Cazemier slaagt in Rotterdam, Meulema in Sauwerd

De 38e editie van de Rotterdam Marathon telde gisteren maar liefst 16.000 deelnemers uit 99 landen. Hiervan zijn er uiteindelijk 13.987 gefinisht. Het plotselinge warme weer maakte het de deelnemers niet gemakkelijk. Vlak voor de start, deze keer aan de voet van de Erasmusbrug, zong Lee Towers traditiegetrouw zijn lied You `ll never walk alone..

De route voerde de deelnemers twee keer over de Erasmusbrug, door Rotterdam Zuid, rondom de Kralingse Plas, onder de bekende kubuswoningen door naar de finish op de Coolsingel. De sfeer langs het met honderdduizenden toeschouwers omringde parcours was weer geweldig. Vele muzikale optredens droegen hieraan bij.

Artemis telde twee deelnemers op de klassieke loopafstand. Janneke Cazemier uit Warffum begon in een vrij constant tempo aan haar race en kwam halverwege door na 2.17.42 uur. De echte marathon begint echter pas in het tweede gedeelte van de wedstrijd. De meeste deelnemers krijgen het dan zwaar en moeten hun tempo neerwaarts bijstellen. Dat was bij de Warffumse niet anders. Met een tijd van 2.31.35 uur, een aanvaardbaar verval van bijna 14 minuten in het tweede gedeelte, eindigde ze in haar 88e marathon in een veld van 339 deelneemsters bij de vrouwen 50 netjes als 216e in 4.49.17 uur.

Jan Vos uit Uithuizen, de tweede afgevaardigde van Artemis, zal met gemengde gevoelens aan deze marathon terug denken. De Uithuizer ging voortvarend van start met een tempo van 5.40 minuten per kilometer. Hij wist dit tot halverwege de race vast te houden en kwam door na 1.59.13 uur. Een opspelende hamstring na 25 kilometer noopte hem echter na 27,5 kilometer uit te stappen. Verstandig, maar ontzettend jammer en een zware teleurstelling als je weet dat de maandenlange intensieve voorbereiding niet tot een resultaat heeft geleid.

Gea Meulema uit Winsum is zaterdag in Sauwerd op de 16,1 kilometer bij de vrouwen tweede geworden. De elfde editie van de Raitdaiprun met keuze uit de afstanden 5, 10 en 16,1 kilometer telde totaal 241 deelnemers, waaronder 22 kinderen voor de 2 kilometer. Artemis was met 22 deelnemers op alle afstanden goed vertegenwoordigd. Het was mooi en rustig loopweer. Veel deelnemers vonden het zelfs te warm.

De organisatie, de Raitdaiprunners, had routes in en om het dorp Sauwerd en door het prachtige Reitdiepdal uitgezet. Op de 5 kilometer kwamen vier Artemissers aan de start. Wim Ammeraal uit Leens werd bij de mannen verdienstelijk 4e in 22.48 minuten. Hij werd gevolgd door Gerard Bekkering in 24.30 minuten. Een 7e plaats was er voor Bert Vaatstra uit Winsum in 26.05 minuten. Ingrid Veltman uit Winsum klasseerde zich als 17e bij de vrouwen in 32.15 minuten.

Op de 10 kilometer vertrokken elf Artemissers. Johan Vonck uit Garnwerd was hiervan de snelste. Met een tijd van 43.45 minuten werd hij zevende bij de mannen. Aleida Groothoff uit Winsum werd met een tijd van 50.14 minuten vierde bij de vrouwen en miste dus net het podium. Jaap Smith uit Baflo volgde met 50.46 minuten als 21e bij de mannen. Anna de Munck en Paulien Kuik, beiden uit Winsum, blijven goed presteren. Met een 15e en 16e plaats in de tijd van respectievelijk 56.45 en 57.20 minuten verbeterden beiden hun persoonlijk record. Anna de Munck met 35 seconden en Paulien Kuik met maar liefst met 2.07 minuten. Eilana Maring uit Winsum en Jeannet Bakema uit Loppersum eindigden als 23e en 26e in 1.01.08 en 1.01.41 uur.

Voor de Winsumers Aafke Helmus 32e en Willy de Vries 36e werd 1.03.14 en 1.04.22 uur genoteerd. Claudia van der Muil uit Den Andel en Klazien Korhorn uit Winsum sluiten de Artemis deelname op de 10 kilometer af als 46e en 47e. Hun tijden waren 1.12.29 en 1.12.38 uur.

In de uitslagen van de 16,1 kilometer werden zes Artemissers opgenomen. Gea Meulema uit Winsum liep voor het eerst sinds 2,5 jaar weer een wedstrijd. Ze behaalde enigszins verrassend een keurige tweede plaats bij de vrouwen in 1.30.04 uur. Ali Badran uit Winsum klokte als 19e bij de mannen een tijd van 1.34.33 uur. Elizabeth Hofman, Grietje Dijkmans en Ineke Wolters, allen uit Winsum, kwamen als 7e, 8e en 9e binnen na respectievelijk 1.46.50, 1.47.04 en nogmaals 1.47.04 uur. Voor Marianne Waterman uit Sauwerd resteerde de 10e plaats na 2.01.34 uur. De 12e editie van de Raitdaiprun staat gepland voor zaterdag 6 april 2019.

No Replies to "Cazemier slaagt in Rotterdam, Meulema in Sauwerd"