NEC Delfzijl toont veerkracht in duel met Pelikaan S.

Soms zit het venijn van een voetbalduel in de staart en dat was op sportpark Centrum in Delfzijl ook het geval. Thuisclub NEC Delfzijl leek een hele moeilijke zaterdagmiddag tegemoet te gaan toen het bezoekende Pelikaan S. een 0-2 voorsprong had genomen. De ploeg van coach Kees Pranger richtte zich echter op, poetste de achterstand weg door twee treffers van Jari Slort, maar leek alsnog de kous op de kop te krijgen. In de ultieme slotfase was het echter Elsin Yilmaz die de Havenkanters een punt wist te bezorgen door de 3-3 eindstand op het bord te laten zetten.

Bij Pelikaan S. kon men vorige week zijn geluk niet op nadat de Oostwolders Zeerobben uit het bekertoernooi hadden geknikkerd. De Friezen hadden geschiedenis willen schrijven, maar lieten Pelikaan S. de pen vasthouden waarmee het verhaal gestalte kreeg. Een prestatie van topformaat en dus kon de ploeg van trainer Henry Kramer met redelijk veel zelfvertrouwen naar Delfzijl afreizen voor een volgende klus van formaat, namelijk het duel met fusieclub NEC.

Dat wilde op zijn beurt ook wel stunten, want een overwinning zou niet alleen betekenen dat er revanche zou worden genomen voor de smadelijke nederlaag tegen SV Bedum, maar ook betekende het een stapje richting top drie. Daarnaast moest de tweede periodetitel nog vergeven worden. Mooie uitgangspunten voor een prima voetbalmiddag. Die leek voor de thuisclub heel vervelend te worden. Binnen een tijdsbestek van twintig minuten had Pelikaan S. namelijk twee keer raak gemikt .

Bij de eerste goal werd Daniël de Boer uitgespeeld en de daaropvolgende voorzet bij Sergio van Dijk afgeleverd. Die wist er wel raad mee: 0-1. De tweede treffer kon NEC Delfzijl zichzelf aanrekenen. Daniël de Boer was in balbezit en had vooruit moeten spelen. Hij koos er echter voor om het leer in de voeten van Ruben Stam te schuiven. Ook Stam speelde terug, maar miste half. Kassim Bizimani pikte het speeltuig op en liet Sergio van Dijk scoren. Robbin Kuipers was voor de tweede keer gepasseerd: 0-2.

Ongewild gingen de gedachten uit naar het duel in en tegen Bedum, toen NEC Delfzijl tegen een zeperd van jewelste aanliep omdat het mentaal niet weerbaar genoeg bleek te zijn. De ploeg toonde nu echter wel veerkracht. Na ruim een half uur spelen en een gemiste kans was het Jari Slort die het op zijn heupen kreeg en voor de aansluiting wist te zorgen: 1-2.

Een prima opsteker zo vlak voor het verstrijken van het eerste bedrijf en een goed houvast voor het vervolg van de wedstrijd, ook omdat NEC Delfzijl op dat moment het betere van het spel had. Het fysiek sterke Pelikaan S. begon langzaam maar zeker te merken dat twee loodzware duels in een paar dagen tijd hun tol wel eens zouden kunnen eisen.

Voor Pelikaan S. werd het er niet gemakkelijker op toen centrale verdediger John van Dalen na zijn tweede geel het veld moest ruimen. Op dat moment was er nog voldoende tijd voor de Havenkanters om het duel een onverwachte wending te geven.

De gelijkmaker hing in de lucht en was verreweg de mooiste treffer van de middag. De bal werd vanaf de linkerkant voor het Oostwolder doel getrokken en daalde bij de tweede paal neer. Voordat het leer de grond kon raken, was Jari Slort al opgestegen om het speeltuig met een halve omhaal tegen het nylon te jagen: 2-2. De vreugde was groot en het geloof dat er meer te halen was volledig terug.

Het scenario dat zich daarna voltrok paste niet in de beleving van de thuisclub. Handrit Hoxhaj sneed vanaf rechts naar binnen, liet enkele verdedigers staan en tekende voor 2-3. Een doelpunt dat in de slotminuten viel en NEC Delfzijl weinig gelegenheid bood om nog wat terug te doen. De gasten dachten de buit alsnog binnen te slepen, maar de thuisclub weigerde te capituleren en het wil nog wel eens gebeuren dat je de beloning dan ook mag opstrijken.

In de blessuretijd van het enerverende treffen kreeg NEC Delfzijl een corner toegewezen. Die werd door Dion Zimmerman voor het doel gedeponeerd en door Ruben Stam teruggelegd. Elsin Yilmaz nam het speeltuig dankbaar in ontvangst en zorgde voor de gelijkmaker: 3-3. Dat waar niemand nog op had gerekend was gebeurd. Het punt was binnen, al had de thuisclub er dan ook niet veel aan. Winst was namelijk het enige dat telde en dat gold ook voor Pelikaan S.

Desondanks wilde trainer Kees Pranger niet te lang blijven mokken. ‘In het duel met SV Bedum hebben we ons van onze zwakste kant laten zien, maar vandaag stond de ploeg er weer. Na de tweede goal van Pelikaan S. hebben we het hoofd niet in de schoot geworpen, maar de tanden in de tegenstander gezet. Ik kan alleen maar trots zijn op de ploeg.’

Over het mislopen van de tweede periodetitel zei de oefenmeester: ‘Dat is natuurlijk jammer, maar ik ben van mening dat SV Bedum de terechte winnaar is, zeker gezien ons onderlinge duel.’

Assistent-trainer Freddy Schreuder van Pelikaan S. was enerzijds teleurgesteld over het resultaat, maar anderzijds ook zo reëel om te stellen dat NEC Delfzijl het punt wel had verdiend. ‘We kwamen goed uit de startblokken en op het moment dat we 0-2 scoorden, hadden we de wedstrijd uit moeten spelen. Maar goed, ik moet NEC Delfzijl ook een compliment geven. Ze wisten zichzelf uit het dal op te werken en hebben met Slort een geweldige voetballer in huis. Uiteindelijk moeten we tevreden zijn. We hebben een ontzettend zware week achter de rug en wisten heel goed dat we het in Delfzijl ook niet gemakkelijk zouden krijgen.’

* NEC Delfzijl – Pelikaan S. 3-3 (1-2). Sergio van Dijk 0-1; Sergio van Dijk 0-2; Jari Slort 1-2; Jari Slort 2-2; Handrit Hoxhaj 2-3; Elsin Yilmaz 3-3.

No Replies to "NEC Delfzijl toont veerkracht in duel met Pelikaan S."