Turners in actie tijdens voorwedstrijd in De Mencke

In sporthal De Mencke in Uithuizen is zaterdag de eerste voorwedstrijd NTSB van groep 1 gehouden. Deze wedstrijd werd georganiseerd door KNGU Noord en SVU uit Uithuizen. Er kwamen 163 turnsters in actie van 14 verschillende verenigingen uit de provincie Groningen en in 17 verschillende niveaus.  De tweede wedstrijd vindt op 24 maart in Winsum plaats. De beste turnsters die aan beide wedstrijden hebben deelgenomen stromen door naar de finale op 2 juni in Uithuizen.

Er waren veertig turnsters afgemeld voor de sportieve dag in de Uithuizer hal. De voorjaarsvakantie en het griepvirus waren hier debet aan. Door de vele afmeldingen verliep het allemaal erg vlot en konden de tweede en derde wedstrijd een half uur eerder beginnen.

In de tweede wedstrijd viel een turnster van SVU erg vervelend waardoor ze met de ambulance naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Bij nader onderzoek bleek er niets ernstigs aan de hand te zijn en mocht ze in de loop van de middag weer naar huis.

Voor GAV Unitas uit Usquert deden er zes turnsters mee. In de eerste wedstrijd kwam Ina Hoff (Jeugd 1 D2) in actie. Hoff was erg zenuwachtig voor de wedstrijd maar gelukkig naar twee goede handstandoverslagen over kast waren de zenuwen weg en kon ze vrij verder turnen. Hoff turnde een keurige brug en balk oefening zonder grote fouten. Na drie toestellen stond ze derde. De dames van VIOS Warffum stonden boven haar. Deze moesten nog naar sprong en Hoff naar vloer. Hoff turnde een geweldige vloeroefening met vier plus elementen waardoor ze een D-score had van 5.7 en het hoogte eindcijfer. Hierdoor eindigde ze op de eerste plaats.

In de tweede wedstrijd moesten Manon Koning (Jeugd 2 G) en Angelique Timmers (Senior E) aan de bak. Timmers heeft na een paar jaar gestopt te zijn met turnen het weer opgepakt. Haar eerste toestel was balk. Helaas viel ze één keer van de balk met een radslag. Verder turnde ze een mooie stabiele oefening met de hoogste moeilijkheidswaarde. Vervolgens ging ze naar vloer. Ook hier liet ze de moeilijkste oefening zien die het beste werd beoordeeld. Als derde toestel sprong. Hier deed ze twee overslagen over de pegasus. Deze voerde ze goed uit.

Daarna moest naar de brug en ook die oefening pakte goed uit. Zo goed zelfs dat het haar de gouden medaille opleverde. Koning begon in dezelfde baan op sprong. Ze sprong met een trampoline in plaats van een springplank. Dit kostte haar een punt neutrale aftrek. Maar hierdoor sprong ze nu wel een keurige handstandoverslag over de pegasus. Vervolgens ging ze naar brug, balk en als laatste naar vloer. Alle drie de oefeningen voerde ze keurig uit en ze maakte geen grote fouten. Het leverde drie keer het hoogste cijfer op. Met twee punten voorsprong op nummer twee kreeg ook Koning de gouden medaille omgehangen.

In de laatste wedstrijd kwamen de ander drie Unitas-turnsters in actie. Dat waren Lianne Molenberg (Jeugd 2 F), Manique Spijk (Jeugd 2 H) en Nienke Lambers (Junior E). Molenberg  turnde een super goede wedstrijd. Ze begon op vloer, vervolgens naar sprong, brug en als laatste de balk. Nergens maakte ze grote fouten en eindigde met ruim 1,5 punt voorsprong als eerste. Spijk was afgelopen week geveld door de griep en had hierdoor niet kunnen trainen. Ze was echter voldoende hersteld om toch deel te kunnen nemen en turnde een prima wedstrijd zonder grote fouten. Ze werd beloond met de tweede plaats.

De laatste drie weken turnde Lambers geen overslag meer over de pegasus. Maar vandaag beloofde ze dit wel te doen. Haar eerste toestel was de pegasus en ze heeft haar belofte waar gemaakt door twee keer over de pegasus te springen. Helaas met één weigering ertussen, dit leverde een punt neutrale aftrek op. Dit was een grote opluchting voor Lambers en trainster.

Het tweede toestel was de balk. Op wat wankelingen na turnde ze een keurige balkoefening zonder er af te vallen. Ook haar brugoefening ging netjes. Ondanks dat ze niet aan alle eisen voldoet voerde ze hem wel het beste uit. Als laatste toestel was er de vloer. Ze had niet de moeilijkste oefening maar voerde hem wel het beste uit en werd, tot haar niet geringe verbazing, eerste.
Trainster Linda Uilhoorn keek terug op een zeer geslaagde wedstrijddag. Zes deelneemsters, vijf gouden en een zilveren medaille. Volgens de Usquerder geeft dit veel vertrouwen voor de volgende wedstrijd in Winsum.

No Replies to "Turners in actie tijdens voorwedstrijd in De Mencke"