Gonny Houtman pakt brons op NK 10 kilometer

Gonny Houtman uit Winsum heeft afgelopen weekeinde tijdens het NK 10 kilometer in Schoorl een uitstekende prestatie geleverd door bij de vrouwen 60 als derde te eindigen. De 41e editie van de Groet uit Schoorl Run telde totaal 9000 deelnemers op de 10 kilometer, de halve marathon en de 30 kilometer.

Voor de lopers en de meegereisde supporters was het weer volop genieten in het unieke natuurgebied rondom Schoorl. Het geaccidenteerde parcours met veel vals plat door de bossen en duinen staat als zwaar aangeschreven. Een schraal zonnetje, een buitentemperatuur van 6 graden en een harde wind, kracht 5, vergezelden de deelnemers. De 10 kilometer telde ongeveer 4000 deelnemers. Hiervan deden er 500 mee aan het NK. Een prolongatie van de nationale titel bij de vrouwen 65 zat er voor Gonny Houtman (66) op voorhand niet in. Deze categorie werd geschrapt in verband met te weinig aanmeldingen. Ze werd door de KNAU ingedeeld bij de categorie vrouwen 60 met als gevolg aanzienlijk meer concurrentie.

Een goede start zorgde er voor dat ze direct in haar ritme kwam. Er volgde een zeer constante race met op de 5 kilometer een tussentijd van 24.57 minuten. Met een nog snellere tweede gedeelte werd na 49.04 minuten de finish bereikt. Deze prima tijd bleek goed voor een niet verwachte derde plaats en een bronzen medaille. De Winsumse bezit inmiddels 17 NK medailles, waarvan voor de 10 kilometer vijf gouden en twee bronzen exemplaren. Bij de vrouwen 60 ging de winst met grote overmacht naar Cecile Jumelet van Heijningen uit Noordwijk in 41.16 minuten. Elly Visser uit Hoogland werd tweede in 46.42 minuten.

Nederlands kampioen bij de mannen werd Michel Butter uit Castricum in 29.19 minuten. Bij de vrouwen won Maureen Koster uit Alphen aan den Rijn in 32.36 minuten. De prijsuitreiking vond plaats in de theaterzaal van Sportcentrum De Blinkerd waar als afsluiting voor alle prijswinnaars in de diverse leeftijdscategorieën op het podium het Wilhelmus werd gespeeld.

`s Morgens was de start van de halve marathon met daarbij drie Artemissers. Arjen Kwint (Loppersum) werd 53e bij de mannen 45 in een veld van 266 deelnemers in een keurige tijd van 1.39.35 uur. Voor de veteranen Koos Durenkamp (Winsum) en John Walker (Uithuizen) noteerde de finishklok 1.56.16 en 1.56.20 uur. Deze nette tijden waren goed voor een vijfde plaats bij de mannen 70 en een 38e plaats bij de mannen 60. Op de foto van Eric Helmantel links Gonny Houtman met Marjan Oostinga van de Runploug Garrelsweer, eveneens derde en wel bij de vrouwen 45.

No Replies to "Gonny Houtman pakt brons op NK 10 kilometer"