GAV Unitas levert finalisten af voor titelstrijd

In Winsum is de tweede voorwedstrijd NTSB gehouden. Aan deze wedstrijd deden zaterdag zes turnsters van GAV Unitas uit Usquert mee. Bij de eerste voorwedstrijd op 24 februari in Uithuizen stonden ze allemaal op het podium met vijf keer goud en een keer zilver. Een mooie prestatie, dus de lat lag hoog. De tweede wedstrijd was net zo belangrijk, want beide werden bij elkaar opgeteld en dat bepaalde dan weer of deelnemers zouden doorstromen naar de provinciale kampioenschappen op 2 juni De Mencke in Uithuizen. Voor vier van de zes Unitassers zou het een prima middag worden.

In de eerste wedstrijd moest Ina Hoff, Jeugd 1 D2. Zij ging de strijd aan tegen negentien andere turnsters uit de provincie. Hoff mocht de spits afbijten om als eerste te beginnen op balk. Het was niet de perfectie oefening maar haar plus elementen telden wel, een radslag, handstand 1 seconde en salto af.

Na de fouetté draai viel Hoff eraf en bij de draaien en houdingen zaten een aantal wankelingen. Met de hoogste D-score van 5.4 kreeg ze de tweede cijfer 11.85. Na balk ging ze naar vloer. Ook hier liet ze de moeilijkste oefening zien. Ze maakte geen grote fouten maar naar haar laatste overslag had ze zoveel rotatie dat ze een grote sprong maakte. Met een D-score van 5.7 kreeg ze de derde cijfer 13,567. Vervolgens naar sprong. Dit is Hoff haar zwakste toestel. Ze deed twee keer een handstandoverslag over de kast kreeg hier 12.20 voor. Dit was het zevende cijfer van de groep.

Als laatste naar brug. Hier liet Hoff een prachtige oefening zien met drie plus elementen waardoor ze de moeilijkste oefening liet zien. Bovendien voerde ze hem ook nog het nets uit zonder te stoppen. Met een D-score van 5,4 en een eindscore van 13,7 was ze hier verreweg de beste. Met een totaalscore van 51,317 kreeg ze wederom het goud omgehangen.

In de tweede wedstrijd moesten Angelique Timmers (Senior E) en Manon Koning (Jeugd 2 G) turnen. Zowel Timmers als Koning waren bij de eerste voorwedstrijd bovenaan geëindigd dus ook bij hen lag de lat hoog. Timmers ging de strijd aan tegen zeven andere turnsters. Haar eerste toestel de balk. Vorige keer had ze een val bij de radslag dit keer bleef ze staan maar had ze een val bij de pirouette. Verder voerde ze haar oefening netjes uit. Ze kreeg voor de moeilijkheid een D-score van 2.8 en als eindcijfer 10.00.

Timmers haar tweede toestel was de vloer. Helaas voerde ze deze niet helemaal goed uit. Te veel slordigheidfoutjes. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd werden ook nu niet alle eisen geteld. Ze bleef steken op een D-score van 2.3 en eindscore van 10.133. Vervolgens naar sprong. Bij de eerste aanloop kwam ze verkeerd uit maar kon de plank niet meer ontwijken. Dit leverde een 0 op. De tweede sprong een handstandoverslag over de pegasus ging prima. Deze werd gewaardeerd met een 10.50. Het eindcijfer is het gemiddelde van twee sprongen dus dat van haar werd 5,25.

Haar laatste toestel de brug. Normaal gesproken is dit haar lastigste toestel. Maar dit keer voerde ze hem prima uit. Alle eisen zijn geteld. Het leverde haar een D-score op van 2.6 en eindcijfer van 9.9. Met een totaal score van 35,283 werd ze achtste deze dag. Erg jammer want bij twee sprongen over de pegasus had ze zeker op het podium gestaan.

Koning ging de strijd aan tegen vijf andere turnsters. Zij begon op sprong. Omdat ze de overslag over pegasus met plank slecht uitvoert springt ze met een trampoline. Dit kostte haar een punt aftrek. Ze voerde de overslagen prima uit en werd dan ook gewaardeerd met een gemiddelde van 9,5. Haar tweede toestel de brug. Deze voerde ze veel beter uit dan de vorige keer. De zwaai was hoger, waardoor het er allemaal veel netter en verzorgder uitzag. Het leverde haar een D-score op van 2.7 en een eindscore van 10.75. Vervolgens naar de vloer. Ook hier maakte ze geen fouten en liet ze een prachtige vloeroefening zien. Deze werd als beste beoordeeld met een D-score van 2.8 en eindcijfer van 11.433. Met een totaalscore van 41.683 werd ze ook deze wedstrijd eerste en kreeg het goud omgehangen.

In de laatste wedstrijd kwamen nog drie Unitas-turnsters in actie, te weten Lianne Molenberg (Jeugd F), Manique Spijk (Jeugd H) en Nienke Lambers (Junior E). Alle drie de dames hadden bij de vorige wedstrijd ook op het podium gestaan.

Molenberg ging de strijd aan tegen vijf andere turnsters. Ze begon op vloer. Dit is een sterk onderdeel van haar en dat liet ze dan ook zien. Mooie hoge sprongen en geweldige acroserie met een hoge salto werden hoog beoordeeld. Voor de moeilijkheid kreeg ze een D-score van 3.1 en met een eindscore van 11.833 was dit het hoogste cijfer van de groep. Haar tweede toestel was vloer. Normaal gesproken geen enkel probleem voor haar. Maar nu ging het totaal mis. Bij het inturnen ging het niet helemaal lekker waardoor ze onzeker werd. Hierdoor gingen beide sprongen volledig de mist in en kreeg ze als eindscore een 0. Dat betekende een flinke domper.

Dat het niet helemaal lekker meer ging liet ze dan ook op de brug zien. Haar opzwaai was erg laag, bij driekwart reus viel ze bijna terug en salto af was erg dichtbij de ligger. Ondanks haar slechte brugoefening werd deze toch nog als tweede gewaardeerd met een D-score van 1.8 en eindcijfer van 8.55. Als laatste toestel de balk. Deze voerde ze op wat wankelingen na netjes uit. Alle eisen werden geteld waardoor haar D-score 2.7 was en haar eindcijfer 10.8. Met een totaalscore van 31.183 eindigde ze als zesde. Een beetje teleurgesteld was ze wel want met een goede sprong was een podiumplaats zeer reëel geweest.

Spijk ging de strijd aan met acht andere turnsters. Bij de vorige wedstrijd was ze tweede geworden dus ging ze nu voor het hoogst haalbare. Ze begon op vloer. Deze voerde ze keurig netjes uit. Door een fout in haar oefening kreeg ze niet alle eisen toegekend. Haar D-score was 2.0 en eindcijfer 10.13. Vervolgens ging ze naar sprong. Haar overslagen voerde ze veel beter uit dan de vorige keer. Ze werden dan ook beloond met een gemiddelde van 10.05.

Haar derde toestel was de brug. Hier had ze goed op geoefend. Haar zwaaien waren veel beter dan tijdens haar vorige wedstrijd. Bij de ondersprong gleed ze met haar voet van de ligger maar wist zich goed te corrigeren zodat ze wel goed uit kwam. Voor haar moeilijkheidswaarde kreeg ze een D-score van 2.6 en als eindscore een 9.6. Als laatste toestel de balk. Hier liet ze een keurige handstand zien en maakte ze verder geen grote fouten. Haar D-score op balk was 2.7 en de eindscore kwam uit op 10.40. Met een totaal van 40,183 werd ze nu eerste en kreeg ook zij het goud omgehangen.

Lambers turnde tegen zes andere turnsters. Tijdens de vorige wedstrijd was ook zij eerste geworden. Lambers begon op sprong en liet twee keurige handstandoverslagen zien over de pegasus. Deze werden als beste beoordeeld met een eindscore van 10.625. Haar brugoefening verliep niet geheel vlekkeloos. De kip aan de hoge ligger lukte net maar het kostte enige moeite om er op te komen. Alle eisen kreeg ze niet op de brug en daarom bleef haar D-score op 2.1 steken. Haar eindscore van 9.6 was goed voor de het derde cijfer van de groep.

Balk voert altijd erg strak uit. Nu zaten er toch wat wankelingen in. Ook bleef ze na de radslag niet op de balk staan en haalde ze alle eisen evenmin. Haar D-score was 2.3 en de eindscore 10.00. Vloer is een sterk onderdeel van Lambers. Ze voerde de oefening keurig netjes en strak uit. Haar acroserie eindigde ze met een superhoge salto. Ze kreeg voor de moeilijkheid een D-score van 3.0 en een eindscore van 11.233. Dit was het hoogste cijfer van haar groep. Met een totaal score van 41,458 eindigde ze dit keer op de tweede plaats met slechts 0,125 punten minder dan de winnaar.

Voor trainster Linda Uilhoorn was ook de tweede NTSB-wedstrijd geslaagd. Zes deelnemers met drie gouden en een zilveren medaille. En ja, er gaat ook wel eens mis op een wedstrijd waardoor je een podiumplaats misloopt. Volgens Uilhoorn niet erg, want ook daar leer je weer van.

Hoff, Koning, Spijk en Lambers zullen zeker doorstromen naar de provinciale kampioenschappen. Voor Molenberg en Timmers zit een finaleplaats er niet meer in. Zij kunnen zich nu weer focussen op nieuwe elementen voor het volgend seizoen. Op 7 april is er nog een NTSC voorwedstrijd in Grijpskerk. Daar zullen ook nog Unitas-turnsters zich voor de provinciale kampioenschappen proberen te plaatsen.

No Replies to "GAV Unitas levert finalisten af voor titelstrijd"