afgelopen weekeinde uit voor de zesde editie van Eurocup Delfzijl. Ze kregen waar voor hun geld. Aan hun oog trokken ploegen als Leicester City, Chelsea en Bayern Munchen voorbij. De Duitsers traden aan met onder andere de zoon van oud- Bayern speler Michael Ballack. Topteams met in hun gelederen de pareltjes in wording voor de toekomst. Ook voor deze editie was het de initiatiefnemers Roy Boxmeer, Nick de Groot en hun medewerkers weer gelukt om een sterk deelnemersveld naar de regio te halen.

In combinatie met de nieuwe locatie, meer tribunes en meer ruimte voor het gebeuren er om heen, blijkt de keuze voor de haven geen verkeerde te zijn geweest en ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor dit nu al vermaarde indoor-evenement. Dat staat overigens niet op zichzelf. In de aanloop naar het echte voetbalvuurwerk werd al een schooltoernooi gehouden, was er ‘walking-football voor zestigplussers en werd ook de Regiocup afgewerkt op het nieuwe uit Canada afkomstige kunstgrasveld.

In de eerste duels van het toernooi waren doelpunten nog schaars goed. Het Regioteam verloor met 0-1 van SC Heerenveen (Justin Valerius) en PSV kwam niet verder dan 1-1 in het treffen met FC Schalke 04. In dat duel werden de goals gemaakt door Tim van de Heuvel en Ahmed Etri.

Chelsea FC begon met een nederlaag tegen de Belgen van KRC Genk (2-1) en FC Schalke 04 rekende daarna eenvoudig af met de regionale talenten: 5-1. Tyrell Strik scoorde als enige voor het Regioteam. Hij deed in het met 1-9 verloren duel tegen Chelsea FC overigens nog een keer.

FC Groningen startte het toernooi met 6-3 nederlaag tegen Club Brugge en de talenten maakten gehakt van Sparta Rotterdam (8-2). Het optreden van Bayern begon met een 2-2 tegen Leicester City, waarbij beide Duitse treffers door Jordi Ballack werden gemaakt. Hij had geen aandeel in de 2-4 overwinning op FC Groningen en de 1-4 op Club Brugge, maar de ploeg uit Munchen had meer prijsschutters in huis en liet in het duel met Ajax zien waarom Duitsers niet eerder geklopt zijn dan dat het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Ze kwamen in het duel met de Amsterdammers op een 1-4 achterstand te staan, maar knokten zich op bewonderenswaardige wijze terug in de wedstrijd door in een tijdsbestek van vijf minuten vier keer te scoren en dus met 5-4 te winnen.

Het laatste duel van de eerste toernooidag was dat tussen Sparta en FC Groningen. De Rotterdammers, al een keer toernooiwinnaar in Delfzijl, veegden de Stadse talenten met 6-1 van het speelveld.

Op zondagmorgen stonden er weer lange rijen belangstellenden voor de poorten van de hal. Nadat de laatste poulewedstrijden waren gespeeld, kon de balans opgemaakt worden. FC Groningen en het Regioteam bleven puntloos. Chelsea FC en Bayern Munchen eindigden als poulewinnaar en stroomden samen met FC Schalke 04, KRC Genk, PSV, Ajax, Club Brugge en Leicester City door naar de kwartfinales. Daarin kwam FC Schalke 04 als eerste aan bod in een treffen met Club Brugge.

Het duel tussen onze zuider- en oosterburen eindigde in een 3-0 zege voor de Duitsers. De goals werden gemaakt door Ozan Hot, Max Gruger en Philip Buczkowski. Namens Ajax toonde Gabby Misehouy zich met drie treffers productief in het duel met KRC Genk (4-2).

In de confrontatie tussen de beide Engelse vertegenwoordigers vielen zes doelpunten, die de teams broerderlijk verdeelden, waarbij Leicester City een 3-1 achterstand weg wist te poetsen: 3-3. PSV kwam er daarna niet aan in het treffen met Ballack-junior en de zijnen. De Duitsers versperden de Eindhovenaren de weg naar een hoge klassering door met 3-1 te winnen.

De onderste vier plaatsen van de eindstand waren bekend nadat SC Heerenveen de leeftijdsgenoten van Sparta na penalty’s had geklopt omdat er in de reguliere speeltijd (2-2) geen beslissing was gevallen en FC Groningen ten koste van het Regioteam (3-1) de elfde plaats had gepakt.

Met de uitslagen in gedachten werd duidelijk dat er een Duitse halve finale aan zat te komen. De andere halve eindstrijd zou tussen Ajax en Chelsea gaan. Saillant detail daarbij? Het duel tussen de Amsterdammers en de Engelsen was vorig jaar de finale. Die werd toen met 5-3 door Ajax gewonnen. Een van de twee finalisten zou hoe dan ook sneuvelen. De verliezende kwartfinalisten moesten genoegen nemen met de strijd on de plaatsen vijf tot en met acht.

In een werkelijk zinderende halve finale stonden de twee finalisten van de afgelopen editie tegenover elkaar. In de reguliere speeltijd kwamen de kemphanen er niet uit (2-2) en dus volgde een serie strafschoppen waar geen einde aan leek te komen. Uiteindelijk ging de winst naar de eilandbewoners en dus was nu zeker dat er een nieuwe winnaar zou komen. De andere halve finale was een kolfje naar de hand van Bayern Munchen, dat de landgenoten van Schalke 04 met 7-3 terugwees. Ajax moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats in de eindrangschikking. Schalke 04 had aan één treffer genoeg om de derde plaats op te eisen.

De klapper van de dag was uiteraard de finale tussen Chelsea FC en Bayern Munchen. De vraag was of de Engelsen in staat zouden zijn om na de vorig jaar verloren finale hun revanche te halen, of dat de club van Bedumer Arjen Robben er met de hoofdprijs vandoor zou gaan.

Het spel was binnen de minuut op de wagen gezet. Namens Chelsea FC schoot Billy Gee raak: 0-1.  Bayern antwoordde met voltreffers van Ediz Demirkiran en Matteo Schablas: 2-1. Binnen zeven minuten lag ook doelpunt nummer vier in het doel. Billy Gee bewees zijn waarde voor het team door de ploegen weer op gelijke hoogte te zetten: 2-2. Na enkele fraaie hoogstandjes was het Ediz Demirkiran die de Duitsers andermaal op voorsprong wist te schieten en met die stand werd van doel gewisseld. Chelsea FC liet zich door de tegenslag niet van de wijs brengen en kwam langszij door een goal van Dubem Eze: 3-3.

De veerkracht van de jongelingen was bewonderenswaardig. De verbetenheid waarmee de duels werden aangegaan, de wil om te winnen, het maakte de finale tot een waardig sluitstuk van een prima neergezet toernooi. Salih Sen schoot Bayern Munchen naar 4-3 en dus moest Chelsea FC vol aan de bak.

Net op het moment dat de voorlaatste speelminuut was aangebroken, joeg Dubem Eze de 4-4 tegen het nylon. Iedereen maakte zich al op voor een verlengstuk van het duel, maar toen de klok nog 19 seconden aangaf, perste Chelsea er nog een aanval uit die op zijn Duits door Billy Gee met een treffer werd bekroond: 4-5. De dreun galmde bijkans door de goed gevulde hal en werd gevolgd door het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Thom Winkel. Vreugde en verdriet lagen daarna op dezelfde vierkante meters kunstgras.

Tijdens de prijsuitreiking waren er lovende woorden voor vrijwilligers, gastgezinnen en eenieder die ook maar iets van doen had gehad met de totstandkoming van Eurocup. Een toernooi dat bij de havenplaats hoort, waar clubs graag waren en meteen de hoop uitspraken dat ze volgend jaar graag terug willen komen.

Ajacied Gabby Misehouy werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en was met veertien treffers ook de topschutter. In totaal werd er in twee dagen 221 keer gescoord. Bayern Munchen verloor weliswaar de finale, maar mocht wel de Fair Play Cup in ontvangst nemen. Milan Standaert van Club Brugge werd tot beste doelman van het toernooi gekroond. Over beide dagen kwamen er 3500 toeschouwers naar het toernooi, waarbij op zondag het bordje ‘uitverkocht’ opgehangen kon worden. Een hele week voetbal leverde maar liefst 6100 toeschouwers op.

Eindstand: 1. Chelsea FC; 2. FC Bayern Munchen; 3. FC Schalke 04; 4. Ajax; 5. Club Brugge; 6. KRC Genk; 7. PSV; 8. Leicester City; 9. SC Heerenveen; 10. Sparta; 11. FC Groningen; 12. Regioteam Eurocup.

No Replies to "Chelsea verrassende winnaar Eurocup 2018"