SC Loppersum vecht zich een weg naar zege

SC Loppersum heeft de thuiswedstrijd tegen vv Glimmen met 2-1 weten te winnen. Zonder slag of stoot ging dat niet, want de gastheren moesten een 0-1 achterstand zien weg te poetsen. Beide teams haalden de eindstreep niet met elf man. Er werd in de ultieme slotfase namelijk twee keer rood getrokken door de arbiter van dienst.

Voor SC Loppersum was het zaak een driepunter te scoren. Niet alleen zouden ze zich dan revancheren voor de nederlaag (2-1) die afgelopen najaar in Glimmen werd geleden, maar zou ook de deur richting kop van de ranglijst open blijven staan.

Het veld van de Lopsters is wel vaker onderwerp van gesprek geweest en bood ook nu weinig gelegenheid tot goed voetbal. Op de zware klei moeten de mouwen opgestroopt en strijd worden geleverd. Dat gebeurde dan ook, al ging dat wel ten koste van het tempo in de wedstrijd. Er vielen namelijk vaak wat spelers omver als gevolg van een overtreding, waardoor het spel om de haverklap stil kwam te liggen.

Glimmen vond de weg naar het doel als eerste, al zat er wel een luchtje aan de openingsgoal. De defensie van SC Loppersum zag, net als de assistent-scheidsrechter, de bal over de achterlijn verdwijnen na een aanval van de gasten. Omdat de fluitist, die wel erg ver van het gebeuren stond, niet ingreep werd het leer voor het doel van Peter Paul Datema getrokken en door Tim Oosterhof tegen het nylon gemikt. De Lopsters protesteerden, maar vingen bot. Net als de vlaggenist overigens. Die werd wel geraadpleegd, maar de scheidsrechter dacht het beter te hebben gezien en kende de treffer toe: 0-1.

De thuisclub liet zich niet van de wijs brengen en poetste de achterstand binnen de kortste keren weg. Uit een corner van Rik Buikema was het Joris Jurna die zich over het speeltuig ontfermde en de ploegen op gelijke hoogte wist te brengen: 1-1.

Er gebeurde daarna veel op de Noord-Groninger klei en het was zaak voor de onpartijdige dat hij het hoofd er bij zou houden. In sommige situaties was het wellicht verstandiger geweest om wat consequenter in te grijpen, maar ontsporen deed het duel niet. Al zal Glimmen daar iets anders over hebben gedacht, want de voetbaltrein liep vlak voor de pauze van de rails. Jakob Havinga nam de doelman van de gasten als eerste onder vuur maar wist de sluitpost niet te passeren. Heeres liet zich vervolgens bejubelen toen hij het gaatje wel had gevonden: 2-1.

De confrontatie was na de hervatting wat meer in evenwicht en hoewel grote mogelijkheden vooralsnog uitbleven, was de spanning volop aanwezig. Jakob Havinga en Peter Groenewege hadden het duel op slot kunnen gooien, maar mikten te hoog en ook de goalie van Glimmen leek zich niet nog eens te willen laten piepelen. ‘Ik denk toch dat ik de doelen maar eens moet laten nameten. We zitten hier in aardbevingsgebied. Er waren kansen bij die er in hadden gemoeten. Misschien werden ze wel gemist omdat de doelen zijn verzakt’, lachte trainer Henk Buikema na afloop.

Omdat ook SC Loppersum niet van plan was nog iets weg te geven, bleef de druk vol op het duel staan. Gescoord werd er echter niet meer en dus leken de fans van de thuisclub richting kantine te kunnen gaan in de wetenschap dat er drie punten in de knip zaten.

De vlam sloeg echter nog even in de pan terwijl de laatste seconden hun weg naar de vergetelheid hadden gevonden. SC Loppersum mocht een corner nemen, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Zoals te doen gebruikelijk bij dergelijke spelhervattingen wil iedereen de beste plek hebben om iets met de bal te kunnen uitrichten. Niet zelden volgt er duw- en trekwerk, maar nu werd er ook met de armen gezwaaid. Aan Lopster zijde werd Harmen Laan als zondaar aangewezen en van Glimmen kreeg Thomas Jansen een beschuldigende vinger in zijn richting. De fluitist gaf beide acteurs rood en liet vervolgens de hoekschop nemen. Niet veel later werd er voor het laatst gefloten. SC Loppersum was drie kostbare punten rijker, Glimmen een illusie armer.

‘Er gebeurt altijd wel wat bij ons. Dat zie je nu maar weer’, sprak trainer Henk Buikema na afloop. Hij had niet goed kunnen waarnemen wat er in de slotminuut was voorgevallen. ‘Op zo’n moment beweegt er altijd wel wat voor de neus van een keeper. Maar goed, de scheidsrechter had het over slaande bewegingen en zal het wel goed gezien hebben. Ik ga daar geen oordeel over vellen. We hebben er weer drie punten bij en houden aansluiting.’

Een waarheid als een koe, want met respectievelijk twee en drie duels achterstand op koploper HFC ’15 en naaste belager Knickerbockers is er voor de Lopsters van alles mogelijk in de 3e Klasse C. De lijstaanvoerder maakte een slippertje door in het duel met Niekerk niet verder dan 1-1 te komen en de studentenploeg zegevierde met 2-0 over achtervolger Mamio. In deze klasse wordt er ook met een scheef oog naar Noordwolde gekeken. Dat kwam met de hakken over de sloot (3-4 ) terug van de uitwedstrijd tegen laagvlieger SC Stadspark. De achterstand van de geelzwarten op HFC ’15 bedraagt maar liefst vier duels.

* SC Loppersum – Glimmen 2-1 (2-1). Tim Oosterhof 0-1; Joris Jurna 1-1; Peter Heeres 2-1.

No Replies to "SC Loppersum vecht zich een weg naar zege"