Omlandia verschalkt koploper Pelikaan S.

De ploeg die de afgelopen week opzien baarde met het aantrekken van voormalig profvoetballer Sergio van Dijk, kreeg zaterdag van Omlandia een gevoelige tik op de neus. De Ten Boersters wisten de uitwedstrijd tegen koploper Pelikaan S. uit Oostwold namelijk met 0-2 te winnen en bewezen zichzelf daarmee een prima dienst.

De 35-jarige Van Dijk kwam ooit uit voor FC Groningen, Helmond Sport en Emmen alvorens hij zijn heil elders op de wereld zocht. Via Australië en het Indonesisch elftal naar het Westerkwartier. Geen voor de hand liggende stap, maar goed. De Oostwolders staan er bekend om dat ze verrassend uit de hoek kunnen komen. De surprise kwam nu echter uit de hoge hoed van trainer Freddy Strating.

Pelikaan S. is de koploper in 2J en zou tegen de nummer zes van de ranglijst eigenlijk aan de stand verplicht zijn om een goed resultaat neer te zetten. Temeer omdat komend weekeinde de confrontatie wacht met nummer twee FC Klazienaveen. Dan is Van Dijk overigens wel speelgerechtigd.

De blauwwitten konden we wat redenen bedenken om juist Pelikaan S. tot overgave te dwingen. Een daarvan was misschien wel het feit dat John de Hoop, bij de Oostwolders opgestapt na een meningsverschil met het bestuur, volgend seizoen de Ten Boersters onder zijn hoede neemt. Een ander argument was dat Omlandia de laatste twee competitiewedstrijden voor de winterstop van respectievelijk SV Bedum en NEC Delfzijl had verloren.

De openingsfase van het duel was misschien niet wat men er van had verwacht, maar dat lag vooral aan de gastheren. Ze speelden in een veel te laag tempo om het Omlandia echt lastig te kunnen maken. De gasten vonden het prima, lieten de Oostwolders het spel maken, verdedigden hartstochtelijk en probeerden vanuit de counter toe te slaan. De thuisclub was dan ook veel in balbezit, maar deed er weinig mee.

Na ongeveer een half uur nam Omlandia de leiding. Een voorzet van Ruben Doornkamp werd slecht verwerkt door de goalie van Pelikaan S. waarna Jeroen Haan de kans werd geboden om de bal van dichtbij over de doellijn te mikken: 0-1.

De schrik zat er goed in bij de thuisclub. Men bleek niet in staat om voldoende tegengas te bieden en toen het enkele minuten na de thee weer raak was voor de gasten, kwam er nog een flinke dosis frustratie bij.

Nadat Jeroen Haan een poging had zien mislukken om de sluitpost van de gasten van grote afstand te verschalken, was de beurt aan Jan Oosterbeek. Danny Holband verspeelde het leer op het middenveld aan de Ten Boerster. Die zag op zijn beurt de doelman te ver voor zijn kooi staan en joeg het leer van meer dan veertig meter tegen het nylon. Met deze fraaie treffer bezorgde hij Omlandia een al even mooie als totaal onverwachte 0-2 voorsprong.

Met de wind in de rug spelend bleek Omlandia, dat nu niet meer hoefde, toch steeds weer voor dreiging te kunnen zorgen. Daarbij werd meer dan eens gebruik gemaakt van de snelheid van Jeroen Haan en Ruben Doornkamp. Gescoord werd er echter niet meer. Ook omdat Pelikaan S. amper in staat bleek een vuist te maken. Doelman Devon Harmsma hoefde zijn talenten slechts een keer aan te spreken toen Holband hem probeerde te verrassen. De sluitpost deed waarvoor hij onder de lat stond.

Door de zege is Omlandia nu op de vijfde plaats in de ranglijst terug te vinden en heeft men evenveel punten als NEC Delfzijl, dat de Sluzigers van DESZ met 1-3 terug wees. SV Bedum is de hoogst spelende Noord-Groninger ploeg. Het team van trainer Remy van der Wal kwam met een 1-2 overwinning terug uit Gramsbergen en staat momenteel derde met een punt minder en een wedstrijd meer gespeeld dan FC Klazienaveen. De Drenten hebben nog een punt achterstand op de lijstaanvoerder, maar moeten nog een wedstrijd inhalen.

Strating was na afloop een gelukkig man. ‘We hebben bewust voor een behoudende speelwijze gekozen. Het is misschien niet mooi om te zien, maar als je het spel van Peli probeert te spelen, ga je de bietenbrug op. We hebben hen de wedstrijd laten maken. Dat bleek een lastige opgave voor hen te zijn. Ik had een ander Pelikaan S. verwacht. Maar goed, ons hoor je niet klagen. Dit is een welkome driepunter.’

* Pelikaan S. – Omlandia 0-2 (0-1). Jeroen Haan 0-1; Jan Oosterbeek 0-2.

No Replies to "Omlandia verschalkt koploper Pelikaan S."