Volleyballers LSV in actie tegen MS

Bij volleybalvereniging LSV in Loppersum werd dit weekeinde niet alleen maar gesport. Op het parkeerterrein achter de winkels in het dorp was een deel van de leden druk doende met het wassen van auto’s. Een deel van de opbrengst gaat naar Klimmen tegen MS. Ook dit jaar zal de Mont Ventoux, beter bekkend als de Kale Berg, weer beklommen worden. ‘Ik heb de keus om hem met de fiets te bedwingen. Mensen met MS hebben die keus niet’, zegt Gerard Hofman uit Stedum. Hij is een van de mensen die weet wat het is om iemand in de familie te hebben met deze vreselijke ziekte.

Mensen zijn het gewend om uitdagingen aan te gaan. Ze willen zichzelf bewijzen. Grenzen verleggen. Laten zien wat ze in hun mars hebben. Maar wat als je dat ineens niet meer kunt. Je de eigen grenzen niet meer kunt verkennen. Omdat een slopende ziekte je afremt. Je misschien wel goed uitgestippelde toekomst ineens in duigen valt? Het overkomt duizenden mensen. Ze krijgen te maken met MS en alle nare gevolgen daarvan.

Daar moet wat aan gedaan worden. En dus moet er geld komen, veel geld. ‘Het zal nog heel lang duren alvorens de ziekte de wereld uit is, maar ondertussen kunnen we een aardig steentje bijdragen om onderzoek naar een geneesmiddel te bevorderen’, vindt Hofman. Samen met nog ruim vierhonderd deelnemers moet het dit jaar voor de achtste keer gebeuren.

Op zondag 10 juni gezamenlijk de Mont Ventoux bedwingen. Iedereen kan dat op zijn of haar eigen manier doen. Lopend, fietsend, handfietsers, deelnemers met en zonder MS, eigenlijk iedereen die zich geroepen voelt om een danwel vier beklimmingen te realiseren. Sommigen zullen elkaar meerdere keren tegenkomen, maar met z’n allen hebben ze maar één doel en dat is samen op weg naar de top.

Voor Delfzijlster Jan Timmerman wordt het de eerste keer. We treffen hem in Loppersum. Daar praat hij met oude bekenden, want Timmerman heeft een volleybalverleden in Loppersum, al speelt hij nu dan wel bij fusieclub Trias. De Delfzijlster maakt trainingskilometers, want voor hem wordt het de eerste keer dat hij de Mont Ventoux gaat beklimmen. ‘Ik heb geen idee hoeveel kilometer ik moet afleggen om dit aan te kunnen, maar eigenlijk maakt me dat ook niet uit. Het is voor het goede doel’, vertelt de Havenkanter.

En dan is er nog Suzanne Haak. Van volleybalclub LSV is zij de enige dame die in juni de top wil bereiken. Tussen het autowassen door wil ze nog wel even kwijt dat ze er wel wat voor over heeft om de strijd met MS aan te binden. ‘Het is een nobel streven, waar ik graag aan meewerk. We zijn maar een klein onderdeel, maar alle kleine beetjes helpen.’

No Replies to "Volleyballers LSV in actie tegen MS"