Eemsmond Runners in marathon Rotterdam

Zo’n zestienduizend hardlopers stonden zondag op de Erasmusbrug voor de start van de marathon van Rotterdam. Van de negen deelnemende Eemsmond Runners liep de ervaren Richard van der Werff de snelste tijd. Maar ook anderen uit de loopgroep van Uithuizermeeden en omgeving renden met succes naar de finish.

Voor Van der Werff was het zondag de negentiende marathon en de vijfde ‘Rotterdam’. Zijn tijd van 3.34.46 uur bracht hem op minder dan vijf minuten van zijn persoonlijk record uit 2014. ‘Het was weer een feestje’, oordeelde de atleet uit Usquert na afloop. ‘Tot vijfendertig kilometer zat ik nog onder mijn record maar daarna werden de snelle kilometers door de warmte afgestraft. Ik heb de knop maar omgezet en ben langzamer gaan lopen. Je moet ook genieten van een marathon.’

De plotselinge warmte van het afgelopen weekend was een tegenvaller voor veel  lopers, die hun maandenlange training vooral bij aanzienlijk lagere temperaturen hadden afgewerkt. Voor Anje Zeilstra uit Uithuizen was de warmte reden om na de doorkomst op vijfentwintig kilometer uit te stappen. Roelof Berends uit Oudeschip was evenmin tevreden. Hij kon na een overtuigende start de marathon weliswaar uitlopen maar had gedurende de tweede helft veel last van spierpijn, die hij pas tegen het einde verwacht had. Berends’ eindtijd werd dicht benaderd door Jesper Bergsma, een jonge loper uit Uithuizermeeden met de ambitie en de potentie om de marathon ooit binnen drie uur te lopen. Hij wil daar echter in kleine stapjes naar toe groeien en liep daarom de marathon van zondag, zijn tweede, in een behoudend en stabiel tempo.

Een marathon betekent ruim tweeënveertig kilometer rennen. De vier debutanten van Eemsmond Runners ervoeren zondag aan den lijve dat dat een heel eind is en dat er onderweg van alles kan gebeuren waardoor lopen niet gaat zoals was voorgenomen.

Dianne Boerema uit Uithuizermeeden kreeg maagklachten en verloor tijd aan dixiebezoek. ‘Daarna was het over, maar ik was niet gekomen om op te geven en heb hem dus toch uitgelopen’, vertelde ze na de finish. Jessica Tuinstra (Uithuizermeeden) en Jenny van der Veen (Uithuizen), binnen de loopgroep wel ‘tweeling’ genoemd omdat ze altijd gelijkop gaan en altijd praten, hadden moeite met de zon en de warmte. ‘We hebben veel gelachen en gekletst’, erkende Van der Veen, ‘maar onze benen deden het niet meer’. Dat was wat overdreven, want de twee kwamen wel degelijk over de eindstreep en wel hand in hand.

Gerben Feenstra uit Zandeweer was toen al de eerste finisher van de debutanten geworden, nadat hij tegelijk met doprsgenoot en loopmaatje Johan Kruit op de Coolsingel was geëindigd. Ook hij had tijdens het lopen last gehad van de warmte. Vanaf halverwege was er bovendien een opspelende kuit, erfenis van zijn bizarre avontuur van enkele weken tevoren: storm had een zware tak uit een boom losgeslagen en hard tegen zijn kuit gesmakt. De langste duurloop in Feenstra’s marathonvoorbereiding was na twee kilometer voorbij geweest en trainen kon pas na een week weer.

Feenstra was met zijn eindtijd bij lange na niet de snelste debutant in de Marathon van Rotterdam. Dat was de Keniaan Kenneth Kipkemoi, die na een verbluffende demarrage in de laatste kilometers de wedstrijd won in 2.05.44 uur, voor concurrenten Abera Kuma uit Kenia en Kelkile Gezahegn uit Ethiopië.

Op de zaterdag voorafgaand aan de Marathon van Rotterdam was in Sauwerd de Raitdaiprun gelopen. Ook daar nam een aantal lopers van Eemsmond Runners aan deel (foto: Janny Klei).

Uitslagen Marathon Rotterdam: Adem Karaaslan (Loopgroep Kameleon) 3.24.36 uur, Richard van der Werff (Uithuizermeeden) 3:34:46, Roelof Berends (Oudeschip) 3:52:12, Jesper Bergsma (Uithuizermeeden) 3:57:59, Gerben Feenstra (Zandeweer) en Johan Kruit 4:37:40, Trijn Tromp (Uithuizermeeden) 5:09:25, Jessica Tuinstra (Uithuizermeeden) en Jenny van der Veen (Uithuizen) 5:26:47, Dianne Boerema (Uithuizermeeden) 5:39:05; 1/4 marathon: Anneke Krijger (Uithuizermeeden) 1:00:07.

Uitslagen Raitdaiprun, 10 Engelse Mijlen: Erik Bakker (Uithuizermeeden) 1:37:04 uur, Wiesje Jakobs (Warffum) 1:39:04; 10 kilometer: Robert Werkman (Uithuizen) 59:26, Renée Boerema (Uithuizermeeden) 1:06:07.

No Replies to "Eemsmond Runners in marathon Rotterdam"