Poolster laat SIOS langszij komen

SIOS kon zijn geluk zaterdag niet op nadat het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Tiemen Baar uit Oldehove had geklonken. De Sauwerders hadden het veel beter spelende Poolster op het kunstgras van sportpark Oldencate in Spijk een gelijkspel weten te ontfutselen. Dat was op zich al een klein wonder, want na een klein uur spelen leek het doek voor de gasten te zijn gevallen toen Dennis van Dijk de 2-0 op het scorebord had geschoten. Een goed uitgespeelde goal en een slippertje van de geelzwarte defensie betekende echter duur puntverlies (2-2) voor de ploeg die nog altijd tot de kampioenskandidaten wordt gerekend.

Overwinningen op SJS (3-1), OKVC (6-1) en De Heracliden (2-0) hadden Poolster goede gevoelens opgeleverd voor de tweede competitiehelft. SIOS, een van de concurrenten voor een hoge klassering, zou de volgende horde zijn die de Spijksters moesten nemen.

De gasten leken aanvankelijk niet van plan om het doel van Rody Bos op te zoeken. De nadruk lag vooral op het dichttimmeren van het eigen strafschopgebied. Het voorkomen dat de snelle Kevin Bijlsma ruimte zou krijgen voor een van zijn flitsende acties en zorgen dat de altijd lastige Johan de Groot niet binnendoor zou sluipen. De beweeglijkheid van de gastheren en het loopvermogen van Poolster moesten er voor zorgen dat de defensie van SIOS aan gort zou worden gespeeld.

Kevin Bijlsma was de eerste die zijn geluk beproefde. Hij kreeg na twee minuten al een fraaie schietkans, maar zag de bal door doelman Hidde Boer over de deklat getild worden. De sluitpost zou in het vervolg van de wedstrijd tot een van de uitblinkers op het kunstgrasveld uitgroeien. Zo pareerde hij een venijnige kopbal van Johan de Groot en wist de goalie een schot van Tom Dijkman net naast te tikken.

Poolster was uit op een snelle goal. Het bleef de bal geduldig rondspelen, probeerde met opkomende verdedigers voor meer druk te zorgen en bracht SIOS meer dan eens in verlegenheid. Na een kwart wedstrijd werd de ban gebroken. Een voorzet van Robbert Kok, of iets wat dat misschien wel had moeten worden, werd door Peter Nanninga van richting veranderd en plofte pardoes tegen het nylon: 1-0.

Erik Rentema was toen al gewisseld voor Peter Westerhuis. Rentema bleek nog te grieperig te zijn om een hele wedstrijd te spelen. Je zou je kunnen afvragen of hij überhaupt wel aan de aftrap had moeten staan. Na de treffer ging de thuisclub onverdroten door met het scheppen van kansen, maar scoren lukte de geelzwarten niet meer voor de pauze. Dat had SIOS nog wel kunnen doen, maar uit een van de spaarzame mogelijkheden werd van dichtbij naast gekopt.

SIOS had halverwege het duel eigenlijk wat het wilde. De schade was beperkt gebleven en voor het tweede bedrijf zou er op een meer aanvallender tactiek worden overgestapt. Poolster schoot na de pauze als een raket uit de startblokken en liet ook nu zien meer voetballend vermogen in huis te hebben dan de Sauwerders. Het gaat echter, zoals trainer Jaap Danhof later terecht opmerkte, om doelpunten en die leken uit te blijven.

Tot aan de 60e minuut toen Kevin Bijlsma weer eens aan een actie was begonnen die een vroege dood leek te sterven. Hij kreeg de bal echter ietwat gelukkig mee, waarna het speeltuig bij Dennis van Dijk belandde. De spits had niet veel bedenktijd nodig en schoot de 2-0 binnen. Niemand gaf op dat moment nog maar een stuiver voor de kansen van SIOS, maar omdat Poolster het vertikte de genadeslag toe te dienen en doelman Boer nog een keer weigerde te capituleren, bleef het team van trainer Willem Kluin hopen.

Niet tevergeefs, want in de 68e minuut had sluitpost Rody Bos het nakijken en kwam SIOS dankzij een goal van Sander Bultena, uit een vrije trap van Mike Wijma, tot 2-1 terug. Je voelde de onrust de gelederen van Poolster binnen sluipen. De thuisclub begon steeds gehaaster en opportunistischer te spelen. Zo gemakkelijk als de geelzwarten elkaar driekwart van de wedstrijd hadden weten te vinden, zo moeizaam speelde men het laatste kwart vol. En nog bleven de kansen komen. Een snoeiharde kopbal van Johan de Groot deed het aluminium minuten lang trillen, Kevin Bijlsma strandde op Boer en Dennis van Dijk vond de als een vorst verdedigende Dirk Zwakenberg op zijn weg.

De ijzeren voetbalwet deed ook nu weer van zich spreken. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het wel. Voor de elf van Jaap Danhof was het echter jammer dat men zelf de hand in de gelijkmaker had. De in het nauw gebrachte Peter Westerhuis verloor ter hoogte van de achterlijn de bal aan Gijs Huinder die op zijn beurt Stefan Bultena het leer in de voeten schoof. Die maakte geen fout en zette zijn handtekening onder de 2-2.

Jeroen de Groot schoot niet veel later in de draai over, Dennis van Dijk dacht doelwachter Boer met een listig balletje te verschalken en als Kevin Bijlsma in de slotfase wat meer overzicht had behouden, was de overwinning alsnog veilig gesteld. Het mocht echter niet zo zijn. SIOS beperkte zich uiteindelijk alleen nog maar tot vertragende acties en het wegrossen van elke bal die hun richting op kwam. In eigen huis hadden ze Poolster ook al op een remise weten te houden en dat kunstje flikten ze nu opnieuw.

‘Voor ons was het in de eerste helft vooral zien te overleven en zorgen dat we niet teveel schade zouden oplopen. We hadden de afspraak gemaakt dat we het even zouden aanzien om uiteindelijk met drie spitsen te gaan spelen. Daardoor kreeg Poolster wel meer ruimte en kansen, maar wij hadden een fantastische keeper in het doel staan. Hij heeft ons door een lastige fase geholpen. Je mag wel zeggen dat we hartstikke blij zijn met dit gelijkspel’. Sprak trainer Willem Kluin na afloop.

Terwijl een aantal spelers van Poolster gefrustreerd de kleedkamers opzochten om hun teleurstelling te verwerken, liet Poolster-coach Jaap Danhof zich ontvallen dat hij zijn jongens weinig kon verwijten. ‘We hebben goed gespeeld, maar te weinig gescoord en het ons daardoor onnodig lastig gemaakt. Soms heb je van die wedstrijden. Ik maak me echt geen zorgen.’

* Poolster – SIOS 2-2 (1-0). Peter Nanninga (eigen doel) 1-0; Dennis van Dijk 2-0; Sander Bultena 2-1; Stefan Bultena 2-2

No Replies to "Poolster laat SIOS langszij komen"