Waterpoloërs Azuro pakken kampioenschap

Het zijn de donkere dagen voor Kerst als het damesteam van Azuro een waterpolowedstrijd speelt tegen Plons/Moby Dick. Azuro krijgt met 6-4 klop van de ploeg uit Coevorden. Het was tot dusverre de enige nederlaag die de Delfzijlsters kregen te slikken. Zondag kon revanche worden genomen. Sterker nog, bij winst zouden de Azuro-dames de kampioensvlag mogen hijsen. En dat deden ze. In het eigen zwembad Dubbelslag werd de Drentse ploeg, de nummer twee van de ranglijst, met 12-7 verslagen door het team van scheidend trainer Marcel Cramer.

Met 166 voltreffers voor en slechts 32 tegen kun je spreken van prima rapportcijfers. Eigenlijk werd het merendeel van de tegenstanders in Poule A van de Reserve 1e Klasse simpel koppie onder geduwd. Alleen GZVW spartelde wat tegen en dan was daar dus die vervelende nederlaag in de uitwedstrijd tegen Plons/Moby Dick.

Waterpolo is een fysieke sport waar ook spelinzicht voor nodig is. Camerabeelden van beneden de waterspiegel verraden meer dan eens dat ook waterpoloërs niet vies zijn van een overtreding. De sport vraagt veel van je conditie en uithoudingsvermogen. Het is een teamsport waarbij conditie, oog-handcoördinatie, balgevoel en tactisch inzicht bij elkaar komen.

Zowel vanuit Coevorden als Delfzijl waren veel toeschouwers aanwezig om deze spannende wedstrijd te volgen. In de eerste periode begonnen de gasten sterk via een midvooractie. Het was hun sterkste wapen en dat leverde dan ook al snel een 0-1 voorsprong op. De dames van Azuro lieten zich niet van de wijs brengen en Esther van Zanten, Nienke Kiewiet, Lisa Grashuis en Sanne Scholten wisten het doel ook te raken en gaven de stand daarmee een heel ander aanzien: 4-1.

In het laatste deel van de eerste periode wist Coevorden nog 4-2 te maken, direct daarna was het Sylvia Overgauw die de 5-2 op het bord liet zetten. Door goed samenspel in de verdediging wisten Mijke Wijnroks en Naomi Cramer de aanvallen af te slaan en de ballen te veroveren. Daarnaast wist keepster Janet Douma met snelle reflexen te voorkomen dat de gasten dichterbij zouden komen.

In de tweede periode kwam Moby Dick sterk terug en wist twee doelpunten te maken. Sanne Scholten deed dat ook en dus bleef de voorsprong, al was deze dan ook niet ruim (6-4), gehandhaafd.

Het zou in de volgende periode alle hens aan dek worden, waarbij er niet volop voor de aanval gekozen moest worden, maar ook scherp verdedigd moest worden. Met meerdere aanvallen en in situaties dat er een speelster meer in het water lag, wisten de dames van Azuro de voorsprong uit te bouwen tot 10-4. Dit door doelpunten van Sanne Scholten, Sylvia Overgauw, Esther van Zanten en Sieta Muller. Bij een van de aanvallende acties raakte Scholten geblesseerd aan haar duim en moest de strijd staken.

In de laatste periode was het vooral belangrijk om de rust te bewaren en de voorsprong goed te verdedigen. Rosalie Cramer en Marte Wijnroks wisten met prima zwemacties meerdere keren de bal te veroveren en voor het doel een aantal vrije ballen en strafworpen te verkrijgen. In deze gelijkopgaande periode scoorden Sieta Muller en Sylvia Overgauw en wist ook Moby Dick nog twee doelpunten te scoren. De 12-7 eindstand was duidelijk en toonde tevens aan dat Azuro een prima wedstrijd had gespeeld.

Met een traditionele duik in het zwembad werd ook Marcel Cramer geëerd als winnende coach en kampioen. De achtste man aan de rand van het bad die de dames meerdere seizoenen heeft voorzien van tactische trucs en tips die tot twee kampioenschappen en vele winnende partijen hebben geleid, zal er volgend seizoen niet bij zijn. Vanuit Australië heeft Marlies Cramer laten weten er volgend seizoen wel weer onderdeel van het team te zullen zijn.

Cramer: ‘Ik heb hier een prachtige tijd gehad, maar wil voor mezelf een jaartje rust. Misschien pak ik een en ander daarna wel op. Daar wil ik nu nog niet aan denken. Eerst gaan we hier van genieten. Het is een heel prettig gevoel dat je met een kampioenschap afscheid kunt nemen. Er zit nog heel veel progressie in deze ploeg. Zonder mij zullen ze zich ook prima redden.’

No Replies to "Waterpoloërs Azuro pakken kampioenschap"