Kickbokster Anne Kamminga heeft een missie

Als klein meisje een droom hebben en die durven na te jagen. Je leven overhoop gegooid zien worden en weer opstaan. Meervoudig kampioene kickboksen Anne Kamminga uit Appingedam heeft medailles, maar ook de keerzijde van het succes gezien. Een donkere periode in haar jonge leven meegemaakt die ze heeft afgesloten. Ze is klaar voor een nieuwe uitdaging. Met het oprichten van een eigen team hoopt ze een signaal af te geven. Een volgende, misschien wel succesvolle, stap in haar sportieve carrière te zetten. In mei maakt ze een begin met het geven van lessen onder de naam New Generation Gym.

Er zijn maar weinig kickboksers te vinden die het tegen Anne Kamminga durven op te nemen. De zo op het oog zachtaardige jongedame kan in de ring als een leeuw tekeer gaan. Zich als een pitbull in de tegenstander vastbijten om daarna nooit meer los te laten. Die mentaliteit heeft haar al verscheidene titels opgeleverd.

Ze wist in 2013 haar eerste wereldtitel te bemachtigen en heeft er inmiddels vijf op haar naam staan. Daarnaast verzamelde ze tien Nederlandse, zes Duitse en vier Europese titels. Drie jaar geleden werd ze tijdens het Noord-Groninger Sportgala tot Sportvrouw van het Jaar gekozen.

Twee jaar geleden verdween ze plotsklaps van de radar. Het werd stil rondom de vrouw die menig tegenstander had laten sidderen, maar vervolgens uit onverwachte hoek flinke klappen kreeg. Kamminga: ‘De echte reden waarom ik me had afgesloten vertel ik eigenlijk nooit, maar heeft wel veel te maken met de reden waarom ik mijn team heb opgezet. Vandaar dat ik er nu gewoon open over ben. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat dit gewoon bespreekbaar wordt gemaakt. Sinds mijn start met trainen in Roden heb ik met seksueel misbruik te maken gehad. Dit heb ik heel lang verzwegen. Omdat mensen er nog altijd liever niet over praten. Uit schaamte en een misplaatst schuldgevoel. Uiteindelijk heb ik de stap durven maken om bij het team in Roden weg te gaan. Ben ik begonnen met het verwerken van wat er allemaal was gebeurd.’

Het afgelopen jaar dook ze ineens weer op, maar nu als lid van Boksvereniging Appingedam. Tijdens haar debuut om het Noord-Nederlands kampioenschap in Nieuwegein kwam ze in november tegenover Nederlands kampioene Heleen van de Water te staan. Omdat er in haar eigen gewichtsklasse geen tegenstander voorhanden was. Hoewel menigeen Kamminga als winnaar had gezien, ging de zege in november naar Van de Water. Kenners waren het er echter allemaal over eens dat Kamminga een glansvolle periode als bokser tegemoet zou gaan.

Ze was definitief opgestaan. Had figuurlijk gezien met een schier onverslaanbare opponent afgerekend en een plek gevonden bij de Damster boksers die de meervoudig kampioene met open armen ontvingen. Kamminga: ‘Daar ben ik ze nog altijd heel erg dankbaar voor. Het was weliswaar geen kickboksen, maar ik wilde alles achter me laten. Kreeg weer zin om te gaan sporten en vond boksen meteen geweldig. Dit wilde ik doen. Een verandering zijn.’

De veerkracht van Kamminga maakt maar weer eens duidelijk dat er veel mogelijk is als je echt iets wilt bereiken in je leven. Zelfs als de bodem op zeker moment onder je voeten dreigt weg te zakken.

En ondertussen was daar nog altijd die stille wens om met een eigen kickboksteam van start te gaan. Dat geduld een schone zaak is, heeft de Noord-Groningse laten zien. Ze had een enorme dreun opgelopen, maar liet zich ook buiten de ring door niets of niemand uit het veld slaan en zette onlangs een handtekening onder haar inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

De speurtocht naar een nieuwe fase in haar leven was begonnen. De eerste stap gezet. Tijdens die ontdekkingsreis kwam ze erachter dat ze iets zocht wat er niet was. ‘Ik had behoefte aan een vrouwelijke trainster maar kon die niet vinden. Hierdoor kon ik mij heel goed voorstellen dat er ontzettend veel vrouwen zijn die ook tegen dit ‘probleem’ aanlopen. En zij hebben het nou juist het hardst nodig.’

En dus gaat ze haar trainersdiploma in het kickboksen proberen te halen. De manier om zich nog meer te onderscheiden. Er zijn namelijk nog niet veel kickbokstrainers die dit diploma hebben. Op langere termijn hoopt ze ook lessen in Appingedam te verzorgen en in de verre toekomst wil ze haar eigen Dojo openen.

Zo ver is het nog niet en dus zal het eerst om het aanbieden van lessen gaan in de Uithuizer sporthal De Mencke. Lessen voor jeugd en volwassenen. Ze wil zich vooral in jeugd en dames verdiepen omdat ze van mening is dat dit de doelgroep is die de lessen het beste kan gebruiken. Daarnaast wil ze een gemengde groep aanbieden voor mannen en vrouwen.
De jeugdlessen worden op dinsdag en vrijdag van 18.00 tot 19.00 uur gehouden. Voor de dames komt er een cursus van twaalf weken, op de dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur.

Kamminga: ‘Hier heb ik voor gekozen omdat ik denk dat ik ze op die manier het meeste kan leren. Doordat je een vaste groep hebt en samen begint, ontstaat er ook een gezamenlijke groei. Daarnaast zijn er denk ik genoeg vrouwen die ik het gewoon fijn vinden om te trainen in een groep met alleen maar dames.’

De gemengde groep gaat op de vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in de Uithuizer hal aan de slag. In deze groep is iedereen boven de zestien jaar van harte welkom. Zowel dames als heren, beginners en gevorderden.

Anne Kamminga heeft er duidelijk zin in en dat straalt ze uit. ‘Ik beleef zoveel plezier in het lesgeven. Het overbrengen van wat ik in de loop der jaren op sportief gebied heb geleerd en mijn ervaringen delen. Mensen zien groeien is een van de mooiste dingen. Misschien nog wel leuker dan zelf kickboksen’, zegt de Damster.

Op de vraag of een en ander gaat betekenen dat de nog maar korte loopbaan als bokser alweer voorbij is, antwoordt Kamminga: ‘Geen sprake van. Daar blijf ik mee doorgaan. Op 28 april sta ik in Leeuwarden in de ring. Dat hoeft mijn plannen niet in de war te schoppen. Ik hoop dat het met mijn team goed gaat lopen, dat er mooie investeringen gedaan kunnen worden.’

Het moge duidelijk zijn. De leeuwin brult weer. Ze is terug aan het front. Sterker dan ooit. Met één verschil. De Noord-Groningse is nu meer dan een sporter. Anne Kamminga is een vrouw met een missie geworden.

No Replies to "Kickbokster Anne Kamminga heeft een missie"