NEC Delfzijl wint matig duel van SV Nieuwleusen

NEC Delfzijl heeft op het eigen sportpark Centrum een 2-0 overwinning geboekt op slotlicht SV Nieuwleusen. Daarmee nam de ploeg van trainer Kees Pranger revanche voor de nederlaag (3-2) die afgelopen najaar in de uitwedstrijd werd geleden. De gasten haalden de eindstreep niet met elf spelers, want er werd twee keer rood getrokken door leidsman Moed.

Het gat om zich in de titelstrijd te mengen is net iets te groot voor de fusieclub, maar de nacompetitie lonkt nadrukkelijk en dus zou er tegen de rode lantaarndrager een driepunter moeten komen om die gedachte in leven te houden. Voor SV Nieuwleusen was het zaak om na het punt bij Groen Geel niet verder af te glijden en ook voor het team van trainer David Leeuw moest er een goed resultaat komen.

Toch leek het er aanvankelijk niet op dat de bezoekers risico’s wilden nemen. Ze lieten zich erg vrijwillig op eigen helft inzakken om vanuit de counter te proberen toe te slaan. Daarbij waren Tom Vasse en Bas Evenboer vaak de mensen die voor gevaar in het Delfzijlster strafschopgebied moesten zorgen. Hoewel NEC Delfzijl af en toe wel moeite had met de omschakeling, ontstonden er geen grote kansen voor SV Nieuwleusen. Of het moet al de poging geweest zijn van Evenboer, die de bal echter niet goed op de pantoffel kreeg.

De gastheren lieten niet hun beste spel zien. Hoewel er vaak genoeg voor wordt gewaarschuwd, lijkt het altijd weer een mentale kwestie te zijn om je op te laden voor een duel dat je ‘gewoon’ geacht wordt te winnen. De eerste helft was erg matig. Vanuit de posities was er te weinig beweging en er werd teveel balverlies geleden.

Veel ogen waren gericht op Jari Slort, de man die volgend seizoen het shirt van Harkemase Boys om de schouders trekt. De balvaardige spits wist echter niet los van zijn bewakers te komen en dus viel er voor de pauze weinig te genieten. Erwin Noordhoff kwam na een kwart wedstrijd Peter Wassing vervangen, die er met een enkelblessure vanaf moest.

Het werd al snel duidelijk dat het moeite zou kosten om de patstelling te doorbreken. Dat gebeurde wel, maar niet voordat het rustsignaal had geklonken. De hoop was gevestigd op het tweede bedrijf. SV Nieuwleusen had de eerste helft overleefd en verscheen met enige hoop aan de start voor de tweede vijfenveertig minuten.

In de 52e minuut veerde het thuisfront op toen Jari Slort werd afgestopt en scheidsrechter Moed de bal op de stip deponeerde. De Nieuwleusder bank vond de strafschop onterecht, maar Nino Tualena kende geen genade en drukte resoluut af: 1-0.

Met die treffer had NEC Delfzijl de ban in ieder geval gebroken en was de matige eerste helft naar de achtergrond gedrongen. Niet veel later kregen de gasten nog een dreun te verwerken toen Bas Evenboer, na een domme overtreding op Jari Slort ter hoogte van de dugouts, rechtstreeks rood kreeg. En ook nu ontstond er weer tumult langs de zijlijn en leken de frustraties bij de bezoekers alleen maar toe te nemen.

Na meer dan een uur spelen viel het doek definitief voor SV Nieuwleusen. Middels een strak schot liet Erwin Noordhoff, die vorige week zijn honderdste wedstrijd voor de Delfzijlsters speelde, de goalie van de gasten kansloos: 2-0. Daarmee was de misère nog niet voorbij voor het slotlicht in de competitie. Ook invaller Anne Jan Broek moest namelijk vroegtijdig onder de douche. Hij had al geel op zak, maar vond het kennelijk nodig om de scheidsrechter iets toe te voegen waar de fluitist niet van gediend was en dus werd hij op zijn tweede geel getrakteerd.

En toen waren er nog negen tegenstanders over voor NEC Delfzijl, dat het duel nu wel erg gemakkelijk kon uitspelen. Veel spektakel zat er echter niet meer in het vat. Het duel ging uit als een nachtkaars. SV Nieuwleusen had het zwaar, was behoorlijk aangeslagen, maar NEC Delfzijl kon de kracht niet meer opbrengen om de opponent verder in het moeras te drukken.

Jari Slort was inmiddels vervangen door Kris Klasens en Brend Hansen zou Edwin Hodzic in de slotfase nog aflossen. Aan de stand veranderde niets meer. Dat kon niet van de bankbezetting van SV Nieuwleusen worden gezegd. Teamleider Alrik Lenters werd namelijk achter het hek gestuurd toen hij wat al te luidruchtig zijn ongenoegen over de gang van zaken kenbaar had gemaakt.

Trainer Kees Pranger had zijn ploeg beter willen zien voetballen, maar besefte na afloop terdege dat een duel tegen SV Nieuwleusen iets anders is dan een confrontatie met Pelikaan S. ‘Je probeert van alles om spelers dat op het hart te drukken, maar ik weet ook deksels goed dat het onbewust altijd meespeelt dat je niet tegen een van de toppers voetbalt. Het enige dat telt is dat we gewonnen hebben.’

De winst leverde de oefenmeester ook drie blessuregevallen op. De komende week moet blijken hoe het met de kwetsuren van Jari Slort, Edwin Hodzic en Peter Wassing staat en of ze op tijd weer fit zijn om de thuiswedstrijd tegen DESZ uit Zwartsluis mee te kunnen doen. De Sluzigers kregen eerder deze competitie met 1-3 aan de broek. Een overwinning die, na een 1-0 achterstand, pas in de slotfase gestalte kreeg dankzij treffers van Daniel Clarke Acaster, Jari Slort en Daniël de Boer.

* NEC Delfzijl – SV Nieuwleusen 2-0 (0-0). Nino Tualena 1-0 (strafschop); Erwin Noordhoff 2-0.

No Replies to "NEC Delfzijl wint matig duel van SV Nieuwleusen"