Honderd keer NEC Delfzijl in een notedop

Tweedeklasser NEC Delfzijl heeft de lastige uitwedstrijd tegen FC Klazienaveen tot een goed einde weten te brengen. Jari Slort liet zichzelf tot matchwinnaar kronen door in de slotfase de enige goal van de wedstrijd te scoren. Daarmee zijn de Drenten dit seizoen puntloos gebleven in hun confrontaties met NEC Delfzijl, want de Havenkanters wisten op eigen veld al met 6-1 te winnen. Het was zaterdag overigens de honderdste competitiewedstrijd die de uit Eems Boys en Neptunia ontstane fusieclub speelde.

Zoals gezegd was het treffen tegen die andere fusieclub de honderdste van NEC Delfzijl. De eerste competitiewedstrijd was in september 2014. Men speelde toen in de derde klasse tegen SC Stadspark en kwam niet tot scoren (0-0). Het deerde de ploeg van de jonge trainer Erwin Heerlijn overigens niet, want na een 0-3 overwinning op Godlinze was het kampioenschap een feit, alsmede de promotie naar de tweede klasse.

Daarin heeft de club een stroeve start gekend. Het eerste seizoen kwam men niet verder dan een negende positie in de eindrangschikking met een totaal van 32 punten. Een jaar later waren er aan het einde van de rit 45 punten verzameld en was een vierde plek de beloning.

Erwin Noordhoff is clubtopscorer aller tijden in Delfzijl met een totaal van 49 doelpunten, waarvan hij er in het shirt van NEC alleen al 23 wist te scoren. De naar Harkemase Boys vertrekkende Jari Slort is goede tweede met 22 treffers. Dat zijn er overigens evenveel als Reinier Schumer heeft gescoord.

NEC Delfzijl speelde de meeste competitiewedstrijden tegen Zuidhorn. Dat waren er zes in totaal. De meest voorkomende uitslag van de Havenkanters in een thuiswedstrijd is 2-1. Buitenshuis waren dat vijf keer 0-2 en 0-3 in het voordeel van NEC.

De grootste thuiszeges werden in februari 2016 en december van het afgelopen jaar neergezet. Twee jaar geleden kreeg ZZVV een pak rammel en vorig jaar werd FC Klazienaveen afgedroogd. Beide keren zegevierden de Delfzijlsters met 6-1.

De grootste uitoverwinningen werden op 11 oktober 2014 tegen Noordwolde (1-5) en begin 2016 in de uitwedstrijd tegen DESZ (0-4) genoteerd.
Het was uiteraard niet allemaal hosanna, want NEC Delfzijl kreeg zelf ook een paar tikken op de neus. De grootste thuisnederlaag was twee jaar geleden (0-8) op kunstgras tegen Gorecht. De grootste uitnederlaag was tegen dezelfde ploeg (6-0) op 12 december 2015. De wedstrijden met de meeste doelpunten waren die tegen ZFC Zuidlaren (6-3), nu bijna twee jaar geleden, en begin vorig jaar tegen FC Klazienaveen (5-4).

Het zijn zomaar wat wetenswaardigheden van de club die uit twee verenigingen is samengesmolten. Jaren geleden riep ooit iemand met een roodwit hart (Neptunia) dat Delfzijl eigenlijk een tweedeklasser zou moeten hebben. Of de persoon in kwestie toen al kon bevroeden wat er jaren later aan zat te komen, zal nooit duidelijk worden. Feit is in ieder geval dat NEC Delfzijl tot een vereniging is uitgegroeid waar rekening mee gehouden moet worden.

No Replies to "Honderd keer NEC Delfzijl in een notedop"