Sint Anner overleeft bizarre ultrarun in Chili

Ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen, lid van Artemis in Winsum,  vertrok vorige week goed voorbereid en vol goede moed naar Chili om daar deel te nemen aan de loodzware UltraFiord vanuit La Penninsula over 100 mijl (160,9 kilometer). Het bar slechte weer gooide echter roet in het eten. Het werd een pure overlevingstocht die door geen enkele deelnemer tot een goed einde werd gebracht. Mik werd uiteindelijk gezond en wel naar zijn hotel gebracht.

In verband met het slechte weer was de 100 mijl op voorhand al ingekort tot 110 kilometer. De start vond daarom twaalf uur later plaats. Tijdens de wedstrijd werd een deel van het parcours afgesloten door het aanhoudende slechte weer. Op kilometerpunt 45 van het parcours moest er een berg worden beklommen. Op de top ging het sneeuwen en heel hard waaien. De voorste lopers kwamen met onderkoelingsverschijnselen van de top.

De organisatie besloot vervolgens dat niemand meer de berg op mocht. Het gevolg hiervan was dat 36 lopers, waaronder Mik,  werden opgehouden aan de voet van de berg. Ze moesten er van tien uur in de avond tot drie uur in de ochtend in de kou wachten op hulp van buitenaf om weer in de bewoonde wereld terecht te komen. Mik: ‘We hebben ons die tijd met vier kampvuren warm proberen te houden. Daarna was het nog een uurtje lopen naar de dichtstbijzijnde boerderij, waar busjes klaar stonden die ons naar onze hotels brachten. De lopers die al over de berg waren, zijn op het 70 kilometerpunt tegen gehouden.’

Alle helpers die ingezet waren voor het laatste stuk naar de finish werden ingezet voor de evacuatie van de lopers en het opvangen van de onderkoelde lopers bij het 70 kilometerpunt. Op facebook waren inmiddels veel ongeruste oproepen verschenen om informatie over hun naasten. Voor een aantal heeft het een halve dag geduurd alvorens er duidelijkheid kwam.

‘Voorzover ik weet is het gebleven bij onderkoeling van een aantal lopers zonder verder ernstige gevolgen. Wel heeft iedereen zijn of haar medaille gekregen. De eerste drie na 70 kilometer ontvingen nog een eremedaille. Door alle hectiek zijn veel lopers niet meer geregistreerd bij hun binnenkomst waardoor een klassement achterwege is gelaten. Het is dus een heel ander avontuur geworden dan dat ik me had voorgesteld. Ik heb uiteindelijk totaal `maar` 45 kilometer gelopen’, vertelt Mik.

Van de afgelegde kilometers, liep hij regelmatig tot kuithoogte door de modder en natte prut, vijf kilometer door het natte hoogveen, 35 kilometer over en op boomwortels, tientallen keren soms tot kniehoogte door de rivieren en vervolgens met doorweekte schoenen en natte voeten door de sneeuwvelden.

Mik: ‘Het is kortom een hele ervaring geworden, maar niet waar voor ik ben gekomen. Dat is best balen, maar veiligheid gaat voor.’

No Replies to "Sint Anner overleeft bizarre ultrarun in Chili"