Podium voor Broekhuizen en Houtman op Schier

Met een tweede plaats voor Hilda Broekhuizen (Winsum) bij de vrouwen 55 en een eerste plaats voor Gonny Houtman (Winsum) bij de vrouwen 60 op de 16,1 kilometer en nog een vijftiental goede resultaten is Artemis zaterdagmiddag op Schiermonnikoog uitstekend voor de dag gekomen. Groningen Atletiek organiseerde met de gemeente Schiermonnikoog en de vele plaatselijke vrijwilligers de 17e editie van de Monnikenloop. Hoewel de zon zich niet liet zien, was het met een matige wind goed loopweer. Het was op het waddeneiland goed toeven voor de supporters en de lopers, waarvan er volgens de berichten 513 deelnamen aan de 10 Engelse mijlen (16,1 kilometer), 599 aan de 10 kilometer en 357 aan de 5,39 kilometer. Inclusief de jeugd finishten er totaal 1549 deelnemers. De Putkapel zorgde voor de vrolijke noot.

De routes van de drie afstanden met start en finish voor de Tox Bar aan de Reeweg waren zeer gevarieerd en kenden vele hoogtemeters. De route over 5,39 kilometer voerde de lopers vanaf de start door het centrum, van daaruit in westelijke richting het dorp voor een rondje tegen de klok in om de Westerplas en vanaf de waddendijk terug naar het dorp. De 10 kilometer lopers pakten vanuit het dorp eerst een stuk over het Westerstrand om via de vuurtoren terug te komen op het 5 kilometer-parcours.

De deelnemers aan de 10 Engelse mijlen tenslotte gebruikten vanaf de vuurtoren het schelpenduinpad in noordoostelijke richting tot aan het strandpaviljoen om daarna via het dorp terug te keren voor ook een rondje Westerplas.

Namens Artemis waren elf leden actief op de 16,1 kilometer, vijf op de 10 kilometer en een op de 5,39 kilometer. Op de langste afstand was Jan Vos (Uithuizen), in de voorbereiding op de Rotterdam marathon op zondag 8 april, met een 15e plaats bij de mannen 50 in 1.16.40 uur de rapste Artemisser. Hij werd in zijn categorie op 12 seconden gevolgd door Wim Ammeraal (Leens) met een 17e plaats. Harm Jan Postmus (Vierhuizen), eveneens uitkomend bij de mannen 50, noteerde een keurige 1.19.49 uur, goed voor een 24e plaats.

Artemis was overigens op deze afstand bij de mannen 50 goed vertegenwoordigd. Han Korhorn (Kloosterburen), Gerard Bekkering (Uithuizen) en Roelof Eltingh (Warffum) werden respectievelijk 31e, 35e en 75e. Hun tijden 1.22.51 uur, 1.24.11 uur en 1.34.24 uur. Herman Haan (Leens) werd verdienstelijk 11e bij de mannen 65 in precies 1.30.00 uur.

De Artemis vrouwen op de 16,1 kilometer verweerden zich kranig. Hilda Broekhuizen (Winsum) behaalde bij de vrouwen 55 een keurige tweede plaats in 1.17.59 uur. Tini Visker (Gieten) werd in deze categorie 7e in 1.25.26 uur. Gonny Houtman (Winsum) was bij de vrouwen 60 oppermachtig. Ze finishte als eerste met een voorsprong op de nummers twee en drie van respectievelijk 7.49 minuten en 8.59 minuten. Marianne Waterman (Sauwerd) tenslotte beëindigde haar wedstrijd in 1.56.40 uur, goed voor een 77e plaats bij de vrouwen 45.

De tien Engelse mijlen werd bij de mannen gewonnen door Mathijs de Vroome uit Groningen in 57.42 minuten. Bij de vrouwen ging de winst naar Jossy van den Boogaard uit Peize in 1.10.26 uur. Op de 10 kilometer was er een keurige 4e plaats voor Ab Slagter (Uithuizen) bij de mannen 50. Hij miste met een tijd van 47.56 minuten net het podium. De nog niet geheel van een blessure herstelde Jaap Smith (Baflo) werd 22e bij de mannen 40 in 54.33 minuten. Voor Wim van der Poel (Baflo), 22e bij de mannen 50, werd een tijd van 55.47 minuten geklokt.

Jissy Clevering en Claudia van der Muil, beiden uit Den Andel, liepen zaterdag hun eerste 10 kilometer wedstrijd onder de vlag van Artemis.
Clevering finishte in 1.01.46 uur als 41e bij de vrouwen 45. Van der Muil sloot haar wedstrijd af als 93e bij de vrouwen 35 in 1.09.39 uur. Op de incourante afstand van 5,39 kilometer maakte Annelies Hegge (Winsum) haar eerste officiële wedstrijdmeters onder de vlag van Artemis. Dat ging haar goed af. Met een tijd van 41.53 minuten werd ze 49e bij de vrouwen senioren. De organisatie kan terug kijken op een een zeer geslaagde Monnikenloop. De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagde Monnikenloop.

Loopgroep Nienoord organiseerde zaterdag de Leekster Lenteloop met keuze uit de afstanden 5, 10 en 21,1 kilometer. De 10 kilometer maakt voor het eerst deel uit van het Loopcircuit Noord Groningen. Het circuit omvat dit jaar tien wedstrijden. De parcoursen In Leek, waar ook twee Artemissers aan de start stonden, omvatten het centrum, het landgoed Nienoord en het Leekster Meer. Simone Binnema (Eenrum) behoorde tot een van de 79 deelneemsters aan de 10 kilometer. Ze behaalde met een prima tijd van 44.03 minuten een keurige 10e plaats. Willem Hofman (Winsum), in de voorbereiding op de Hamburg Marathon op zondag 29 april a.s. ,kwam uit op de halve marathon. Hij werd bij de mannen 40 in een veld van 38 deelnemers 14e in een nette tijd van 1.39.03 uur.

Arjen Kwint (Loppersum) deed zaterdag in het Duitse Ibbenbüren mee aan de 24,7 kilometer lange Klippenlauf uitgezet in het Teutoburgerwoud. Deze zware wedstrijd, waarin negen klippen (heuvels) dienden te worden bedwongen, gebruikte hij als voorbereiding op de Bockenheim Marathon, gepland op zondag 15 april. Deze marathon vindt eveneens plaats op een zwaar, zeer geaccidenteerd parcours in het Teutoburgerwoud. De Lopster legde de 24,7 kilometer af in 2.23.26 uur. Hij klasseerde zich hiermee als 54e bij de mannen 45.

Gerik Mik (Sint Annen) staat op 5 april aan de start van de Ultra Fiord in het Chileense La Penninsula. Een loodzware trail over 100 mijlen oftewel 160,9 kilometer. Als laatste voorbereiding hierop nam hij zondag deel aan de door de Drents Friese Woldrunners georganiseerde Paterwoldsemeer Marathon. Totaal twaalf deelnemers volgden een mooi parcours om het Paterswoldsemeer, over het landgoed De Vosbergen en door het natuurgebied De Onlanden. Mik finishte in dit gezelschap, in zijn 95e marathon onder de vlag van Artemis, als 10e in een tijd van 4.35.03 uur (foto: Herman Rinket).

No Replies to "Podium voor Broekhuizen en Houtman op Schier"