Koploper SV Bedum kansloos onderuit

Koploper SV Bedum heeft op eigen veld een vrij kansloze nederlaag geleden tegen het bezoekende Drenthina. De ploeg uit Emmen wist zich de mannen van coach Remy van der Wal vrij gemakkelijk van het lijf te houden. De gastheren kregen met 0-3 aan de broek en verloren in de slotminuten ook nog eens aanvoerder Wilco Stolwijk. Hij zag rechtstreeks rood van arbiter Moed omdat hij de fluitist gespuugd zou hebben.

SV Bedum had nog wat recht te zetten, want vorige week ging het keurkorps van Van der Wal met 2-1 onderuit bij Klazienaveen, de plaats waar de arbiter van de middag vandaan moest komen om het duel in Bedum in goede banen te leiden. De leidsman had daar in de eerste helft geen enkele moeite mee, want de confrontatie wilde maar niet tot ontbranding komen. Zeker niet aan de zijde van SV Bedum.

De gastheren kregen in de eerste minuten al een waarschuwend vingertje te zien toen Kees Plaatje zomaar door het hart van de defensie mocht snijden. Hij had de mogelijkheid moeten verzilveren, maar het niet al te beste schot werd door goalie Jos Broekmans onschadelijk gemaakt.

Het was opmerkelijk te zien hoe de Bedumers krampachtige pogingen ondernamen om in hun spel te komen, maar daar vrijwel nimmer in slaagden. Er werd teveel met de bal gelopen, het leer sprong te vaak van de voet en de goed gegroepeerde en met meer energie spelende gasten wisten de meeste duels in winst om te zetten. SV Bedum wist zich geen enkele mogelijkheid te scheppen. Het beetje opwinding wat er bij het thuisfront ontstond, was toen Bart Apotheker het leer richting doelman Yannick Berends poeierde, maar het speeltuig weggerost zag worden voordat Frank Roorda zich eer mee kon bemoeien.

Na een dik half uur spelen had de bank van Drenthina alle reden tot juichen. Aan de linkerkant van het veld kregen de bezoekers een vrije trap te nemen. Het leer werd voor het doel van Broekmans gedeponeerd. Kees Plaatje stond met de rug naar het doel, wilde het leer met de borst aannemen, maar kwam ongelukkig uit. Hij viel achterover en trok in zijn val ook goalie Broekmans mee. Voordat iedereen besefte wat er was gebeurd, lag de bal in het doel. Fluitist Moed zag geen overtreding in de buiteling van de sluitpost en wees gedecideerd naar de middenstip: 0-1.

Het had een wake up call voor SV Bedum moeten zijn, maar de thuisploeg bleef volharden in het rommelige spel en vertoonde geen enkel teken van leven. Met wat meer fortuin was Drenthina een zestal minuten later weer tot scoren gekomen. Nu lag de bal aan de andere kant van het strafschopgebied. Toen de bal in het Bedumer doelgebied belandde, sprong er van alles omhoog, maar niemand met een paars shirt. Het was dan ook maar goed voor de gastheren dat de bal over de deklat werd gemikt.

De eerste helft sloop stilletjes naar het rustsignaal en het enige dat de toeschouwers konden hopen, was dat hun favorieten hun tanden in elk geval in de tweede helft in de tegenstander zouden zetten. Heel even leek het die kant op te gaan toen er na de hervatting wat onrust in de Drentse defensie ontstond, maar erg zenuwachtig kon men doelman Berends niet maken.

In de 58e minuut viel er opnieuw een curieuze goal. Drenthina was er op rechts tussenuit gepiept. Bernard Bakker leek een voorzet in gedachten te hebben en verbaasde iedereen, misschien zichzelf wel niet in het minst, door de bal bij de tweede paal binnen te laten zeilen: 0-2. Vanaf dat moment was het eigenlijk al gedaan met de koploper. SV Bedum wist zich niet onder de tegenslagen uit te voetballen en raakte steeds gefrustreerder.

Natuurlijk was er tijd genoeg om het tij te doen keren, maar dan zal je iets moeten afdwingen en dat lukte de gastheren niet. Er waren wel wat speldenprikjes, met bijvoorbeeld invaller Nick Boelhouwer in een hoofdrol, maar veel meer dan dat was het ook niet. Drenthina hield zich gemakkelijk staande en kon de wedstrijd nog simpeler uitspelen toen aanvoerder Wilco Stolwijk van het veld werd gestuurd. In de 84e minuut werd een doelpoging van Drenthina verijdeld en verdween de bal bijna in een baan om de aarde. Terwijl iedereen op de spelhervatting stond te wachten, trok de leidsman rood. Stolwijk zou naar hem hebben gespuugd. De captain reageerde furieus, smeet zijn aanvoerdersband weg en verdween in de catacomben. Hij bezwoer na afloop dat er niets van de uitleg van Moed klopte.

Hoe dan ook, SV Bedum moest het duel met tien man vol zien te maken, probeerde nog wel iets maar dat was meer met de moed der wanhoop dan dat er een gedachte achter zat. Vlak voor tijd deelde Drenthina nog een tik uit. De ruimte die de Bedumers na de veldverwijzing lieten vallen, werd op rechts handig ingevuld. De voorzet van Thom Alders, in de thuiswedstrijd matchwinnaar voor de Drenten, werd door linksback Jan Willem Geleijnse tegen het nylon gemikt: 0-3.

Niet veel later werd het duel de boeken in gefloten. Beide ploegen zullen zich een hele andere zaterdagmiddag hebben voorgesteld, maar Drenthina had in ieder geval niets te klagen. Dat had trainer Remy van der Wal wel. ‘We hebben geen moment in de wedstrijd gezeten. Het was gewoon slecht en we hebben terecht verloren’, aldus de oefenmeester. Over het vermeende spugen van Stolwijk zei hij: ‘Sommige spelers kunnen met consumptie praten. Hij heeft me bezworen dat hij het niet heeft gedaan en ik kan het me van hem ook niet voorstellen.’

Het is bovenin dringen geblazen in de 2e Klasse J, waar niet alleen de Bedumers onderuit gingen. FC Klazienaveen kreeg namelijk weer klop (2-1) van laagvlieger FC Meppel en het thuisspelende Zuidhorn, ook al een staartploeg, dwong De Weide (2-0) tot overgave. Winnaar van de dag zou je Pelikaan S. kunnen noemen. De Oostwolders versloegen DZOH met 5-2.

* SV Bedum – Drenthina 0-3 (0-1). Kees Plaatje 0-1; Bernard Bakker 0-2; Jan Willem Geleijnse 0-3.

No Replies to "Koploper SV Bedum kansloos onderuit"