Poolster wint doelpuntrijk duel in Zeerijp

Poolster heeft in Zeerijp een 3-5 overwinning weten te boeken op thuisclub De Fivel. Het voetballende niveau van de wedstrijd was op de tweede paasdag weliswaar niet bijster hoog, maar de amusementswaarde scoorde een ruime voldoende. De gasten moesten alle zeilen bijzetten om het zich stug verwerende ‘andere Oranje’ van het lijf te houden. Twee hele late treffers werden de thuisclub uiteindelijk fataal.

Beide ploegen waren zaterdag niet verder gekomen dan een remise. De Fivel haalde een punt weg (1-1) bij koploper Holwierde en Poolster deed dat (0-0) op bezoek bij FC LEO in Leens. Om het paasweekeinde nog wat op te fleuren zou een driepunter welkom zijn.

Het eerste kwart van de confrontatie was duidelijk voor de bezoekers. Ze wisten elkaar makkelijker te vinden en gokten vooral op de snelheid van Kevin Bijlsma en de grilligheid van Dennis van Dijk. Bijlsma was nog het dichtst bij een treffer, maar toucheerde na een prima actie de buitenkant van de paal. De Fivel leek niet van zins om de middenlijn over te steken. De gastheren bleven op eigen helft hangen, lieten veel ruimte op het middenveld liggen, stonden te ver van hun tegenstanders af en lieten Poolster het spel maken.

De eerste keer dat de Riepsters zich in de buurt van het strafschopgebied van Poolster waagden, was het meteen raak. Een curieuze goal, tot stand gekomen uit een vrije trap van Emiel Bos. Doelman Rody Bos verroerde geen vin toen het leer zijn kant op kwam en zag de knikker tot zijn grote schrik tegen het nylon ploffen: 1-0.

Een onverwacht meevallertje voor De Fivel, dat daarna iets meer uit zijn schulp kroop en in de persoon van Laurens Hylkema een prima schot de mist in zag gaan. Poolster behield wel het betere van het spel en probeerde vroeg druk op de defensie van de thuisclub te zetten. Toen Stijn de Regt liet zien hoe je dat doet, was het meteen hommeles in de tent bij de gastheren. Dennis van Dijk wist de interceptie van zijn teamgenoot op de juiste waarde te taxeren en maakte er vlak voor rust 1-1 van.

Poolster wilde na de hervatting meteen zakendoen. Een schot van Jeroen de Groot werd nog over de lat getild door de uitstekend acterende Ruud Kuizenga, maar invaller Jesse Smit profiteerde niet veel later van geknoei in de defensie van De Fivel. Van Dijk pikte de bal op en Smit fungeerde als afmaker: 1-2.

Trainer Simon Schuil van De Fivel had al snel in de gaten dat er iets moest veranderen, wilde zijn ploeg tot succes komen. De aanvallende intenties werden onderstreept met het naar voren dirigeren van aanvoerder Geert van der Veen. Nadat Laurens Hylkema eerst op Rody Bos was gestrand, vond hij niet veel later de geheel vrijstaande Rindert Havinga en was het ineens 2-2.

Een tegenvaller voor Poolster, dat al afstand had moeten en kunnen nemen. Kuizenga toonde echter meerdere keren aan dat hij niet snel onder de indruk was van de vuurpijlen die in zijn richting werden afgeschoten. De kopbal die Johan de Groot, met achttien treffers in dit seizoen een erg effectieve speler, na een dik uur in het kruis joeg was hem echter ook te machtig: 2-3.

En nog was de koek niet op, want De Fivel weigerde te capituleren. Poolster werkte ongewild mee aan de overlevingskansen van de Riepsters door veel door het midden te willen voetballen in plaats van over de flanken. Daar lag namelijk de zwakte van de gastheren. In de 79e minuut was het Geert van der Veen die goed anticipeerde op een voorzet, uit de rug van verdediger Dennis Smit kroop en de bal langs Bos wist te tillen: 3-3.

Met nog ruim tien minuten te gaan kon het duel vervolgens alle kanten op, maar viel het kwartje aan de voor Poolster goede kant. In de 87e minuut zag de Riepster defensie er opnieuw niet goed uit en pikte Dennis van Dijk het speeltuig op. Hij kreeg alle tijd en ruimte om Kuizenga voor de vierde keer het nakijken te geven en maakte geen fout: 3-4. Kevin Bijlsma gooide het duel amper twee minuten later definitief in het slot. Ook hij profiteerde van aarzelend uitverdedigen en verschalkte de te ver voor zijn domein staande Kuizenga met een prima boogbal: 3-5.

‘We houden een punt over aan dit weekeinde, dat is erg zuur. Voor mijn gevoel hebben we te lang gewacht met voetballen. Natuurlijk moet je een ploeg als Poolster geen ruimte geven, want dan lopen ze je aan alle kanten voorbij. Teveel respect voor de tegenstander hebben is echter ook niet goed. Na die openingsgoal van ons gingen we iets meer voetballen en kwamen we beter in de duels. Het was een mooi spektakelstuk, met voor ons helaas een foute afloop’, sprak trainer Simon Schuil van De Fivel na afloop.

Zijn collega Jaap Danhof was van mening dat zijn ploeg het betere van het spel had gehad, maar veel eerder afstand had moeten nemen. ‘Wat mijn doelman bij die 1-0 dacht weet ik niet. Dat was een foutje. Maar goed, hij heeft het daarna wel weer opgepikt en ons op bepaalde momenten overeind gehouden. Ik ben blij met deze overwinning.’

* De Fivel – Poolster 3-5 (1-1). Emiel Bos 1-0; Dennis van Dijk 1-1; Jesse Smit 1-2; Rindert Havinga 2-2; Johan de Groot 2-3; Geert van der Veen 3-3; Dennis van Dijk 3-4; Kevin Bijlsma 3-5.

No Replies to "Poolster wint doelpuntrijk duel in Zeerijp"