Spijksters spelen curling op eigen ijsbaan

Op de ijsbaan van Spijk is een wedstrijd curling gehouden. Curling is een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen. De sport maakt momenteel een enorme vlucht door en is een officiële olympische wintersport sinds 1998. Wereldkampioenschappen zijn er sinds 1957 voor mannen en sinds 1979 voor vrouwen.

Of het nu op de Olympische baan van PyeongChang is of op de Spiekster ijspiste en of het nu om het winnen of meedoen gaat met professionele of zelf ontworpen stenen. Het is het idee achter de sport.

Hoe curling ooit is ontstaan, zal altijd wel een mysterie blijven. Er moet ooit iemand zijn geweest die een steen over een ijsvloer heeft laten glijden. In de 18e eeuw werd curling een gebruikelijk tijdsverdrijf en groeide het gooien met platte schijven uit tot een sport van formaat. De Schotten komt de eer toe dat ze zowel spel als materiaal verder hebben ontwikkeld.

Tegenwoordig wordt er met granieten schijven geschoven naar een ‘dolly’ oftewel het middelpunt van een aantal cirkels. Men verdient een punt voor elke stone die binnen de cirkels komt en dichterbij ligt dan de stones van de tegenstander.

In het kort kan curling omschreven worden als een ijssport waarbij het vooral op precisie en controle aankomt. Maar of ze daar in Spijk nou zo’n boodschap aan hadden? ‘Het gaat om het meedoen’, vertellen de mensen van de Spijkster ijsvereniging.

Ze hadden de afgelopen tijd tussen hoop en vrees geleefd. De omstandigheden leken prima om een perfecte ijsvloer te kweken, maar de straffe oostenwind zorgde voor een windwak die zich niet liet sluiten. En dus werd de schaatstijd beperkt en kon er op de valreep toch nog een curlingwedstrijd worden gehouden. Met zelf geproduceerde stones, bestaande uit een ijzeren ring, een houten schijf en een stuk bezemsteel.

Jong en oud waagden zich op de ijsvloer om het spektakel van dichtbij mee te maken of gewoon de schaatsen onder te binden en in het schemerdonker wat baantjes te rijden. Op veilige afstand van het wak en desnoods met wat hulpmiddelen, terwijl de beide curlingteams elkaar het leven zuur probeerden te maken. De oostenwind en de dalende temperaturen deerden de deelnemers geenszins. Halverwege werd er even een opwarmertje gezocht om vervolgens weer verder te spelen. Het bleef nog lang koud en gezellig op de baan langs de Zwarteweg.
Uiteindelijk rolde er ook nog een uitslag uit de bus. TeamWit onderleiding van Henk Brontsema wist met 18-15 van Team Zwart te winnnen. Die ploeg werd door de gedreven Tonnie Meijer bijgestaan. Voor zijn enthousiasme en gedrevenheid kreeg hij echter geen bonuspunten…

No Replies to "Spijksters spelen curling op eigen ijsbaan"