Matthijssen/Mollema vijfde in modderig Balkbrug

In Balkbrug werden tweede paasdag traditiegetrouw de Internationale Paasraces gehouden. Voor het sidecarteam William Matthijssen en Sandra Mollema waren dit de allereerste meters van dit jaar. Een onverdeeld succes werd het optreden niet. Ondanks het feit dat ze in alle series de snelste bleken te zijn, werd de zijspan in de finale veiligheidshalve aan de kant gezet omdat Matthijssen vanwege de opspattende modder niets meer kon zien.

Matthijssen en Mollema hadden nog geen mogelijkheid gehad om wat testrondes te rijden en verschenen dus blanco aan de start in het koude en grijze Balkbrug. De weersvoorspellingen waren allesbehalve goed. Toch bleef het in de ochtend droog en na een snelle keuring, en rijdersbespreking, klonk om tien uur het startsein voor de eerste vrije training.

Het kampioenskoppel wist al snel zijn draai te vinden en een paar goede rondes neer te zetten. De starttraining verliep niet helemaal naar wens. De ondergrond van de baan in Balkbrug was zacht en mul. Matthijssen en Mollema kwamen wat moeizaam uit de startblokken, maar wisten na een paar meter de grip te vinden en zo als eerste de bocht in te duiken.

Na twee korte, maar snelle rondes werd het duo als eerste afgevlagd en werd daarna alles in gereedheid gebracht voor de 1e serie die om 13:00 zou beginnen.

De weergoden waren iedereen nog steeds goed gezind en de voorspelde regen bleef uit. In de eerste serie stond Matthijssen/Mollema buiten aan met de groene helmkleur. Weer was de start erg matig en het duo kwam moeizaam weg. Toch wisten ze als eerste de bocht in te duiken en de leiding in handen te nemen. Deze werd niet afgegeven en met een mooie voorsprong werd het duo als eerste afgevlagd.

De tweede serie werd er vanaf plek twee gestart met de blauwe helmkleur. Voorafgaande aan deze serie werd de setup van de motor iets veranderd om beter bij de start weg te kunnen komen. Dit pakte goed uit en het duo wist als snelste de eerste bocht uit te komen. De baan was inmiddels erg slecht geworden. Matthijssen en Mollema gaven de leidende positie niet meer uit handen en werden ook in de tweede serie als eerste afgevlagd.

In de derde serie stond het duo op plek drie met de witte helmkleur, rechts naast de starter. De start was matig en het duo dook met twee andere combinaties de eerste bocht in. Matthijssen en Mollema wisten hun lijn goed te rijden en konden zo als eerste de bocht uit komen. Er werd flink aangezet om een voorsprong te krijgen en na vier snelle, maar hobbelige rondes kwam het duo als eerste over de finish. Met een maximum van twaalf punten wist het duo zich als eerste voor de finale te plaatsen.

Na kort overleg over de startplaats werd er unaniem gekozen voor de eerste plek met de rode helmkleur. Op plek twee stond de combinatie van Detz/Arling. De start was redelijk en samen met Detz/Arling dook het duo de eerste bocht in. Door de grote gaten en hobbels in de baan en de hoge snelheid die Matthijssen en Mollema hadden, stuiterde het duo bij het ingaan van de eerste bocht naar buiten toe. Hier wist Detz/Arling van te profiteren en kwam aan de binnenkant voorbij.

De jacht op de leidende positie was geopend en Matthijssen/Mollema zette alles op alles om die over te nemen. Na de eerste volle ronde reed het duo al weer op het achterwiel van hun voorganger. De modderspray die van hun achterwiel afkwam zorgde ervoor dat Matthijssen zijn bril vol kwam te zitten en dat het roll-off systeem begon te haperen.

Met weinig zicht werd de jacht op de leider in de wedstrijd doorgezet. In de derde ronde kreeg Matthijssen echter zoveel modder op zijn bril, dat hij een paar seconden helemaal niks meer zag. Het roll-off systeem was helemaal vastgelopen en met dat in het acterhoofd besloot het duo het span aan de kant te zetten. Het resultaat was de vijfde plaats omdat het team niet was gefinishd.

Sandra Mollema: ‘Dat was uiteraard balen, maar onze veiligheid gaaat voor alles. Dit was geen doen.’ Het tweetal is allerminst uit het veld geslagen en zal op 14 april alles op alles zetten om zich te revancheren. Dat moet dan in het Drentse Vries gebeuren, waar de eerste rondeom het Open Nederlands kampioenschap wordt verreden.

Uitslag Balkbrug:
1. Detz/Arling
2. Goodwin/Brown
3. Godden/Smith
4. Vale/Vale
5. Matthijssen/Mollema

No Replies to "Matthijssen/Mollema vijfde in modderig Balkbrug"